Lažirani podaci i u više od milion Škoda automobila

- Advertisement -

Softverom za lažiranje podaka o emisjiji štetnih gasova opremljeno je i više od milion automobila marke Škoda sa TDI motorima, izjavili su u tom češkom proizvođaču, prenosi B92.

Nova Škoda Fabia Combi
Nova Škoda Fabia Combi, ilustracija

“Mogu da potvrdim da kada je u pitanju Škoda, postoji 1,2 miliona proizvedenih automobila (sa spornim softverom)”, rekao je portparol Škode Jožef Balaž za agenciju AFP.

Telefonskim, ali i pismenim putem pokušavali smo dobiti više informacija na ovu temu, međutim, odgovora, kad je u pitanju tržište BiH, još uvijek nema. U međuvremenu, prenosimo saopćenje objavljeno na zvaničnoj internetskoj stranici u Volkswagena u BiH.

Vezani sadržaj: 

Audi priznao da je 2,1 milion njegovih automobila opremljeno softverom za manipulaciju

Je li ovo kraj auto diva? “Volkswagen varao i na testovima emisija u Evropi”

“Iskreno žalimo što smo iznevjerili Vaše povjerenje”

“Iz aktuelnih medijskih izvještavanja mogli ste saznati da Volkswagen vrši intenzivnu istragu o nepravilnostima nastalih kod korištenja software-a na diesel motorima. Prije svega želimo da kažemo sljedeće:

Povjerenje naših kupaca i javnosti jeste i ostaje naše najveće blago. Iskreno žalimo što smo iznevjerili Vaše povjerenje i obećavamo da ćemo se u najkraćem roku pobrinuti za Vaš problem.

Sva vozila su apsolutno tehnički ispravna i u voznom stanju. Aktuelna tematika se odnosi isključivo na emisiju štetnih gasova. Taj problem će biti riješen, a jasno je da mi preuzimamo punu odgovornost i troškove za odgovarajuće mjere.

PROČITAJTE JOŠ:  Vozači, oprez: Privremeno zatvoren granični prelaz između BiH i Hrvatske

Međutim, jasno je da će trebati vremena za internu istragu, za analizu i za tehničke mjere koje treba poduzeti.

Nova vozila sa EU6 diesel motorima iz Volkswagen koncerna koja su u ponudi na tržištu Evropske Unije ispunjavaju zakonske odredbe i norme o zaštiti okoliša. Sporni software ne utiče niti na vozne karakteristike, niti na potrošnju goriva, niti na emisiju ispušnih gasova. Odstupanje između tvorničkih testnih rezultata i korištenja vozila na cesti utvrđeno je isključivo kod vozila sa EA 189 motorima. Volkswagen intenzivno radi na otklanjanju tih odstupanja.

Molimo da razumijete da trenutno ne raspolažemo detaljnim podacima o tome o kojim modelima i godištima proizvodnje se radi. Mi ćemo Vas što je prije moguće informisati o detaljima.

Mi u Volkswagenu ćemo sve učiniti da u potpunosti povratimo povjerenje koje nam poklanja toliki broj ljudi i učinit ćemo sve što je potrebno da otklonimo nastalu štetu”, navodi se u saopćenju.

Lokalna tržišta

Nešto više informacija ipak ponudio je Volkswagen Hrvatska, također na svojoj zvaničnoj internetskoj stranici.

“U priopćenju za tisak od 22. rujna 2015. Volkswagen grupa objavila je da su vozila iz Volkswagen grupe dijem svijetla pogođena aktualnim spornim pitanjem vezanim uz emisije ispušnih plinova.

PROČITAJTE JOŠ:  Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Interna procjena pokazala je, da je otprilike pet milijuna Volkswagen osobnih vozila pogođeno diljem svijeta. Pojedini modeli i modelne godine tih vozila (poput šeste generacije Volkswagen Golfa, sedme generacije Volkswagen Passata i prve generacije Volkswagen Tiguana) opremljeni su isključivo dizelskim motorima tipa EA 189.

Kao što je prethodno objavljeno, sva nova Volkswagen osobna vozila koja ispunjavaju u cijeloj Europi važeću EU6 normu nisu pogođena. To dakle uključuje aktualne Golf, Passat i Touran modele.

Dr. Herbert Diess, predsjednik Upravnog odbora marke Volkswagen osobna vozila, naglasio je:

“Radimo punom parom na tehničkom rješenju koje ćemo u najkraćem mogućem roku prezentirati partnerima, našim kupcima i javnosti. Naš cilj je informirati naše kupce što je moguće prije kako bi njihova vozila u potpunosti ispunjavala regulative. Uvjeravam vas da će Volkswagen učiniti sve što je u ljudskoj moći kako bi vratio povjerenje svojih kupaca, trgovaca i javnosti.”

Marka Volkswagen osobna vozila informirat će sva tržišta diljem svijeta koliko je vozila pogođeno na pojedinim lokalnim tržištima. Radimo intenzivno na mjerama sanacije u uskoj suradnji s nadležnim službama za certificiranje. Vozila jesu i ostaju tehnički ispravna i sigurna za promet.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...