Ekstremne pripreme za najtežu moto utrku na svijetu

- Advertisement -

Manuel Lettenbichler je zvijezda u usponu enduro motociklističkih utrka, a za takmičenje Erzbergrodeo Red Bull Hare Scramble, koje se održava ovog vikenda, pripremao se na jedinstven način: trenirao je u jednoj od najvećih evropskih pilana.

Lettenbichler je bio treći na otvaranju sezone World Enduro Super Series u Portugalu. Sudeći po videu njegovog treninga u pilani Binderholz, u odličnoj je formi pred narednu stanicu – Erzbergrodeo Red Bull Hare Scramble, najtežu enduro utrku na svijetu koja se vozi u Eisenerzu (Austrija), u jednom od najstarijih rudnika željeza na svijetu.

Ogromne mašine u pilani poslužile su 20-godišnjaku u pripremi i izvođenju vratolomija na džinovskim balvanima, brdima piljevine i kroz labirint od naslaganih dasaka. Nije zaobišao niti jedan kutak na lokaciji veličine 40 hektara sa oko 70.000 tona uskladištene drvene građe, koju svakodnevno doprema više od 150 punih kamiona.

„Velika razlika između takmičenja i onoga što smo ovdje radili je u pokretnim preprekama, kao što su bageri, dizalice ili džinovski viljuškari“, rekao je poslije neobičnog treninga u pilani.

Manuel je već sa 16 godina ušao u historiju kao najmlađi takmičar koji je uspio završiti Erzbergrodeo Red Bull Hare Scramble utrku (2014), a ove godine polaže velike nade u pobjedu. Njegov otac, enduro legenda Andi Lettenbichler, bio je jedan od četvorice vozača koji su podijelili prvo mjesto na Erzbergrodeu 2015.

O prestižu ove utrke najzornije govori podatak da pobjednik ne dobija novčanu nagradu, već samo slavu. Svake godine se prijavi skoro 2.000 vozača, ali svega ih se 500 može kvalifikovati za glavnu utrku, u kojoj imaju četiri sata da prođu 20 kontrolnih punktova na stazi dugoj 35 km, što rijetko uspije više od 30 vozača. Najuspješniji vozač u historiji utrke je Taddy Błażusiak, sa pet pobjeda.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...