Bliži se WRC Hrvatska – Veliki izazov za svjetsku rally elitu

- Advertisement -

WRC, Svjetsko rally prvenstvo od 22. do 25. aprila održava se u Hrvatskoj i bit će to prvi put ikada da se ovo veliko takmičenje organizira u našem susjedstvu gdje najbolje rally vozače svijeta predvođene sedmerostrukim prvakom Sebastienom Ogierom, očekuje puno zamki i izazova kroz više od 20 veoma zahtjevnih brzinaca.

Croatia Rally ponudit će WRC eliti oko 300 kilometara utrkivanja, a privući će i znatno više takmičara, jer očekuje ih se više od 80 na startu. Vozači će u četiri dana proći više od 1.000 kilometara, putujući do startnih pozicija sljedećih brzinaca koji su na rasporedu, često se probijajući i kroz uobičajene saobraćajne gužve.

Svima nepoznat teren

Nema privilegiranih među vozačima na Rallyju Croatia, što ovaj rally čini jednim od posebnih izazova ove sezone. U takvim uvjetima do izražaja dolazi isključivo vozački talent i vrhunska pripremljenost automobila, a ko god pobijedi, može definitivno reći da je spreman umiješati se u borbu za naslov WRC prvaka ove sezone.

Nijedan brzinac neće biti jednostavan, ali se vjeruje da najveći izazovi čekaju učesnike posljednjeg dana, kad će juriti uz i niz planinu Medvednicu, nakon čega ih čeka Power Stage u Hrvatskom Zagorju, na kojem će se uz 25 bodova pobjedniku dijeliti i dodatnih pet bodova onome ko zablista na tom posljednjem brzinskom ispitu.

Tako zahtjevni brzinci bit će velika prilika za domaće vozače koji ih dobro poznaju, prije svega za Viliama Prodana koji je u januaru stekao WRC iskustvo u Monte Carlu i nikog ne bi začudilo da se bori na samom vrhu poretka svoje klase.

Sebastien Ogier

WRC Hrvatska – Umjesto mape

PROČITAJTE JOŠ:  Bačena bomba u Tesliću: Dvije osobe povrijeđene

Rally Croatia u svom prvom izdanju u okviru WRC-a sastojat će se od 22 brzinska ispita, što je čak sedam više od rallyja Monte Carlo kojim je u januaru otvorena sezona. Zapravo, nijedan rally u prošlogodišnjem kalendaru nije imao više brzinaca! Sve kreće i završava u Zagrebu. Prvi ispit za WRC zvijezde bit će jurnjava Zagrebačkim velesajmom 22. aprila, uz dijelove staze koji će prolaziti kroz paviljone i biti u zatvorenom prostoru, što Svjetsko rally prvenstvo ne pamti. Iako će se raditi o brzincu kraćem od dva kilometra, neće biti sasvim jednostavan i bit će zanimljivo vidjeti hoće li svojom inovativnošću iznenaditi i stvoriti nekome probleme.

Dan kasnije kreću još veći izazovi. Brzinski ispiti odvijat će se uskim cestama kroz Samoborsko gorje na kojima i najmanja greška može značiti kraj nastupa i tražit će se maksimalna koncentracija te racionalna potrošnja guma. Na rasporedu je i dugi brzinac Kostanjevac – Petruš Vrh u dužini 23,67 km koji će se voziti dvaput, kao uostalom i svi drugi brzinci.

Osim na području Samobora, jurit će se i Karlovačkom županijom, gdje su na rasporedu nešto kraći, ali svejedno zahtjevni brzinci s Dugom Resom kao krajnjom destinacijom trećeg dana, nakon koje posljednjeg dana, u nedjelju vozače čekaju najveća uzbuđenja.

Slijedi jurnjava Medvednicom na relaciji Bliznec – Pila, što će biti i najduži brzinski ispit od čak 25,20 km i tražit će od WRC majstora da daju sve od sebe. Bit će to duži brzinac od ijednog ove godine u Monte Carlu koji je pojam zahtjevnosti u svijetu rallyja, što dovoljno govori.

A posebnu pažnju definitivno će privući posljednji 22. brzinski ispit s ciljem u Kumrovcu, na kojem ne samo što ćemo saznati pobjednika Rally Croatia, već će se dijeliti i dodatni bodovi petorici najboljih, što se posljednjih godina pokazalo izuzetno važnim pri odluci ko će na kraju biti prvak svijeta.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Dalmaciji: Djed spolno zlostavljao maloljetnu unuku

Predstavljanje vozača uoči rallyja bit će održano kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a pobjednik i njegov kopilot proslavit će pobjedu na Trgu svetog Marka. Rally posade, sa svojim serviserima i inžinjerima bit će smješteni na Zagrebačkom velesajmu iz kojeg će putovati u tri županije: Zagrebačku, Karlovačku i Krapinsko-Zagorsku, gdje će se kroz tri dana međusobno bespoštedno utrkivati.

Adrien Fourmaux u Hrvatskoj

Juniorski prvak svijeta Adrien Fourmaux u Hrvatskoj će dobiti priliku pokazati se u Svjetskom rally prvenstvu, vozeći M-Sport Ford Fiestu, u brendiranim bojama Red Bulla. Adrien Fourmaux juniorski je prvak svijeta iz 2018. godine i već je imao priliku okušati se u Svjetskom rally prvenstvu, kad je u WRC-2 klasi osvojio treće mjesto u ukupnom poretku prošle sezone, pokazavši da polako, ali sigurno dostiže elitu.

“Stvarno sam uzbuđen što ću napraviti korak naprijed u WRC-u ove sezone i slijediti korake svojih vozačkih uzora. Motivira me to što M-Sport nastavlja vjerovati u mene, a sada me i Red Bull podržava u mojoj avanturi. Zbog toga sam potpuno fokusiran na rally u Hrvatskoj koji će se po prvi put voziti u Svjetskom prvenstvu,” kaže oduševljeni Adrien Fourmaux kojem će kopilot i dalje biti Belgijanac Renaud Jamoul.

Ljubiteljima automobilizma preostaje da uživaju u majstorijama najboljih rally vozača svijeta i da s uzbuđenjem čekaju konačni rezultatski rasplet ovog velikog sportskog događaja u našem susjedstvu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...