Hiljadita električna punionica puštena u rad u Beču

- Advertisement -

Hiljadita e-punionica puštena je u rad u junu ove godine u Beču gdje se od 2017. godine radi na izgradnji infrastrukture za elektromobilnost.

– Razvoj elektromobilnosti je važan doprinos u tranziciji mobilnosti i održavanju kvalitete života u našem gradu, zajedno sa širenjem javnog prijevoza, pješačkih i biciklističkih ruta. Bečlije već sada imaju najniže emisije CO2 po glavi stanovnika jer više od 70 posto svojih putovanja pokrivaju javnim prijevozom, biciklom ili pješice. Javnom infrastrukturom za električno punjenje prelazak na elektromobilnost činimo još atraktivnijim – rekla je Ulli Sima, vijećnica za inovacije, urbanizam i mobilnost.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Automobil udario vozača romobila

Pored hiljadu javnih punionica, bečka elektroprivreda upravlja i stotinama punionica koje su dijelom privatne kao što su punionice u garažama. Ukupno je u austrijskoj prijestolnici dostupno preko 1.850 e-punionica.

Pored osnovne mreže, u planu je izgradnja dva parka za punjenje sa po deset punionica, svaka snage do 150kW.

Ove godine je u Austriji već registrirano više od 12.000 električnih automobila. Taj broj se ogleda i u broju punjenja. Od januara do maja 2021. izvršeno je duplo više punjenja nego tokom istog perioda prethodne godine. Od kraja 2017., samo u Beču je bilo više od 320.000 punjenja automobila električnom energijom.

PROČITAJTE JOŠ:  Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Do sada su vozači električnih automobila u glavnom gradu Austrije potrošili pet miliona kW/h i time prešli 33,5 miliona kilometara, dakle 760 puta obišli planetu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...