Svi rekordi Maxa Verstappena

- Advertisement -

Max Verstappen je odlučio i u godinama koje dolaze nastaviti rušiti rekorde s Red Bull Racingom, a već se može pohvaliti s nekoliko njih koje će biti jako teško nadmašiti…

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Rijetko viđeni talent, beskompromisni takmičar, silno brz, ali i sve mudriji vozač tokom nedjeljnih utrka.

Riječi su to koje najbolje opisuju 22-godišnjeg Maxa Verstappena koji je nedavno odlučio produžiti ugovor s Red Bull Racingom do 2023. godine i tako nastaviti saradnju s ekipom koja ga je podržavala od malih nogu.

Potpisivanje novog ugovora dogodilo se nakon najbolje sezone u karijeri mladog Holanđanina koji je u 2019. godini završio treći u ukupnom poretku iza dva Mercedesa Lewisa Hamiltona i Valtterija Bottasa, uz tri impresivne pobjede i devet pobjedničkih postolja.

Foto: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

Pomalo je nevjerovatno da je iza Verstappena već peta sezona u Formuli 1, ali Max je jednostavno stvoren za rušenje rekorda!

Sa svojih 17 godina i 166 dana debitirao je u elitnom automobilističkom takmičenju 2015. godine za volanom Tora Rossa u Melbourneu kao najmlađi ikad, što je natjeralo FIA-u da postroži pravila dobivanja superlicence, ali brzo je potvrdio da je on na stazi izuzetak od svakog pravila.

Foto: Kunihisa Kobayashi/Red Bull Content Pool

Samo dvije sedmice kasnije sedmim mjestom u Maleziji postao je najmlađi osvajač bodova u historiji Formule 1, a sljedeće sezone prelaskom u Red Bull Racing okrenuo je sport naglavačke, pobjedom u Barceloni u debitantskoj utrci, s navršenih 18 godina i 228 dana, čime je postao najmlađi pobjednik i najmlađi vozač na F1 postolju svih vremena, što nije oboreno sve do danas.

Foto: Samo Vidic/Red Bull Content Pool

S 19 godina i 44 dana također je odvezao i najbrži krug, kao najmlađi ikad u jednoj F1 utrci.

Uz to, s tek navršene 22 godine Verstappen je postao prošle godine daleko najmlađi vozač s više od stotinu odvezenih utrka u sportu, a tu je još jedan rekord koji mu mora biti posebno drag.

Naime, dobio je od FIA-e nagradu za potez godine čak četiri puta dosad u karijeri, uključujući i onaj prošlogodišnji iz Silverstonea u borbi s Leclercom, a niko drugi u toj kategoriji dosad nije nagrađen više nego samo jednom!

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

To su rekordi koje je Verstappen dosad postavio, ali mnoge tek treba porušiti. Prvi koji mu je na nišanu svakako je postati najmlađi prvak svijeta, a to može ostvariti u 2020. godini ako nadmaši konkurenciju u ukupnom poretku, jer bit će najesen još uvijek mlađi od Vettelove 23 godine i 134 dana iz šampionske sezone 2010. godine.

Od rekorda koji djeluju izvjesnima za Maxa svakako je onaj broja odvezenih utrka kojeg trenutno drži Rubens Barrichello s 326 nastupa, a veteran Kimi Raikkonen trebao bi nadmašiti sljedeće sezone.

No, pred Verstappenom je još najmanje 15 sezona u sportu i očekuje se da odveze najmanje 400 utrka, a možda i blizu 500.

S obzirom na talent, također se čini neminovnim da postane vozač s najviše uzastopnih sezona u kojima je barem jednom pobijedio. Verstappen ima već četiri takve u nizu, a rekorder Lewis Hamilton zasad 13.

Naravno, ambiciozni Max zapravo cilja na one najprestižnije rekorde Formule 1 koje većinom još uvijek drži Michael Schumacher: broj naslova prvaka (7), pobjeda na utrkama (91), pobjedničkih postolja (123) i najbržih krugova u utrci (77).

Neke od njih srušit će Hamilton u bližoj budućnosti, ali za Maxa Verstappena koji zasad ima 8 pobjeda i 32 pobjednička postolja najbolji dani tek dolaze, a karijera mu gotovo da nije ni počela.

Sjetimo se samo kako su Vettelove brojke ubrzano rasle s Red Bull Racingom od 2010. do 2013. godine, a Holanđanin još nije došao u Sebastianove godine iz tih slavnih dana!

U svakom slučaju, uvijek na stazi atraktivni Max već je ostavio snažan trag u historiji Formule 1, a u budućnosti bi njegovo naslijeđe moglo biti još impresivnije i učiniti ga jednom od najvećih legendi…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...