Automoto

Kia Venga: nagrada za dizajn

0

Kia Venga: nagrada za dizajn, Life.ba

Kia Venga osvojila je prestižnu dizajnersku nagradu red dot, što je već druga nagrada za dizajn tog novog modela, kojeg su na nekim evropskim tržištima tek predstavili, a kojeg u BiH očekujemo krajem aprila. Žiri je Vengu nagradio za “dizajn proizvoda,” a početkom godine Venga je već osvojila nagradu iF, također za dizajn proizvoda. Venga se tako pridružila kućnom modelu Soul, koji je prošle godine osvojio priznanje “red dot honourable mention.”

Nagrada za dizajn proizvoda (Product design) je jedno od najvećih takmičenja na svijetu, a još od davne 1955. godine obavlja ga dizajnerski centar njemačke savezne pokrajine sjeverna Rhein-Westphalia. Ove godine u igri za nagrade su čak 4.252 proizvoda iz 57 zemalja. Žiri kojeg čine priznati stručnjaci ocjenjuje stepen inovacija, upotrebljivost, ergonomiju, izdržljivost, ekološku prihvatljivost i upravljivost. Nagrada red dot dodjeljuje se i u kategorijama “communication design” i “design concept.”

LIFE:  Beč postepeno okreće leđa tradicionalnim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem

Dizajnirana i proizvedena u Evropi i namijenjena isključivo evropskim kupcima, Venga nudi širok izbor motora: 2 benzinska i 2 dizelska s rasponom snage od od 57 (75 KS) do 94 kW (128 KS). Okolišu najprihvatljivija izvedba motora, 1,4-litarski dizel s common rail tehnologijom (CRDi), na raspolaganju je i sa ISG start/stop sistemom, a može se pohvaliti niskim emisijama CO2 (samo 117 grama na pređeni kilometar) i ekonomičnim motorom (samo 4,5 litara na 100 km). 5-vratni jednovolumen je dug 4,07 metara, a zahvaljujući velikom prtljažniku s dvostrukim prtljažnim dnom zapremina prtljažnog prostora iznosi maksimalnih 1.341 litar (u slučaju sasvim oborene klupe). Kao i ostali Kijini modeli koji se proizvode u Evropi i Venga pruža 7-godišnju garanciju odn. do 150.000 kilometara.

[nggallery id=34]


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like