Automoto

AVPS – Automated Valet Parking System: naredbe preko mobitela, automatsko punjenje, potom i sklanjanje

0

Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Company predstavili su bežično punjenje električnog vozila i potpuno automatsko parkiranje (AVPS – Automated Valet Parking System) bliske budućnosti.

Sistem će vozačima olakšati parkiranje i punjenje električnih vozila. Vozilo s napunjenom baterijom će se samo skloniti s punjačkog mjesta i time drugim električnim vozilim omogućiti punjenje.

Nakon naredbe za punjenje vozila preko pametnog telefona, vozilo će se automatski odvesti do slobodnog punjačkog mjesta.

Kada baterija vozila bude u potpunosti napunjena vozilo će se samo pomaknuti na prazno mjesto za parkiranje pomoću upotrebe sistema AVPS, koji će na tom punjačkom mjestu omogućiti punjenje drugim vozilima.

LIFE:  Zid smrti "Božo Vukadinović": Banjalučki "pakleni vozači" rizikuju živote na nastupima koji se pamte

Kada vozač pozove svoje vozilo, isto će se automatski odvesti na lokaciju vozača.

Cijeli proces zahtijeva neprestanu komunikaciju između električnog vozila, parkirališta, sistema punjenja i vozača.

Parkiralište šalje lokacije praznih mjesta za parkiranje i punjenje, dok sistem punjenja osvježava stanje napunjenosti vozila u realnom vremenu.

Kia i Hyundai razmatraju komercijalnu upotrebu tehnologije prilikom lansiranja 4. stepena autonomnih vozila 2025. godine.

Kia i Hyundai takođe namjeravaju započeti s prodajom autonomnih vozila u nekim pametnim gradovima od 2021., dok je njihov cilj lansirati na tržište potpuno autonomna vozila 2030. godine.

Izvor: Kia

Facebook komentari


Obavljena generalna proba paljenja Olimpijskog plamena

Prethodni članak

Film ‘Pečat’ putuje na Berlinale i Cannes Film Festival

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Automoto