Foto: Vlasnici automobilčića iz regije pokazali kolekcije

- Advertisement -

Generacija koja je rođena pre tri i više decenija svoje detinjstvo uglavnom je provela u igri s loptom ili automobilčićima, ako je reč o dečacima.

Mnogi dečaci u periodu odrastanja automobilčiće su zamenili pravim automobilima, ali neki su od dečačke igre razvili hobi koji ih više puta godišnje okuplja sa svojim kolekcijama koje predstavljaju jedni drugima ili zaniteresovanim građanima.

Ovakav “Sajam automobilčića” danas je kolekcionare iz Srbije i regiona okupio u centru Novog Sada, a dvadesetak izlagača prestavilo je više hiljada minijaturnih primeraka automobila, formula, motocikala, autobusa, kamiona i drugih specijalizovanih vozila, javlja Anadolu Agency (AA).

Minijaturni vozni park ovih kolekcionara, kada bi se uvećao, teško da bi mogao da mu parira i jedan sajam automobila na svetu, a briga spram malih replika dvotočkaša i četvorotočkaša vidljiva je kod svakog kolekcionara, jer koliko god da vrede automobilčići, način na koji ih tretiraju kolekcionari daje im posebnu vrednost.

“Najvredniji primerci su kod kuće. To se ne iznosi”, navodi za AA Dušan Damjanović, kolekcionar iz Beograda.

Ovaj penzioner razvio je strast prema minijaturnim vozilima prateći Formulu jedan, pa se može pohvaliti da u svojoj kolekciji ima replike formula svih dosadašnjih svetskih prvaka, kao i motore koji su se vozili u vreme njegove mladosti. Kako kaže, ti primerci dostupni su samo očima prijatelja i poznanika koji dolaze kod njega u kuću. Osim motora i formula, njegova kolekcija sadrži i male replike čuvenih vozila koja su se “kotrljala” drumovima Jugoslavije: fića, yugo, peglica, tristać…

Sve su to kolekcionarski primerci, a oni se razlikuju od igračke, jer nisu za igru, već gledanje. Na pitanje koliko je najviše potrošio za neku repliku automobila, diplomatski odgovara: “Žena mi je preko puta. Mogla bi me čuti”.

Novosađanin Đorđe Sanader ima 40 godina, a kolekcionar je, kako nam kaže, 38 godina. Za to vreme sakupio je oko 10.000 modela. BMW petica i sedmica su najvredniji primerci njegove kolekcije koja je izložena na gradskom trgu. Vrede po 400 evra. Da kolekcionarstvo nije samo kupovina automobilčića, Sanader navodi da se u njegovoj kolekciji nalaze i delovi za oštećene modele, a radi i popravku i pravi delove za male automobile.

“Imamo jednog ‘bentlija’ iz Engleske i za njega sam izdvojio 580 evra. I za njega sam najviše izdvojio do sada”, otkriva Sanader.

Posebno poglavlje u kolekcionarstvu jeste regionalna saradnja, jer osim što međusobno razmenjuju modele autombilčića, često se druže i odlaze u gradove regiona. Našem sagovorniku je drago što se danas region okupio u Novom Sadu.

Zvonimir Kovačiček je kolekcionar iz Zagreba i prošli vikend bio je jedan od domaćina na Festivalu automobilčića u glavnom gradu Hrvatske kolekcionarima iz regiona, danas je u Novom Sadu, a sutra u Beogradu istim povodom.

Kaže za AA da se proteklu deceniju kolekcionari automobilčića intenzivno druže i sarađuju. I on je kolekcionar iz detinjstva, a u kolekciji ima oko hiljadu komada mini replika vozila.

“Nije velika kolekcija u današnjim razmjerama kada kolege uspiju skupiti po par hiljada komada, ali ja skupljam baš specifične modele. To su rezinski modeli, pravljeni od posebne vrste plastike. Malo su skuplji od običnih, ali su ručno rađeni, puno detaljniji i puno trajniji”, navodi Kovačiček.

Najskuplji model koji se našao na današnjoj izložbi na Zvonimirovom štandu je “Rimac” koji košta 400 evra i, naravno, nije na prodaju. Naručen je iz Holandije i na svetu postoji samo 300 komada ovog automobilčića.

Pored malih vozila na današnjoj manifestaciji predstavljeni su i motocikli, kao i specijalizovana vozila koja su u službi komunalnih preduzeća, odnosno policije. Cilj ove izložbe jeste predstavljanje kolekcionarstva i povezivanje kolekcionara iz Srbije i regiona, ali edukacija u saobraćaju, navodi predsednik Saveza vozača Vojvodine Marko Topo, organizator ovog sajma.

“Danas su sa nama kolekcionari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, ali i više gradova iz Srbije. Na tezgama oni stariji mogu naći igračke iz svog doba, ali se mogu videti primerci koji su među najskupljima na tržištu Evrope, jer su kolekcionarstvo i berza automobilčića zaista ozbiljne stvari. Tu su i naši drugari iz moto klubova koji će pre svega deci približiti motociklizam i pravila bezbednosti u saobraćaju”, pojasnio je Topo.

On je izrazio nadu da će ova manifestacija, koja se drugu godinu za redom organizuje u Novog Sadu, prerasti u tradicionalnu, a veliki broj posetilaca im daje za pravo da je ovaj sajam ispunio svoju svrhu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...