Leteći taksiji – razvija se tržište vrijedno milijarde dolara

- Advertisement -

Leteći taksiji približili su se na korak da postanu standardna pojava po urbanim sredinama, objavio je Bloomberg, nakon što je istražio pravce kojima će se kretati avioindustrija idućih nekoliko godina. U Los Angelesu, Velikoj Britaniji i Brazilu predstavljeni su startupi koji će napraviti komercijalni proboj.

Tako je Vertical Aerospace Group sa sjedištem u Bristolu u Engleskoj primila prednarudžbe za čak 1.000 električnih zrakoplova na kojima bi mogli ukupno zaraditi 4 milijarde dolara od kupaca, uključujući American Airlines Group Inc. i Virgin Atlantic Airways Ltd.

U međuvremenu, brazilski Embraer SA objavio je da pregovara o spajanju svoje jedinice za razvoj električnih vertikalnih zrakoplova za polijetanje i slijetanje u javnu tvrtku, što će dovesti do povećanja zaliha.

U Kaliforniji je startup Archer Aviation Inc. predstavio svoj budući eVTOL nakon što je uložio investiciju United Airlines Holdings Inc. u iznosu od 20 milijuna dolara. Taj prijevoznik planira kupiti čak 200 zrakoplova nazvanih Maker.

PROČITAJTE JOŠ:  Kod Šićkog Broda: Gajbe sa sokovima pale sa kamiona pa se rasule na petlji kod Tuzle

Iako niti jedan nije certificiran za komercijalnu upotrebu, odobrenja za električne leteće taksije mogla bi doći već 2024. godine, navodi Bloomberg pozivajući se na izvor u europskom vrhu zrakoplovnog regulatora.

Zrakoplovne tvrtke naručuju leteće taksije jer vide potencijal za razvoj novog biznisa, odnosno razvoja lokalnog prijevoza. U vrijeme pandemije COVID 19 zrakoplovne kompanije čija je primarna djelatnost prijevoz ljudi na dulja putovanja doživjele su ogroman pad i sada se okreću novim načinima za ‘uzlet’.

-Vjerujemo da je ovo početak sljedeće velike evolucije urbane mobilnosti u zraku, rekao je Domhnal Slattery, glavni izvršni direktor zakupodavca zrakoplova Avolon Holdings Ltd., koji u Vertical Aerospace ulaže 15 milijuna dolara.

“Ovo je vjerojatno jednako važno kao i doba mlažnjaka.”

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Tramvaj udario čovjeka na Ilidži, preminuo je na putu do bolnice

Leteći taksiji dizajnirani su za smještaj samo nekoliko putnika, slično elektrificiranom helikopteru. Ali oni su tiši, okretniji i bez emisija, koristeći više malih električnih rotora.

Zrakoplovi su dizajnirani za kratka putovanja s dometom od 160 kilometara ili manje, a očekuje se da će prevoziti putnike iznad urbanih mjesta koja su prometno zakrčena – na primjer do zračne luke ili na vikende.

Očekuje se da će komercijalna uporaba letećih taksija prvo započeti nošenjem paketa prije nego što se krene s prijevozom putnika. Očekuje se da bi već 2024. godine leteći taksiji mogli zaživjeti i prevoziti putnike.

Bloomberg navodi da nakon toga kreće razvoj automatiziranih letova, bez pilota. Predviđanja su da će leteći taksiji bez pilota zaživjeti pet godina kasnije, dok se provedu sva potrebna sigurnosna istraživanja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...