Homologacija u BiH: Dizel vs. benzin 9:1

- Advertisement -

Kao ovlašteni importer za Volkswagen koncern u Bosni i Hercegovini, ASA AUTO je izdalo 15.000 potvrda proizvođača za uvezena rabljena vozila od početka uvođenja procesa pojedinačne homologacije od 1. januara do 12. decembra 2011. godine.

Nakon što je Vijeće ministara BiH 28. decembra prošle godine donijelo izmjene i dopune Odluke o ograničenju uvoza polovnih vozila čime je u BiH uspostavljen sistem homologacije, ovlašteni zastupnici izdaju potvrdu proizvođača, što je ovjeren dokaz proizvođača o usklađenosti opreme i dijelova sa propisanim uslovima.

Kada su u pitanju potvrde koje izdaje ASA AUTO, čak 76 posto izdatih potvrda se odnosi na vozila iz Volkswagen putničkog i privrednog programa. Deset posto potvrda izdato je za Audi vozila, devet posto za Škoda vozila, te pet posto za Seat vozila.

Kod Volkswagena najzastupljeniji modeli su Golf sa 52 posto, zatim Passat sa 27 posto, dok kod Audija dominira uvoz modela A4 (46 posto), A3 (15 posto), te A6 (11 posto).

U programu Škode i Seata dominiraju modeli Fabija (63 posto) i Ibiza (50 posto). Ono što je karakeristično za uvoz rabljenih vozila je da dominiraju vozila proizvedena u periodu 2000. – 2002. godine. Ukupan broj uvezenih automobila proizvedenih u tom periodu je 9.095 komada. Kupcima rabljenih vozila sa dizelskim agregatima su interesantnija od onih sa benzinskim motorima. Odnos „dizelaša“ i „benzinaca“ je devet naprema jedan.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...