Automoto

Montaža u 25 koraka: Kako se sklapa zvijer od motora

0

Red Bull MotoGP Rookies Cup je prošle sedmice okončan utrkom u Valenciji, a prvak je postao Pedro Acosta. Tim povodom, mehaničari austrijskog KTM-a su demonstrirali kako se sklapaju moćne mašine koje koriste vozači u ovom takmičenju.

Montaža u 25 koraka: Kako se sklapa zvijer od motora, Life.ba

Red Bull MotoGP Rookies Cup je prvi korak prema karijeri u najvišoj MotoGP klasi, prvenstvo za novajlije bez prethodnog iskustva u grand prix motociklističkim utrkama. Osnovan 2007. godine, pokazao se kao pravi rasadnik talenata. Čak 11 vozača koji su počeli u Rookies Cupu kasnije je osvajalo Svjetska prvenstva u Moto2, Moto3 i Moto GP kategorijama, a među njima su Johann Zarco, Jorge Martín, Brad Binder, kao i novi MotoGP prvak Joan Mir.

Montaža u 25 koraka: Kako se sklapa zvijer od motora, Life.ba

Nakon što je Španac Acosta prošle sedmice u Valenciji proslavio titulu prvaka Red Bull MotoGP Rookies Cupa 2020, snimateljska ekipa je zavirila iza kulisa i pratila dvojicu KTM mehaničara dok su od nule sklapali jedan od elegantnih KTM RC 250R motocikla. Cijeli posao su obavili u 25 koraka, za što im je bilo potrebno sedam sati, 23 minute i 32 sekunde.

LIFE:  FK Velež krenuo s pripremama za nastavak sezone [video]

Montaža u 25 koraka: Kako se sklapa zvijer od motora, Life.ba

Počeli su od okvira, nakon dva sata ugradili su amortizere, da bi oko trećeg sata postavili motor i osjetljivu elektroniku. Čeljust prednje kočnice i izduvne cijevi montirali su nakon neka četiri sata rada, da bi u petom satu na red došao i hladnjak.

Montaža u 25 koraka: Kako se sklapa zvijer od motora, Life.ba

Potom su postavili prednji i zadnji točak, a u šestom satu i rezervoar. Dvojici mehaničara ostalo je još oko sat vremena za finaliziranje elegantnog oklopa i završna dotjerivanja. Motocikl je zatim podvrgnut finalnom testiranju, nakon čega se potvrdilo da je donedavno prazna metalna ljuštura uspješno preobražena u oktansku neman koja će uskoro bljuvati vatru na stazi.

U videu pogledajte kako je tekao čitav proces.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like