Bilo bi suludo reći “uživajte”: Kad Mazdi u motor sipaš…kamenje [video]

- Advertisement -

Bila je 1920. godina kada je u Hiroshimi u Japanu, Jujiro Matsuda osnovao firmu Toyo Cork Kogyo (“cork”- pluto na engleskom – u početku proizvodili pluto. Međutim, Matsuda se uskoro prebacio na automobile i 1931. rođen je naziv Mazda.

Naziv se odnosi na ime “Matsuda”, kao i na Boga mudrosti zapadne Azije, inteligencije i harmonije, Ahura Mazda. Mazdin prvi automobil bio je model “Go” s tri točka i izvozio se u Indiju i Kinu gdje je bio veoma popularan zbog svoje okretnosti. To je već bio primjer Mazdinog nekonvencionalnog razmišljanja i stava “mi to možemo” koji dolazi kao rezultat “duha Hiroshime” i savladavanja izazova.

Najdramatičnija demonstracija Mazdinog jedinstvenog duha zbila se 1945. Neposredno nakon detonacije atomske bombe, Mazda je odigrala važnu ulogu u obnovi Hiroshime – Mazdina tvornica prošla je relativno bez oštećenja i koristila se kao mjesto s kojeg se organizirala obnova grada.

Istinski revolucionaran motor: rotacijski motor. To je bila ideja skrivena iza rotacijskog motora koji je razvio Felix Wankel, kod kojeg sagorijevanje okreće ravni disk, umjesto guranja klipova gore i dolje.

Mazda je primjenila tu tehnologiju u kasnim 1950. i jedini je proizvođač koji ovaj alternativni koncept motora koristi još i dan danas. Rotacijski motor je idealan za upotrebu u sportskim automobilima zahvaljujući visokom broju okretaja i kompaktnim dimenzijama te se koristio u brojnim uzbudljivim modelima Mazde, od zadivljujućeg modela Cosmo 110S do legendarnih RX-7 i RX-8.

Rotacijski motor košten je i u trkaćim automobilima 787, poznatim po pobjedi na utrci 24 sata Le Mansa 1991.

Dobro, sad kad smo naučili nešto o ovom proizvođaču automobila, predlažemo da pogledate video. Ovo što ćete vidjeti nema veze s rotacijskim motorom. Nema ni sa Mazdom. Osim toga, bilo bi suludo reći vam “uživajte”. Jednostavno pogledajte.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...