Kad ukrstiš svjetove moto akrobacija i letenja dronom slobodnim stilom

- Advertisement -

Francuzi Tomas Pagès i Tom ‘Tomz’ Panaiva ukrstili su svjetove moto akrobacija i letenja dronom slobodnim stilom, a rezultat njihove saradnje je izuzetan video uradak naslova „Follow Me“.

Tomas Pagès već duže od deceniju pomjera granice freestyle motocrossa (FMX). On je četvorostruki osvajač Red Bull X-Fighters Svjetskog prvenstva te vlasnik zlatne medalje sa X Games. Njegov imenjak i zemljak Tom ‘Tomz’ Panaiva jedan je od francuskih pionira freestyle vožnje drona.

Dvojica ‘freestylera’ su udružila svoje vještine na snimanju videa „Follow Me“, kojim su željeli donijeti nešto sasvim novo i jedinstveno. Cilj im je bio da gledaoca smjeste u središte akcije, tik uz Pagèsa. To su postigli zahvaljujući inovativnom načinu snimanja: video je u potpunosti snimljen dronom, sa pogledom iz prvog lica.

Dok je Pagès izvodio trikove koji su mu donijeli pobjede na brojnim takmičenjima, Panaiva ga je cijelo vrijeme pratio i kružio oko njega dronom specijalno izrađenim po njegovim specifikacijama, ponekad iz zastrašujuće blizine.

„Pri jednom od skokova, bio sam 20 centimetara od njegove kacige“, otkrio je Panaiva.

Za video trajanja oko jedne minute bila su im potrebna četiri dana snimanja, treninga, proba i ponavljanja. Brojni su se parametri morali poklopiti: pilot je morao bez greške procijeniti brzinu, uglove snimanja i razdaljinu, vozač se morao naviknuti na dron koji kruži oko njega, dok su obojica morala pratiti precizno utvrđene putanje.

Krajnji rezultat je vizuelno impresivan video, u kojem gledalac ima utisak da se nalazi u video igrici.

„Na prvim snimcima koje sam vidio izgledalo je kao da sam u video igrici, kao da trikove izvodim daljinskim upravljačem. Kao da se gledalac vozi sa mnom na motociklu“, rekao je Pagès.

No, bez obzira što izgleda kao video igrica, opasnosti su bile vrlo stvarne. Panaiva je bio pod velikim pritiskom da dronom ne udari ili iz ravnoteže izbaci Pagèsa dok visoko u zraku izvodi vratolomne akrobacije. Motociklistu je, s druge stane, najviše dekoncentrisao zvuk drona. Povrh svega, obojica su morala u isto vrijeme odraditi svoje zadatke savršeno, kako bi krajnji rezultat bio uspješan.

Objavljen je i ‘Making Of’, koji prati cijeli proces snimanja, izazove s kojima se ekipa susretala i načine na koje ih je prevazilazila.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...