Priče iz blata: Dacia Duster – off-road za malo novca [video]

- Advertisement -

Dacia Duster prvi je SUV rumunjskog proizvođača. Robusnost, prostranost uz Nissanov 4×4 pogon te mnogima ono najvažnije, razumne cijene, off-road zabavu čini itekako dostupnom. Tako jednostavan i funkcionalan, za šest godina postojanja uspio je osvojiti simpatije mnogih pa je u saradnji sa Renault Sport odjelom ubrzo dobio i trkaću verziju sa motorom od 350 „konja“ upakovanih u 3.0 litarski V6 benzinac sa 24 ventila te šestostepenim sekvencijalnim mjenjačem.

https://www.youtube.com/watch?v=kSjtXRYsG74

Došao je na red izazov argentinsko-bolivijskog nepristupačnog terena – Rally Dakar. Tako je nastala edicija Dustera Dakar sa poboljšanim podvozjem i reduciranom masom uz veću izlaznu snagu 8-cilindarskog agregata VK-50 sa 387 KS, nastalog unutar redova Renault-Nissan Alijanse. Ovaj model je zbog komercijalnih razloga nosio Renault značku. Sa istom značkom Duster se i danas prodaje na tržištima Rusije, Indije i Latinske Amerike. Ženski rally “Rallye Aïcha des Gazelles”, te najpoznatija brdska trka na svijetu Pikes Peak (specijalno razvijen od strane kompanije Sodemo, i baziran na 3.8 litarskom V6 benzincu iz modela Nissan GT-R, motor Dacije Duster «No Limit» nudi maksimalnu snagu, bez obzira na nadmorsku visinu, na kojoj se održava utrka – start na 2.860 metara, cilj na 4.300 metara), samo neka su od Dusterovih “borilišta”.

https://www.youtube.com/watch?v=Ky1sTk7T0vk

Duster nastavlja da evoluira sa najnovijim izdanjem Edicija 2016. Svi pozitivni atributi koji su doprinijeli prepoznatljivom imidžu Dustera su zadržani, ali su istovremeno nadopunjeni ugradnjom luksuznije opreme, dodatkom stilskih obilježja, te napredak kroz ekonomičnije i ujedno “zelenije” agregate.

U ponudi je modernizovani SCe 115 benzinac, koji troši 6.4 litra u prosjeku i emituje 145g CO2/km, dok verzija TCe 125 sada troši 0,2 litra manje, što odgovara ekvivalentu niže emisije CO2 od 7g po pređenom kilometru. Poboljšan je i ulazni dizel agregat dCi 90, koji prosječno troši 0,3 litra dizelskog goriva manje, odnosno emituje 115g umjesto 123g CO2.

Najveći napredak inžinjeri su postigli na jačoj dizelskoj izvedbi dCi 110. Duster dCi 110 sada troši čak 0,5 litara manje, a kod 4×4 verzije emituje skromnih 123g CO2 po pređenom kilometru. Cijena ovog vozila sa benzinskim motorm 1.6 16V 115 KS i 4×4 pogonom, sa klimom i CD-om može se kupiti za oko 28.000 KM, dok je dizelska verzija sa dCi motorom snage 110 KS
za oko 3.000 skuplja.

https://www.youtube.com/watch?v=Kod4ca0yKh0

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...