MINI Electric Concept

- Advertisement -

MINI predstavlja studiju dizajna čiste električne energije na sajmu vozila IAA: MINI Electric Concept, zajedno s ikonskim dizajnom i urbanom zabavom u vožnji.

MINI koristi sajam automobila IAA Cars 2017. godine u Frankfurtu na Majni kako bi predstavio svoju viziju buduće osobne mobilnosti u gradu – u obliku modela MINI Electric Concept. Dizajniran za korištenje u urbanim područjima, ovaj konceptni automobil nudi uvid u način na koji bi električna dnevna mobilnost mogla izgledati u godinama koje dolaze. MINI Electric Concept donosi ikonski dizajn, gradsku baštinu i uobičajeni go-kart osjećaj marke MINI u električnom dobu mobilnosti. MINI će predstaviti posve električni model serijske proizvodnje u 2019. godini.

“Sustavna elektrifikacija marke i portfelja proizvoda temeljni je čimbenik strategije NUMBER ONE > NEXT BMW grupe. Model MINI Electric Concept nudi uzbudljiv pregled cjelokupnog električnog vozila. MINI i elektrificiranje čine savršen par”, primjećuje Harald Krüger, predsjednik Uprave BMW AG.

Urbana mobilnost ukorijenjena je u DNK MINI marke; grad je njegovo prirodno stanište. Doista, ovo okruženje i specifični zahtjevi postavljeni za auto pružili su platno iz koje je MINI projektni tim stvorio MINI Electric Concept. Reagirajući pogonski sustav, sublimično ocijenjeno ugađanje ovjesa i upotreba aerodinamičnih dodataka stvaraju voznu dinamiku u MINI kalupu i vrhunski raspon upravljanja. Sve se to spaja kako bi model MINI Electric Concept bio vrlo atraktivno rješenje s nula emisija za trenutne izazove s kojima se suočava osobna mobilnost u našim gradovima i okolini.

“Svojim karakterističnim go-kart osjećajem i snažnim električnim motorom, model MINI Electric Concept je zabavan za vožnju, a također je potpuno prikladan za svakodnevnu uporabu – i stvara nula emisija. Tako mi u tvrtki MINI predviđamo električnu mobilnost u sutrašnjem svijetu”, navodi Peter Schwarzenbauer, član Upravnog odbora tvrtke BMW AG, odgovoran za marke MINI, Rolls-Royce i BMW Motorrad.

MINI – utire put za električnu mobilnost u BMW grupi. Prošlo je gotovo deset godina otkada je MINI poduzeo značajan, pionirski korak s modelom MINI E – i postavio temelje u BMW grupi za razvoj rješenja električne mobilnosti na spremnost za proizvodnju. Model MINI E predstavljen 2008. godine bio je prvi posve električni automobil BMW grupe kojim su upravljali privatni korisnici u svakodnevnim uvjetima prometa – kao dio opsežnog terenskog ispitivanja. Više od 600 MINI E automobila koristilo se širom svijeta u svrhu terenske studije. Svi su oni pomogli u prikupljanju vitalnih spoznaja o korištenju čistih električnih vozila, a ovo je znanje kasnije uključeno u razvoj BMW-a i3. MINI E je također ponudio zabavu u vožnji, zahvaljujući izvanrednom ubrzanju i upravljanju. Prvi serijski model britanske premium marke s hibridnim plug-in pogonskim sustavom predstavljen je u proljeće 2017. godine u obliku modela MINI Cooper S E Countryman ALL4. Nova varijanta modela omogućuje električnu i stoga mobilnosti bez lokanih emisija po prvi put. Posve-električni MINI Electric Concept predstavlja bešavni nastavak ove krvne linije. U budućnosti, svi elektrificirani proizvodi marke MINI bit će grupirani zajedno pod natpisom “MINI Electric”.

Nepogrešivo MINI – dizajn.

“MINI Electric Concept je suštinski MINI – kompaktan, okretan, jednostavno idealan pratilac za svakodnevnu vožnju. Istodobno, prenosi potpuno novi koncept sportskog duha, “objašnjava Adrian van Hooydonk, viši potpredsjednik za dizajn BMW grupe. “Doista, aerodinamika i lagani dizajn nisu samo važni u svijetu motor sporta; oni su također bitni čimbenici za maksimiziranje električnog dosega. Površine automobila imaju osjećaj preciznosti i suvremene jasnoće što dodatno utječe na učinkoviti karakter automobila. Osim toga, upečatljivi detalji i živopisni kontrasti daju vanjštini taj poseban MINI obrat.”

Prednji kraj prepun karaktera.

Šesterokutna rešetka radijatora i kružna prednja svjetla čine MINI Electric Concept odmah prepoznatljivim kada se gleda s prednje strane. Čak i izvana jasno je da ovaj automobil ima električno srce. Identifikacijske značajke uključuju živopisno kontrastnu srebrnu i žutu boju koja podsjeća na ranije MINI E modele, kao i prepoznatljivu E značku. Osim toga, rešetka hladnjaka i prednja svjetla reinterpretirana su kako bi odražavala tehnologiju pogona bez emisije ispod poklopca motora. Budući da električna pogonska jedinica zahtijeva vrlo malo zraka za hlađenje, rešetka hladnjaka zatvorena je za superiornu aerodinamiku. Dodatak šipke u rešetki u Striking Yellow boji – s E oznakom u istoj boji – daje snažan kontrastni učinak, što je odraz stiliziranih dnevnih svjetala u svim LED svjetlosnim sklopovima.

