Dakar Rally: Peugeot 2008 DKR u bojama FOTO, VIDEO

- Advertisement -
Peugeot 2008 DKR
Peugeot 2008 DKR

Nakon hiljada kilometara testiranja u Maroku, 2008 DKR, vozilo koje je Peugeot odabrao za veliki povratak na Dakar Rally sada je spreman za akciju. Pogledajte ove ekskluzivne fotografije njegovog konačnog izgleda. /Foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool/

Nakon što su oborili rekord na Pikes Peak International Hill Climb 2013. godine Peugeot Sport, Red Bull i Total udružuju snage i okreću se novom izazovu, takmičenju Dakar Rally 2015. i to sa velikanima kao što su Carlos Sainz i Cyril Despres.

Prije više od dvije decenije Peugeot je ostavio trag na Dakar takmičenju osvajajući ga u periodu od 1987. do 1990., prvo sa modelom 205 T16 Grand Raid, potom sa legendarnom ikonom 405 T16 Grand Raid.

„Slično kao kad smo napravili vozilo za 24 Sata Le Mansa, i ovaj put odlučili smo se za potpuno drugačiju strategiju u odnosu na našeg rivala Mini, kaže Bruno Famin, sportski direktor Peugeota poredeći novi 2008 DKR sa pobjednikom Dakara.

„I dok su se oni fokusirali na pogon na sva četiri točka, mi smo se odlučili na optimizaciju pogona na dva koji nudi brojne beneficije, dodao je.

Naime, ranih osamdesetih godina, 4×4 je bio budućnost, što su Audi Quattro i Peugeot 205 pokazali u WRC-u. Međutim, u današnje vrijeme moderni 2WD ima mnoštvo prednosti u odnosu na 4WD, posebno u slučaju rallyja Dakar.

„Automobili s pogonom na dva točka su znatno lakši. Također, takva vozila imaju mogućnost korištenja većih točkova što u konačnici omogućava lakše savladavanje prepreka, pojašnjava tehnološki menadžer Jean-Christophe Pallier.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...