Crtica iz muzeja oldtimer traktora

- Advertisement -

Muzej oldtimer traktora u Canakkaleu, u Turskoj, jedinstven je u toj zemlji, a poduzetnik Dursun Keskin na njegovo osnivanje odlučio se nakon posjete sličnom muzeju u Njemačkoj.

Keskin je 2006. otputovao u Frankfurt u Njemačkoj kako bi prisustvovao sajmu i zajedno s delegacijom posjetio tamošnji muzej traktora. Kada je saznao da nešto slično nema u Turskoj, učinio je sve što je mogao da se to promijeni.

Prvo je nabavio stari traktor na kojem je trebalo uraditi određene izmjene i time postavio temelje muzeja koji će se kasnije prostirati na površini od 1.500 kvadratnih metara.

U muzeju je danas izloženo 70 traktora korištenih između 1884. i 1963. godine. Među traktorima različitih proizvođača nalaze se i oni koji su za pogonsko gorivo koristili benzin, dizel, pa čak i paru.

Keskin je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) pojasnio je kako je sretan što je inicijator jedne ovakve ideje.

Ističe da je posjeta Njemačkoj značajno utjecala na njega i da se čitav proces odvijao veoma brzo.

“Tako smo u distriktu Gelibolu, osnovali prvi muzej oldtimera traktora u Turskoj. Veoma sam sretan. Trenutno u muzeju imamo oko 70 traktora koji imaju kapacitete i mogu raditi na njivi. Osim toga, posjetioci imaju priliku pogledati i nekoliko manjih poljoprivrednih mašina. Ovdje su izloženi traktori koji su radili na benzin, dizelsko gorivo i paru, a riječ je o modelima između 1884. i 1963. godine. Među njima su i one marke koje danas više nema“, pojasnio je Keskin.

Dodao je kako je svaki trakor drugačiji što je utjecalo i na proces restauracije.

”Karakteristike dijelova traktora su veoma važne i mogu se odraziti na nas. Nabavka, proizvodnja, popravka ili kupovina dijela koji nedostaje traktoru, kojeg namjeravamo izložiti, čine cijeli jedan proces. Naravno, za to je potrebno vremena. Pojedine traktore pripremimo za tri mjeseca, a za neke od njih treba i do tri godine. Zbog toga nemamo fiksno vrijeme cijelog procesa“, rekao je Keskin.

Cilj muzeja je, ističe, izložiti 75 traktora, što je u skladu s veličinom izložbenog prostora.

“Trenutni prostor je prilagođen za 75 traktora. Nakon toga ćemo staviti tačku na ovaj proces i fokusirati se na promociju i razvoj muzeja”, rekao je Keskin.

Traktore nabavljaju iz Turske, ali i inostranstva. Upravo model iz 1884. godine koji je radio na paru proizveden je u saveznoj američkoj državi Michigan, a duži niz godina je radio na poljima u Belgiji. Izložen je i traktor njemačkog proizvođača iz 1927. godine.

”Ova dva smo nabavili u inostranstvu. Ostali su traktori korišteni u Turskoj. Naravno, ako nađemo još zanimljivih modela, nabavit ćemo ih“, pojasnio je Keskin.

Oko 60 posto eksponata muzeja, kojeg sedmično posjeti oko 300 ljudi, čine traktori koji se više ne proizvode.

“Posjetiocima govorimo o postojećim markama, ali i onim kojih više nema. Zaista budu iznenađeni. To nas čini sretnim, jer ovamo ne dolaze samo ljudi koji su usko povezani s poljoprivredom i obradom zemljišta”, kazao je Keskin.

Prema njegovim riječima interesovanje pokazuju i arhitekte i studenti umjetnosti.

“Zapravo, muzej je namijenjen svima. Dok prolazite kroz njega, osjećate prošlost i svjeočite dijelovima historije. Ovo je veoma važno. Svi oni koji vole mašine i traktore, pa i prirodu, trebali bi posjetiti ovaj muzej“, rekao je Keskin.

Dodao je kako u muzej dolaze i oni koji izraze snažne emocije jer ih izloženi modeli podsjećaju na dio njihovog života.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...