Vrlo izražajni dodatni dijelovi u prednjoj maski ističu dinamičan karakter modela MINI Electric Concept, istodobno povećavajući svoj doseg svojim aerodinamičnim prednostima. Simulirani “otvori za zrak” prednje maske također su zapečaćeni, ali još uvijek uključuju tamne lamele koje izgledaju kao rupice za hlađenje i ubrizgavaju dodatni tehnički dojam. Oštre linije elemenata kao što su LED prednja svjetla i konstrukcije od staklenog vlakna su u kontrastu s prostranstvom jasnih površina i pružaju prednjem kraju u cjelini vrlo sofisticirani izgled.

Kompaktan i okretan – bočne strane.

Kontrastna kombinacija boja, glatkih površina i precizno oblikovanih detalja nastavlja se bočnim stranama modela MINI Electric Concept. Jasno oblikovani dijelovi od staklenih vlakana duž donjeg ruba služe za intenziviranje velikih proporcija automobila. Silueta automobila sastoji se od zategnutih, čistih površina koje proizvode minimalistički dojam koji odiše učinkovitošću. Elementi ispod površina pomažu prenošenju osjećaja ograničene snage i nedovoljno izraženog sportskog duha. Boja karoserije Reflection Silver – matirana tekuća metalna boja – izlaže površinski dio do izuzetnog učinka i time usredotočuje pažnju na lagani i sofisticirani karakter modela.

Izražajni detalji.

Detalji materijala i boja imaju lagani pristup u omekšavanju tehničkog izgleda bočnih strana automobila, kao i ostalih dijelova automobila. Velika, ali diskretna “E” značka iznad prednjeg kotača pruža još jedan znak prepoznavanja izvora napajanja. Međusobno djelovanje matiranih površina i površina visokog sjaja unutar obitelji boja rezultira progresivnim izgledom s purističkim i elegantnim osjećajem. Dodatne “MINI E” značke ugrađene su u rešetku hladnjaka i kućišta vanjskih zrcala. Stupnjevitost boje u nijansi dodatka Striking Yellow, ugrađene u krov i bočne otvore, dodaju još procvata. Boja krova se kreće od mat bijele do žute visokog sjaja, a žuta bočnih otvora dobiva prozirnost dok se diže, pružajući dojam da se stapa u boju karoserije. Ova stupnjevitost boje naglašava lakoću i modernost konceptualnog automobila.

Inovativni 3D ispis. 

Dizajn tamno obojanih bočnih 19-inčnih kotača dodaje još jedan vizualni istaknuti detalj, uzimajući u obzir ideju šipke rešetke hladnjaka i reinterpretirajući je u asimetričnom obliku. Aerodinamični umetci – izrađeni pomoću 3D procesa ispisivanja – odražavaju strukturu deflektora zraka od staklenih vlakana i ubrizgavaju kotačima veliku estetsku privlačnost. Uvučene površine u simuliranim otvorima za zrak također su izrađene pomoću 3D metode ispisivanja. Ova dva elementa ističu lagan i suvremeni karakter modela MINI Electric Concept, dok istodobno ilustriraju mogućnosti koje nudi 3D ispisivanje u smislu proizvodnje funkcionalnih elemenata dizajna za dizajniranje i prilagodbu vozila.

Jasnoća i dinamika – stražnji kraj.

Stražnji dio konceptnog automobila također ga označava kao rasnog MINI modela. Njegova široka pozicija na cesti je upečatljiva na sportski način, a da se prelazi u pretjeranu kićenost. Gornjem dijelu dominiraju jasne površine, ali stražnji kraj ima mnogo dinamičniji aspekt jer se spušta prema tlu. Ovaj poznati MINI pristup, gdje se volumen automobila stalno povećava od vrha prema dnu, čini ramena širokim i sportskim. Stražnji svjetlosni sklopovi predstavljaju još jednu vizualnu značajku koja pruža jasan pokazatelj britanskih korijena automobila. Uokvireni u klasičan MINI obris, oni čine jednu polovicu Union Jacka kao LED matricu točaka. Stražnja maska ima aerodinamične elemente slične onima na prednjem kraju, uključujući i deflektore zraka i difuzor od staklenih vlakana. To potiče učinkovitu dinamičnost automobila na vizualnoj i funkcionalnoj razini. Tu je i žuta traka detalja koja pruža upečatljiv kontrast u boji kad se automobil gleda sa stražnje strane, istodobno najavljujući prisustvo električnog pogonskog sustava. To je dodatno naglašeno izostankom ispušnih cijevi i tamnih lameliranih površina u simuliranim izlazima zraka.  Najmoderniji, čisti i dinamičan (na učinkovit način), MINI Electric Concept obuhvaća buduću viziju MINI posve električnog automobila dizajniranog za urbanu mobilnost u svijetu koji se mijenja.

Autor: Proizvođač

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...