Automoto

Dacia Duster na marokanskom reliju

0

Dacia Duster na marokanskom reliju, Life.ba

Duster, Dacijin novi robusni, prostrani i jeftini off-road model, nakon promocije na sajmu automobila u Ženevi, nastupa na 20. godišnjici relija „Aïcha des Gazelles“, koji se vozi u Maroku od 15. do 28. marta. Kombinacija pješčanih dina Sahare i teško prohodnog gorja Atlas, bit će izvrsna prilika da Duster dokaže svoje off-road sposobnosti, ali i snagu i pouzdanost. Za upravljačima reli Dustera naći će se uposlenice Renault grupacije, koje su aktivno učestvovale u razvoju ovog modela. To su Isabelle Charless, zadužena za boje i materijale u novoj Daciji Duster, te Nathalie Descout, vođa globalne reklamne kampanje za Duster.

Osim samog nastupa u reliju, Dacia posade će učestvovati i u svojevrsnom eko takmičenju, koje će nagraditi tri ekipe sa najmanjom emisijom ugljen dioksida tokom vožnje po itinereru ovog relija. U tom će im pomoći štedljivi dCi dizelaš sa 85 KS, koji u standardnom Dusteru emitira samo 140 g/km ugljen dioksida, pa s pravom nosi eco2 značku.

Inače, sam nastup na ovom reliju je Dacijin drugi ulazak u svijet automobilskog sporta, nakon uspješnog debija na Andros Trophee seriji utrka na ledu. Reli „Aïcha des Gazelles“ je jedina automobilska utrka u kojoj nastupaju isključivo žene, a naglasak nije na brzini, već na pravilnoj navigaciji i pronalasku što kraćeg puta između dvije tačke. U tu svrhu, ekipe mogu posjedovati samo osnovno, kompas i kartu. Dionica od 2.500 km, podijeljena je u šest etapa, koje obiluju brojnim izazovima, kako za automobile, tako i za vozače.

[nggallery id=25]

LIFE:  Balkanci u svađi zbog saobraćajnice: Ko uzima prednost?

Učešće rumunskog proizvođača u marokanskom reliju nije slučajnost, obzirom da prodaja Dacije doslovno cvjeta u zemljama Magreba, a u samom Maroku Dacia je drugi najprodavaniji brend iza Renaulta, dok je Logan najprodavaniji model u ovoj zemlji. Dacia Duster na tržište Evrope, Turske i zemalja Magreba stiže u julu 2010. godine, a ponudit će nepobjediv spoj mogućnosti, prostranosti i opremljenosti po osnovnoj cijeni manjoj od 12.000 eura. Simpatičan dizajn, Renaultova tehnika i Nissanov sposobni 4×4 pogonski sistem, nesumnjivo će biti mamac za kupce, koji traže najbolji omjer uloženo-dobiveno.

http://www.youtube.com/watch?v=VGrI8B1CILM


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like