Moda i Formula 1: Zbogom Scuderia Toro Rosso – Stigao je Scuderia AlphaTauri

- Advertisement -

„Mislim da je Scuderia AlphaTauri fantastičan projekat, nova avantura. Tu je kraj priče o Toru Rossu zasigurno, što je za mene prilično emotivno jer su mi pružili prvu priliku u Formuli 1. Ali, stiže novo poglavlje sa Scuderia AlphaTauri“, izjavio je Pierre Gasly tokom promocije novog bolida u Salzburgu održane u petak navečer u Hangaru 7 gdje je pred više od 500 zvanica predstavljen novi F1 bolid i njegov potpuno novi izgled  inspiriran Red Bullovim premium modnim brendom dok je istovremeno u Milanu predstavljena i replika bolida.

 

„I ja volim modu, tako da je za mene sjajno kombinirati modni brend s Formulom 1. Mislim da je to sjajna avantura koja sada započinje i jako sam uzbuđen“, kazao je Gasly.

Njegov timski kolega Daniil Kvyat dodaje da je „prošla godina bila zaista konkurentna za tim u pogledu timskog učinka, te da će pokušati učiniti nešto slično i ove godine.

„Mislim da imamo vrlo jaku osnovu i pokušaćemo da odradimo što više onih dobrih trka koje smo imali prošle godine. Pokušaćemo da ih ponavljamo sve češće i češće. To bi nam trebalo donijeti dobre rezultate, a stvarno se nadam da će uspjeti”, rekao je Kvyat.

Scuderia AlphaTauri Honda F1 najnovije je ime u Formuli 1, a domaćin predstavljanja pred brojnim gostima kao što su Chase Carey i Patrick Dempsey, bio je britanska legenda Formule 1 David Coulthard.

https://www.facebook.com/RedBullMotorsports/videos/606344346811885/

I nije u centru pažnje bio samo novi bolid, nego i vozačka odijela te potpuno nova timska odjeća.

Franz Tost, direktor tima Scuderia AlphaTauri, rekao je da je “ovo bilo jedno od najuzbudljivijih i najzabavnijih koje je ikad doživio u Formuli 1”.

https://www.facebook.com/RedBullMotorsports/videos/2716521185061753/

“Posebna je atmosfera bila u Hangaru-7 u Salzburgu. Jedinstveni događaj na kojem je moda upoznala Formulu 1, dok je odjeća AlphaTauri i naš novi automobil viđen širom svijeta. Veliko hvala svim gostima koji su nam se pridružili kako bismo proslavili novi početak sa AlphaTauri. Radujemo se novoj sezoni koja počinje u Australiji i uvjeren sam da ćemo zajednički imati uspješnu budućnost”, kazao je.

Chase Carey, direktor Formule 1 mišljenja je da novi Scuderia AlphaTauri izgleda fantastično.

“Bilo je zaista uzbudljivo vidjeti to večeras na događaju u Salzburgu, kazao je.

Preimenovanje Scuderia Toro Rosso u Scuderia AlphaTauri označava još jednu važnu prekretnicu u globalnoj kompanijskoj strategiji. Zvanična zimska testiranja počinju 19. februara na stazi u Barseloni. Novi automobili će svoju prvu akciju vidjeti na tradicionalnom otvaranju sezone u Melbourneu 15. marta.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

https://www.facebook.com/RedBullMotorsports/videos/182769109621493/

Iz istorije

Nakon uspješne godine u kojoj je osvojila gotovo trostruko više bodova nego sezonu ranije, Scuderia Toro Rosso uoči 2020. godine mijenja ime u Scuderia Alpha Tauri, ali ne i svoju automobilističku filozofiju.

Ova ekipa okupljena oko Franza Tosta i u svojoj 15. sezoni u Formuli 1 i dalje će vrebati priliku pomrsiti račune favoritima, a zbog ovih pet stvari već je definitivno stekla ugled i izgradila šarm u elitnom automobilističkom takmičenju:

Uspješni nasljednik simpatičnog autsajdera!

