Najavili Festival brzine: Nesvakidašnja utrka driftajućeg Lamborghinija i teretnjaka koji je pobijedio na Dakar reliju

- Advertisement -

„Ludi“ Mike Whiddett odveo je sportsko driftanje na novi nivo nakon što je dobio zeleno svjetlo za transformaciju kultnog Lamborghini Huracana u driftajućeg demona za duel s timom Kamaz Master, pobjednicima relija Dakar.

Ova revijalna utrka najavila je tradicionalni Festival brzine u britanskom Godwoodu, koji ove godine traje od 4. do 7. jula.

Snimak utrke protiv pobjednika Dakara Eduarda Nikolajeva donosi mnoštvo atraktivnih kadrova poput onog u kojem je Whiddett „uhvaćen“ dok je vozio ispod kamiona koji je bio u zraku.

Par se u videu utrkuje do posljednjeg sloobodnog parking mjesta na Festivalu brzine u Goodwoodu. Dok Whiddett ludi od nervoze jer mora s preuređenim Lamborghinijem preći jako oprezno preko rešetke za stoku, Nikolaev se lakoćom probija kroz ogradu. Na kraju ih dočekuje neugodno iznenađenje.

Prilikom transformacije superautomobila, Whiddett je koristio prilagođenu karoseriju Liberty Walk, dok su se prednji i stražnji blatobrani elegantnog, tvornički svježeg Lamborghinijevog modela morali rezati kako bi auto bilo spremno za dvoboj s kamionom tima Kamaz Master.

„Napraviti #NIMBUL, kako ga zovem, ostvarenje je sna za mene. Oduvijek sam želio stvoriti superautomobil spreman za drift. Trebalo je četiri sedmice da se Huracan pretvori u #NIMBUL i ne mogu dočekati da ga pokažem pred publikom na Festivalu brzine. To je totalno različito od bilo čega drugog, a vozila koja učestvuju su šokantna“, rekao je uzbuđeni Whiddett.

Nikolaev je za Whiddetta imao samo riječi hvale. „Ovo je drugi projekt na kojem smo Mike i ja zajedno radili.

On je živa legenda, majstor svog zanata. Jedva čekam da vidim što ljudi misle o ovome.“

Inače, Whiddett ima zanimljivu životnu priču. Odgojila ga je samohrana majka, koja se uz mladog Mikea zaljubila u motore, a rezervni prihodi dvočlane porodice gotovo uvijek su išli na nadogradnje i popravke.

Mike je kao vozač motokrosa zaradio svoj nadimak „Ludi“, a kasnije se okrenuo drifterskoj sceni sa posebno modificiranom Mazdom RX-7 od 515 konjskih snaga koja je napravljena u Whitteddovom MADLAB-u.

Drifting vožnja postaje sve popularnija u moto-sportu.

Takozvano driftanje se postiže korištenjem ručne kočnice prije dodavanja gasa, naglim mijenjanjem balansa težine na velikoj brzini ili primjenom brutalne konjske snage kako bi se kontrolirali kotači, a rezultat svega je i razarajuća buka motora.

Uspješno driftanje automobila zahtijeva pravu vještinu, posebno u takmičenjima profesionalaca.

Pri brzinama koje prelaze 100 km/h i suparnikom koji vozi paralelno nekoliko milimetara pored vas, jasno je da je za ljude poput Whiddetta puna vozačka predanost najbitnija.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...