Nova Toyota Corolla sedan

- Advertisement -

Nakon predstavljanja hatchback izvedbe s 5 vrata na Salonu automobila u Ženevi 2018. godine, odnosno izvedbe Touring Sports na Pariškom salonu automobila kasnije ove godine, sedan je treća karoserijska izvedba koja čini ponudu dvanaeste generacije Toyota Corolle.

Nova Toyota Corolla porodica osmišljena je tako da zadovoljava različite potrebe kupaca: od kompaktne izvedbe s 5 vrata za mlade parove, preko višenamjenskog Touring Sportsa za veće porodice, do udobnog sedana namijenjenog mladim poslovnim ljudima koji traže prestižniji dizajn u kombinaciji s vrhunskom prostranošću i udobnošću u putničkoj kabini.
Corolla, poznata i prepoznata u cijelom svijetu, prodata je u više od 46 miliona primjeraka, u preko 150 zemalja svijeta, od svog predstavljanja 1966. godine. do danas.

Nadograđujući elegantan i dinamičan dizajn koji je karakteristika palete nove Corolle, novi sedan se odlikuje istim snažnim dojmom i niskom siluetom koji su usađeni u platformu GA-C koja je dio nove Toyotine globalne arhitekture (TNGA).

Međutim, njena individualnost unutar Corolla porodice se vidi u prestižnijem unutrašnjem uređenju uz jedinstveni oblik prednjeg i zadnjeg kraja.

Prednja strana predstavlja sljedeći korak u razvoju Toyotine dizajnerske filozofije under priority catamaran.

Još impresivnija izvedba prednjih uglova blatobrana u dva nivoa koji obuhvataju snažno istaknutu donju masku zajednička je tema nove Corolla porodice.

Izdužena gornja maska ima trodimenzionalni oblik i spaja se s vrhovima glavnih svjetala oštrog izgleda, šireći se preko uglova i tako naglašavajući nisko i čvrsto težište automobila.

Izgled zadnje strane nadovezuje se na prednju stranu kroz dinamični izgled branika i poklopca prtljažnika u vidu izvrnutog trapezoida.

Sklopovi zadnjih svjetala sedanske izvedbe su spojeni hromiranim umetcima, dajući dodatni pečat širokom stavu vozila.

Povrh toga, jedinstveni svjetlosni potpisi prednjih i stražnjih LED svjetala čine novu Corollu Sedan trenutno prepoznatljivom.

Sedan se odlikuje istom prostranom, ergonomski izvrsnom putničkom kabinom kao i izvedbe s 5 vrata i Touring Sports, dodatno obilježenom vrhunskom kvalitetom materijala i naprednom tehnologijom.

Sedan, isto tako, uživa prednosti produženog međuosovinskog razmaka od 2.700 mm kao i Touring Sports, što osigurava velik prostor za noge i visok nivo udobnosti za putnike na stražnjim sjedištima.

Tehnološki naglasci u kabini vrhunske kvalitete uključuju brojne funkcionalnosti za komfor i praktičnost kao što su bežično punjenje telefona i kombinacija multimedijalnog ekrana na dodir od 8“, višenamjenskog ekrana od 7“ te virtuelnog ekrana veličine 10“, koji se svi odlikuju jednostavnim, intuitivnim upravljanjem.

Povrh dizajnerske slobode koja omogućava značajnije razlike između izvedbi s 5 vrata, sedana i Touring Sports verzije nego što su ikada bile, novousvojena platforma GA-C isto tako garantuje još veći užitak u vožnji. Niže težište, 60% veća krutost karoserije i multi-link ovjes, koji su dio standardne opreme, doprinose boljoj upravljivost i stabilnosti uz očuvanje voznih karakteristika i udobnosti.

Nova Corolla Sedan će biti dostupna uz ponudu dva pogonska sklopa. Samopunjivi hibridni sistem s 1,8-litarskim motorom razvija 90 kW/122 KS. On ispunjava sve zahtijeve koje stranke postavljaju pred Toyotin samopunjivi hibridni pogon – tihi rad, intuitivno upravljanje, sjajan odziv i samodostatnost, bez potrebe za uključivanjem u strujnu mrežu radi punjenja.

Ovaj pogonski sklop nudi niske troškove vlasništva, izuzetnu štedljivost goriva uz potrošnju od samo 3,4 l/100 km1 (WLTP 4,3 l/100 km) i emisiju CO2 od samo 77 g/km1 (WLTP 98 g/km), nudeći pri tome i do 50%2 svakodnevne gradske vožnje isključivo na električni pogon.

Poboljšani 1,6-litarski benzinski motor objedinjuje odličan odziv u vožnji i učinkovitost.

Toyota Safety Sense

Dostupan je u kombinaciji s ručnim mjenjačem sa 6 brzina ili CVT mjenjačem, a ukupna snaga mu je 97 kW/132 KS, uz potrošnju goriva od samo 5,8 l/100 km1 (WLTP 6,1 l/100 km) i emisiju štetnih plinova od samo 131 g/km1 (WLTP 139 g/km).

Sva vozila koja se temelje na TNGA odlikuju se najvišim standardima aktivne i pasivne sigurnosti. Naravno, i nova Corolla Sedan, uz sofisticirane funkcije i sisteme najnovije tehnologije Toyota Safety Sense, ponosi se istim takvim obilježjima.

Novi paket aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense uključuje sistem automatskog kočenja kod opasnosti od sudara (PCS) s otkrivanjem pješaka danju i noću, te otkrivanjem biciklista danju, tempomat s prilagodbom brzine pomoću radara (ACC), sistem upozorenja prilikom napuštanja saobraćajne trake (LDA) sa zakretanjem upravljača, sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova (RSA) i sistem automatskog prebacivanja dugih i kratkih svjetala (AHB).

Dodatno na to, tu je i novi sistem praćenja saobraćajnih crta (Lane Trace Assist – LTA) koji pruža dodatnu pomoć vozaču.

Kada su uključeni i ACC i LTA, ovaj drugi pomaže vozaču u upravljanju nježnim pomakom upravljača radi održavanja vozila u saobraćajnoj traci, čak i u blagim zavojima na autocesti.

Toyota Corolla Sedan s europskom specifikacijom, koja se proizvodi u Toyota Motor Manufacturing Turkey, kreće u prodaju početkom 2019. godine.

Izvor: Toyota

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...