AutomotoLife news

Dakar rally 2022: Bivši šampioni i talentovani početnici u novom pohodu na svjetsku slavu!

0

Najbolji svjetski off-road trkači sada su u potpunosti fokusirani na početak Dakar relija 2022. dok se pripremaju da ukrote divlji pijesak Saudijske Arabije.

U trajanju od dvije sedmice i sa novom rutom koja pokriva više od 8.000 km opasnog terena, radnja počinje između Džede i Haila 1. januara. Zatim slijedi 12 etapa, sa danom odmora u Rijadu 8. januara prije nego što se karirana zastava zavijori u Džedi 14. januara.

Dine na skoro svakoj etapi trećeg izdanja Dakara u Saudijskoj Arabiji će ponovo povećati nivo težine takmičenja. Čak i najiskusniji će morati da budu na oprezu.


Na Dakaru će debitovati Audi RS Q e-tron. Audi Sport je angažovao neke od najboljih u poslu da vode svoju novu mašinu kroz dine. Ovo uključuje i četrnaestostrukog šampiona Dakara Stephanea Peterhansela, legendarnog španskog vozača Carlosa Sainza i bivšeg FIA svjetskog prvaka u reli krosu Mattiasa Ekströma.

Toyotu Gazoo Racing će predstavljati dva bivša šampiona, Nasser Al-Attiyah iz Katara i Južnoafrikanac Giniel de Villiers. Trostruki pobjednik Dakara Al-Attiyah odlučan je da bude prvi vozač sa Bliskog istoka koji je pobijedio na reliju u svojoj matičnoj regiji i trkat će se sa novim modelom Toyota Hilux T1+. Naravno, tu je još i devetostruki pobjednik WRC-a Sébastien Loeb.

Sa dva točka na četiri u Saudijskoj Arabiji prebacuje se Laia Sanz. Nakon što je završila svih 11 Dakara koje je prethodno vozila – uključujući i finiš u Top 10 – Španjolka će sada biti za volanom MINI JCW Buggyja.

LIFE:  Vlada KS donijela odluku da nabavi dodatne količine gasa

Petostruki pobjednik Dakara Cyril Despres nastupit će u sklopu ambicioznog projekta GEN Z za reli 2022. godine. Konačni cilj GEN Z-a je da uđe i osvoji Dakar u vozilu na vodonik.

Evo I izjava nekih od aktera predstojećeg Dakar relija:

“Veoma sam ponosan što sam uključen jer mislim da je to veoma izazovan projekat. Naš cilj je jasan, moramo odmah pokušati pobijediti”, kaže Carlos Sainz.

Nasser Al-Attiyah ističe kako na Dakar dolazimo sa novim T1+ automobilom.

“Imat ćemo veće točkove i više hoda u ovjesu nego prije, to će nam pomoći na neravnom terenu”, dodaje on.

Sébastien Loeb je mišljenja da su “u boljoj formi nego prošle godine, tako da je cilj da budu konkurentni na svim nivoima.”

„Imam samopouzdanje koje dolazi iz saznanja da imam auto koji mi neće praviti probleme. Ovo će mi pomoći da dobro debitujem i završim Dakar”, izjavila je Laia Sanz.

Cyril Despres: „Sada smo tako blizu utrke sa automobilima na vodonik na Dakaru. Napredak koji se postiže je zapanjujući.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like