Izložba u Novom Sadu: Automobilčići spajaju region

- Advertisement -

Na platou Vujadina Boškova kod Sportskog i poslovnog centra “Vojvodina” u Novom Sadu, danas su se okupili ljubitelji i kolekcionari maketa četvorotočkaša na četvrtom “Sajmu atomobilčića”, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprkos visokoj temperaturi koja je, ipak, nešto niža nego prethodnih dana, ali i dalje preko 30 stepeni Celzijusa, kod Spensa se okupio veliki broj posetilaca koji su došli da pogledaju izložbene primerke automobilčića koje je izložilo više od 20 kolekcionara, ali i pogledaju izložbu oldtajmera i specijalizovanih mašina koje koriste komunalne službe.

Predsednik Saveza vozača Vojvodine Marko Topo ističe da je cilj “Sajma automobilčića” promocija kolekcionarstva kroz zabavu, ali i edukacija o bezbednosti u saobraćaju, prvenstveno dece, ali i starijih. On je rekao da je i ove godine u saradnji s gradskim komunalnim preduzećima organizovana izložba specijalizovanih vozila, pa su posetioci imali priliku i da sednu u unutrašnjost tih vozila.

Organizator ovog sajma kaže za AA da ga raduje što, posle godinu dana pauze uslovljenom epidemijom koronavirusa i restriktivnim merama za putovanja preko granica, ovogodišnja manifestacija ima međunarodni karakter s izlagačima iz Mađarske i Hrvatske.

“Regionalno dižemo kolekcionarsku scenu na viši nivo. Iz Milana i Amsterdama ljudi koji organizuju sajmove automobilčića tražili su da im pošaljemo fotografije kako bi nas uvrstili u kalendar međunarodnih manifestacija, tako da je to podstrek da naredne godine ovaj sajam podignemo na još viši nivo”, objašnjava Topo.

Na sajmu je izloženo na stotine različitih modela automobila, motocikala, aviona, ali i specijalizovanih vozila. Izložba je prodajnog karaktera, mada su neki modeli automobilčića samo za gledanje kao značka kojom se ponosi kolekcionar. Cene modela su od 100 dinara pa do više stotina evra.

PROČITAJTE JOŠ:  Udes na putu Trebinje-Bileća, prevrnuo se automobil

Jedan od inostranih izlagača je Zvonimir Kovačiček, kolekcionar iz Zagreba i jedan od organizatora Festivala automobilčića koji su se ranijih godina održavali u glavnom gradu Hrvatske, ali zbog koronavirusa, a onda i zemljotresa prostor za organizaciju ove manifestacije nije bio bezbedan, pa nije održan. U Novom Sadu je već izlagao, a nakon godinu dana pauze, ovo je bila prilika da novitete iz svoje velike kolekcije predstavi Novosađanima.

Beograđanin Dragan Gitarić na štandu je izložio više desetina većih modela automobila. Kolekcionar je tridesetak godina. Prvo je kupovao po sajmovima u Novom Sadu, Beogradu, Budimpešti, Milanu i Beču, a onda je počeo i da prodaje neke primerke iz svoje kolekcije koja sada broji više od 1.200 automobilčića. Najvredniji deo kolekcije su starinski američki automobili ručne izrade, kojih ima oko 300 komada. Prosečna cena tih automobila je oko 400 evra. Za sajam u Novom Sadu pripremio je lepe, ali jeftinije modele do 20 evra. Kako navodi, koronavirus uticao je i na sajmove i regionalnu saradnju kolekcionara.

“Generalno je loša situacija. Srećom, toplo vreme omogućava nam da programe organizujemo na otvorenom, ali zimi je neuslovno. No, nadam se da će biti bolje”, optimističan je Gitarić.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničkim rudarima počela isplata plata i toplog obroka

Na jednom od štandova mogu se videti probrani primerci luksuznih automobilčića, motocikala, kao i modeli aviona. Među njima je i mala replika DeLoreana kojim se Marti Mekflaj vozio u prošlost i budućnost u filmskoj trilogiji “Povratak u budućnost”. Njegov vlasnik je Saša, Beograđanin, koji drugi put izlaže u Novom Sadu. Najvredniji u izloženoj kolekciji su modeli američke kompanije CMC.

“To su ručno rađeni modeli koji imaju preko hiljadu delova u sebi. Sedišta su od kože, gumena creva, skidaju se kablovi od svećica… Kompletan doživljaj. Još ne može da se upali, ali uskoro će i to da proizvedu”, priča Saša dok u ruci drži trkački automobil vredan 350 evra.

Naš sagovornik ističe da je zahvaljujući ovom hobiju proputovao veliki deo Evrope i istakao značaj saradnje među kolekcionarima u regionu. Ali je pandemija COVID-19 sve to zaustavila, pa kolekcionari koji se međusobno znaju međusobno razmenjuju modele.

Na ovogodišnjem sajmu automobilčića posetioci imaju priliku i da dobiju bicikl u nagradnoj igri, kao i popuste za upis u auto-škole. Auto-moto klub “Veteran” pobrao je veliku pažnju posetilaca, nakon što su na gradski trg dovezli svoje stare ljubimce na četiri točka, a pridružili su im se i članovi “Porše klasik” kluba iz Beograda sa svojim starim Poršeima. Posetioci ove manifestacije iskoristili su priliku da se fotografišu pored nekih od veterana automobilske industrije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...