Grad Mostar dobija prvu javnu punionicu za električne automobile

- Advertisement -

Na platou Gradske vijećnice Mostara odnedavno je dostupna dvostrana punionica električnih automobila koja bi tokom naredne sedmice trebala biti puštena u rad.

Prema riječima koordinatora za energetsku efikasnost Grada Mostara Darka Knezovića riječ je o dvostranoj punionici koja će moći uporedo puniti dva vozila, kao i električne bicikle i skutere, snage dva puta po 22 kilovata, uz tip utičnice – “model tri”.

Nakon što tokom probnog rada nije utvrđena nijedna nepravilnost ili evidentiran bilo kakav problem, Grad Mostar zvanično je od nadležnih zatražio elektroenergetsku saglasnost, te se zvaničan početak rada punionice očekuje, kako smo naveli, u narednoj sedmici, javlja Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Vrijednost projekta je 35.000 KM, a finansirali su ga Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Grad Mostar. Cilj je smanjenje emisija štetnih gasova kroz uvođenje novih tehnologija i prilagođavanje vozila gradskog prevoza na prihvatljiv pogon, te poticaj uvođenja inovativnih rješenja.

“Mostar se opredijelio za razvitak na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije. U planu su još dvije punionice ove vrste u gradu. Problem zagađenja zraka unutrašnjim sagorijevanjem posebno je primjetan u centralnoj gradskoj zoni u kojoj se kreće veliki broj automobila i ostalih vrsta vozila koja ispuštaju velike količine štetnih gasova”, kaže Knezović.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici: I danas vrištim u snu

Električni automobili prema njegovim riječima proizvode manje buke i ne emitiraju stakleničke plinove. Ipak zbog problema poput ograničenog kapaciteta baterija, nedostatka punionica i visokih cijena, automobila na struju u našoj zemlji je još uvijek jako malo. Predviđa se da bi u narednih deset godina njihov broj mogao biti desetak puta veći nego danas.

Inače, vlasnicima ovakvih automobila u Bosni i Hercegovini dostupno je tek nekoliko javnih punionica, a ova će biti prva ove vrste u Mostaru. Korištenje će u početku će biti besplatno, ali će se nakon izvjesnog vremena ipak započeti s naplatom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...