AutomotoLife news

Freestyle motocross: Pogledajte ove trikove na motoru!

0
Freestyle motocross: Pogledajte ove trikove na motoru!, Life.ba

Luc Ackermann skoro već deceniju pomjera granice freestyle motocrossa. U svom najnovijem projektu, njemačka FMX zvijezda izvodi nikad ranije viđene trikove u luci na rijeci Rajni.

Ackermann je karijeru započeo sa svega 12 godina, postavši najmlađi vozač u historiji koji je izveo salto unazad na motociklu. Zatim se 2013. godine pridružio legendarnom Travisu Pastrani na njemačkom dijelu njegove Nitro Circus turneje, prije nego je 2017. godine postao „najmlađi motociklista koji je izveo dvostruki salto unazad“.

Najmlađi prvak Evrope postao je 2018. godine, svjetski prvak 2019., a nove podvige ostvario je 2021. pobjedama na X Games u Encinitasu (SAD) i takmičenju Night Of The Jumps u Baselu (Švicarska).

Sa osam svjetskih rekorda u svom vlasništvu, Ackermann se u sljedećem projektu vodio svojim motom „idi na veliko ili idi kući“. U posljednjih godinu i po dana planiranja postalo je jasno da su njegove zamisli bile jako velike, kao i obično.

Ovaj 23-godišnjak iz Niederdorle iskoristio je rijeku Rajnu za spektakularnu vožnju po tlu, vodi i zraku, što je uključivalo i tri trika koja nikada ranije nisu izvedena.

Vozeći punom brzinom pored Rajne, kao stazu za freestyle vožnju iskoristio je prepreke koje su mu na raspolaganju bile u kelnskoj luci.

LIFE:  [Spoj muzike i sporta] BMX šou i klasični orkestar na startu staze za spust u Kitzbühelu

Trik „360° Sand Curtain“ – koji podrazumijeva bočnu rotaciju od 360° oko vlastite ose – bio je dodatno začinjen „pješčanom zavjesom“ koja je na vozača padala iz lopate bagera iznad.

Za trik „Backflip Bonk“ izveo je dvostruki salto ispod brodskog kontejnera obješenog 12 metara iznad tla, pri čemu je zadnjom gumom dotakao donju stranu kontejnera.

Ispred Kelnske katedrale je s jednog teretnog broda u pokretu skočio na drugi brod udaljen 25 metara, istovremeno izvodeći trik „Tsunami Backflip“ (dvostruki salto unazad pri kojem vozač visi na ručkama upravljača motocikla).

„Skok s broda na brod bio je poseban jer smo imali dva plovila koja se istovremeno kreću, a razdaljina od rampe za skok do mjesta za slijetanje uvijek mora ostati ista“, otkrio je Ackermann.

Kako bi vjerno zabilježio njegovu vožnju i trikove te snimio uzbudljive kadrove, Paul Kuhn – jedan od najtalentovanijih pilota dronova za snimanje – pilotirao je četiri kilograma teškim dronom, često svega par centimetara od Ackermanna i njegovog moćnog FMX motocikla.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like