AutomotoLife newsZanimljivosti

Beč postepeno okreće leđa tradicionalnim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem

0
Beč postepeno okreće leđa tradicionalnim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, Life.ba
© Wien Energie/FOTObyHOFER/Martin Steiger

Udio novih e-automobila u glavnom gradu Austrije je u posljednje tri godine porastao skoro deset puta.
Evropski parlament je usvojio odluku da se do 2035. godine iz saobraćaja povuku vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem (SUS) kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Protekle godine je 12 posto svih novoregistrovanih četverotočkaša u austrijskoj prijestolnici bilo električno, zbog čega bi Beč ovaj klimatski cilj mogao dostići i ranije.
“Masovna potrošnja nafte u saobraćaju podstiče inflaciju i dovodi do toga da Rusiji iz Austrije svake godine zbog uvoza nafte odlazi nekoliko milijardi eura, objašnjava stručnjakinja austrijske agencije za mobilnost (VCÖ) Lina Mosshammer.
Elektrifikacija je put kojim će svi krenuti – prije ili kasnije. Udio različitih modela električnih automobila na tržištu je svake godine veći. Mnogi proizvođači automobila poput Fiata, Forda, Jaguara, Opela i Volva će najkasnije do 2030. godine prestati sa proizvodnjom SUS motora.
U Norveškoj je od 2014. do 2021 zabilježen najveći porast broja e-vozila na cestama. Protekle godine je 60 posto automobila bilo elektrifikovano, iako je izbor modela za sada jos uvijek mali.

LIFE:  Mehović: Agresija Rusije na Ukrajinu pretvorila se u rat za energente na cijeloj planeti

photo: (c) Wien Energie

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like