Mazda RX-Vision

- Advertisement -

Mazda Motor Corporation će na Sajmu automobila u Tokiju predstaviti automobil Mazda RX-Vision. Ovaj sportski koncept pokreće nova generacija SKYATIV-R rotirajućeg motora, nekonvencionalne tehnologije koja je vjerovatno najuvjerljiviji dokaz Mazdinog razmišljanja u duhu izazivača.

Izvrsnom proporcijom motora smještenog naprijed i stražnjeg pogona, RX-Vision predstavlja viziju budućnosti, koja može doći samo iz Mazde. …

I nadu brojim fanovima Mazde širom svijeta, da će RXVision postati dio redovne ponude. Rotirajući motori su jedinstveni po generiranju energije iz rotacijskog kretanja trokutastih rotora (za razliku od naizmjeničnog kretanja klipova u konvencionalnim automobilskim motorima). Savladavši brojne tehničke poteškoće, Mazda je uspjela komercijalizirati rotacijski motor, prvo u Mazda Cosmo Sport 110S, 1967. godine, a zatim u nekoliko drugih modela.

Najuspješniji od njih je Mazda RX-7, najprodavaniji automobil sa rotacijskim motorom ikada, s više od 800.000 proizvedenih jedinica između 1978. i 2002. godine. Stalnim poboljšanjima snage, potrošnje goriva i izdržljivosti, Mazda je jedini proizvođač koji je osvojio trku 24 sata Le Mansa sa trkaćim automobilom sa rotacijskim motorom – pobjednik je 1991.godine bila Mazda 787B. Iako se rotacijski motori trenutno ne proizvode za masovnu upotrebu, Mazda nikada nije prestala sa istraživanjem i razvojem ovog segmenta.

Mazda je izabrala SKYACTIV-R oznaku za rotacijski motor slijedeće generacije, pokazujući opredjeljanost da svojim kupcima i dalje isporučuje vrhunske tehnologije koje prkose konvencijama i beskompromisno SKYACTIV iskustvo za volanom. “Mazda će nastaviti savladavati nove izazove u cilju da veza sa našim kupcima bude snažna i takva da postanemo njihov jedan i jedini brand.”, izjavio je Masamichi Kogai, Predsjednik i CEO Mazde. Sajam automobila u Tokiju je otvoren za publiku od 30.oktobra do 08.novembra.

Autor: Kompanija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...