Nasljednik Ferrari Enza, imat će više konjskih snaga nego Formula 1

- Advertisement -

Iako zvanično nisu još predstavili nasljednika modela Enzo, Ferrari je organizovao “tajnu” prezentaciju u Maranellu gdje su potencijalni kupci upoznati sa projektom F150, kako će vjerovatno nositi ime novi limitirani model.

Odabir imena F150 i nije baš najsretniji za SAD tržište, obzirom da taj isti naziv nosi najprodavaniji kamionet na tom tržištu, a nasljednik Enza je sve samo ne kamionet. Prema izjavama onih koji su bili na “tajnoj” prezentaciji u Maranellu, a koji ne žele biti imenovani, Ferrari je pripremio pravog monstruma, kojeg pogoni V12 motor snage koji je snažan cijelih 800 KS. Kada na to dodati KERS, i njegovih 150 KS, i sva ta snage već od 1000 o/min, pa do 9200 o/min, dobijete pravi bolid Formule 1 od ukupno 950 KS!

Zapravo, ukoliko Ferrari F150 zaista bude imao 950 KS, to će biti značajno više nego ima Ferrarijev FOrmula 1 bolid, Ferrari  F138, kojeg danas predstavljaju u Maranellu. Neki mediji su se i poigrali sa nazivom “super car”, kako obično nazivaju ovakve automobile, nazvavši Ferrari F150 (a tu bi trebao spadati i Bugatti Veyron) “hyper car”.

I ostale perfomanse će biti više nego impresivne. Težina Ferrarija F150 neće biti veća od Toyote GT 86, a 950 KS će omogućivati Formula 1 feeling. Doslovno. Jer se iz stanja mirovanja do 100 km/h vozite za 3 sekunde, a za 7 sekundi već vozite preko 200 km/h. Maksimalna brzina bi trebala iznositi preko 370 km/h, i već je Alonso odvezao krug na Fioranu za 3 sekunde brže od rekorda kojeg je držao sa F12 Berlinetta modelom.

Ferrari 150, najbrži Ferrari ikada, bit će proizveden u 499 primjeraka. Opet, navodno, jer Ferrari zvanično ništanije objavio. Model Ferrari Enzo prvobitno je trebao  biti proizveden u samo 299 da bi se na kraju napravilo 399 zbog velikog broja zainteresovanih kupaca.

Perfomanske vrhunske, cijena šampionska = 1.2 miliona eura, a lista kupaca, uprkos recesiji i opštoj krizi već je popunjena. Kao i sa modelom Enzom, ako imate novac ne garantuje vam da će vam Ferrari i prodati novi model. Lista čekanja je duga, i od kupca se očekuje da je već bio klijent Ferrarija, da posjeduje najmanje jedan Ferrari, te da na kraju, po mišljenju Ferrarijevih prodavaca, može imati Ferrari F150.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...