AutomotoLife

Hrvatska: Od 1. augusta veće kazne za saobraćajne prekršaje

0
Zagreb, ilustracija

U četvrtak, 1. augusta 2019. na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama u Hrvatskoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske podsjetili su kako je u petak, 12. jula Hrvatski sabor usvojio značajne izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje će stupiti na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, odnosno 1. augusta 2019. godine.

Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja osam najtežih prekršaja za koje su nadležni organi ustanovili da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu.

To su prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara na sat, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala, odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga, vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga, upravljanje vozilom prije stjecanja prava, upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova i upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Upravo za te prekršaje propisano je povećanje novčanih kazni s pet do 15.000 kuna, na 10 do 20.000 kuna te propisivanje obligatornih zaštitnih mjera, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova s tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja.

Policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog Zakona na snagu, a ponovno počini neki od osam navedenih najtežih prometnih prekršaja. Privremeno oduzimanje znači oduzimanje do odluke suda, koji je dužan odluku donijeti u roku od 15 dana.

LIFE:  Godina 2019. okončala najtopliju deceniju u istoriji

Povećanje novčanih kazni predviđeno je i za nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, nepropisan prijevoz djece u vozilu i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje. Za navedene prekršaje kazna je povećana s 500 na 1.000 kuna.

“Ove, za sigurnost svih sudionika u prometu najvažnije izmjene možemo rezimirati zaključkom da su sa ciljem smanjenja broja najtežih prekršaja povećani iznosi novčanih kazni za tzv. ‘četiri ubojice u prometu’ – brzinu, alkohol, pojas i mobitel”, navodi se u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Također, mladom vozaču koji je u dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova kao i vozaču koji je u istom razdoblju prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a kojima je vozačka dozvola istekla, rješenjem će se odrediti da dvije godine ne mogu podnijeti zahtjev za produljenje vozačke dozvole.

Kategorijama vozača s jednakim brojem prikupljenih negativnih prekršajnih bodova u jednakom razdoblju, rješenjem će se ukinuti vozačka dozvola ako im je u tom razdoblju oduzeta ili prijavljena izgubljenom.

Dvije godine zabrane podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole dobit će i osoba koja je u dvije godine prikupila devet negativnih prekršajnih bodova, a nije niti stekla pravo upravljanja motornim vozilom, odnosno još nije niti položila vozački ispit.

S dosadašnjih 700 na 1.000 kuna povećava se novčana kazna za nekorištenje zimske opreme, jasnije se propisuje što je sve vozač dužan učiniti prije uključivanja u promet, odnosno, uz obavezno čišćenje snijega odsad je vozač prije uključivanja u promet u obavezi očistiti s vozila i led ili vodu, a također je fiksno propisano i razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla – od. 1. novembra do 31. marta.

Povećanje novčanih kazni propisuje se i za vozače koji ne ostanu na mjestu nesreće u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih (s 3.000 do 7.000 kuna, na 10 do 20.000 kuna), kao i za vozače koji u prometnim nesrećama s materijalnom štetom ne ostave podatke o sebi i vozilu ili napuste mjesto nesreće (s 2.000 do 5.000 kuna, na 3.000 do 7.000 kuna).

Uz to, za takve vozače slijedi i izricanje zaštitne mjere “zabrane upravljanja motornim vozilom” u tačno određenom trajanju, bez obzira na broj počinjenih prekršaja, a određuju im se i negativni prekršajni bodovi.

Facebook komentari


Željo bez Zeca i protiv Mladosti

Previous article

Lazarević i Pršeš optimisti pred duel sa Širokim Brijegom

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Automoto