Sigurno se sjećate Giancarla Minardija i njegove F1 ekipe koja se pojavila 1985. godine i trajala punih 20 godina. Minardi je u tom periodu stvorio imidž simpatičnog autsajdera koji rijetko osvaja bodove i nikad ne pobjeđuje, ali svejedno rado učestvuje u Formuli 1, čime je pridobio simpatije mnogih ljubitelja automobilizma. Scuderia Toro Rosso od 2006. godine uspješan je nasljednik ove družine čiju je tvornicu preuzela te podigla na viši nivo i ostvarila rezultate o kojima je bivši vlasnik mogao samo sanjati.

Preduhitrila starijeg brata!

Scuderia Toro Rosso možda živi u sjeni Red Bull Racinga, četverostrukog konstruktorskog prvaka svijeta, ali kad je u pitanju prva pobjeda u Formuli 1, uspjela je preduhitriti starijeg brata! Dogodilo se to 2008. godine u Monzi kad je Sebastian Vettel maestralnom vožnjom pobijedio na kišom natopljenoj stazi i pokazao da je pred njim velika karijera. Sljedeće sezone, tada 21-godišnji Nijemac, prešao je u tim Red Bull Racinga i u Kini donio prvu pobjedu u elitnom automobilističkom takmičenju ispisavši historiju obje ekipe.

Jedina italijanska tvornica uz Ferrari!

Italija je možda kolijevka automobilizma, ali kad je u pitanju proizvodnja bolida Formule 1, većina ekipa ima svoje tvornice u Engleskoj (Mercedes, Red Bull Racing, Williams, McLaren, Racing Point, Renault). Alfa Romeo Racing uprkos italijanskom imenu bolide pravi u Švicarskoj, a uz Ferrarijev Maranello postoji još samo jedna italijanska tvornica. Smještena je u Faenzi i pripada Scuderiji Toro Rosso timu, ponosnom italijanskom članu Formule 1. Tamo se odvija izgradnja i razvoj bolida, kao i istraživanja s ciljem unapređenja, dok je zračni tunel za testiranje aerodinamike smješten u engleskom Bicesteru.

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

Savršen poligon za razvoj vozačkih dragulja!

Malo je onih u bilo kojem poslu koji su u današnje vrijeme spremni dati priliku mladima i neiskusnima, a isto vrijedi i za automobilizam. Scuderia Toro Rosso ima potpuno suprotnu filozofiju! Može se u pravilu pohvaliti najmlađim vozačkim postavama u Formuli 1, a imala je u svojim redovima i dva rekordera: 19-godišnji Jaime Alguersuari bio je najmlađi debitant u historiji, sve dok se nije pojavio 17-godišnji Max Verstappen i taj rekord srušio sa stilom. Uz sjajnog Maxa u ekipi su uvodne korake karijere napravili još mnogi vrhunski vozači, uključujući Sebastiana Vettela, Daniela Ricciarda, Sebastiena Buemija i Carlosa Sainza, a ove sezone svoj uspon je započeo i Alex Albon koji je vrlo brzo napravio korak naprijed i sjeo za volan Red Bull Racing bolida.

U probranom hibridnom društvu!

Toro Rosso također je uspio u hibridnoj eri ostvariti nezamislivo – nadmašiti slavne ekipe poput McLarena i Renaulta po broju osvojenih pobjedničkih postolja! Treće mjesto Danila Kvjata u Hockenheimu te drugo Pierrea Gaslyja u Brazilu stavlja u toj kategoriji ekipu odmah iza Mercedesa, Ferrarija ili Red Bull Racinga ove sezone, a u hibridnoj eri uz trojac velikana samo su još Williams i Racing Point (pod imenom Force India) imali priliku više puta šampanjcem proslaviti svoj uspjeh.

Nema sumnje, kao i 2008. godine kad je bila predvođena Sebastianom Vettelom, Scuderia Toro Rosso ponovno je bila najugodnije iznenađenje sezone u Formuli 1, što je uoči 2020. godine čini još šarmantnijom ljubiteljima elitnog automobilističkog takmičenja, kad će kao Scuderia Alpha Tauri ponovno tvrdoglavo prkositi favoritima na stazi…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...