Novi BMW serije 1

- Advertisement -

BMW serije 1: Tour de force u premium kompaktnoj klasi.Novi modeli posebnih izdanja, poboljšana premium unutrašnjost, proširene značajke povezivanja i najnovija generacije iDrive operativnog sustava: ovo je nova generacija BMW-a serije 1. Predstavnik s najviše sportskog duha premium kompaktne klase dolazi sa širokim rasponom učinkovitih motora koji obuhvaćaju moćne inačice s tri, četiri ili šest cilindara. Jedinstveno u ovoj klasi, BMW serije 1 ima pogon na stražnje kotače, a inteligentni xDrive sustav pogona na sve kotače dostupan je kao opcija. Novo izdanje BMW-a serije 1 bit će lansirano u srpnju 2017. u verzijama s 3 i 5 vrata.

Priča o uspjehu ovog sportskog kompaktnog modela potječe od kraja ljeta 2004. i uvođenja izvorne BMW serije 1. Zahvaljujući vrhunskoj agilnosti i voznoj dinamici, brzo se postavio kao simbol sportske snage u segmentu kompakta. Do danas je prodano više od dva milijuna primjeraka BMW-a serije 1 od kojih je oko 960.000 primjeraka najnovije generacije modela. Njemačka je najvažnije međunarodno tržište koje proda jedan od četiri BMW-a serije 1, a slijede Velika Britanija (20 posto) i Kina (8 posto). BMW serije 1 se sklapa u Njemačkoj u postrojenjima u gradovima Regensburg (3-vrata i 5-vrata) i Leipzig (5-vrata). Postoje i postrojenja sa sklapanje za azijsko-pacifičku regiju u gradovima Chennai (Indija) i Rayong (Tajland).

Novi modeli posebnih izdanja s upečatljivim izgledom.

BMW serije 1 nesumnjivo je sportske prirode: dinamičke konture, prepoznatljiva maska, dugački poklopac motora i sportski elegantan stražnji dio definiraju njegov izgled. Novi modeli posebnih izdanja – Edition Sport Line Shadow, Edition M Sport Shadow i BMW M140i Edition Shadow – kojima BMW naglašava mladenački osvježavajući sportski karakter serije 1. Posebna izdanja ističu se od svojih braće i sestara s okvirom maske oslikanim crnom bojom, LED prednjim svjetlima s crnim umetcima i tamnim stražnjim svjetlima koja također imaju LED tehnologiju. BMW serije 1 Edition M Sport Shadow također ima crne ispušne cijevi. Nove boje vanjštine Seaside Blue i Sunset Orange također doprinose novom izraženijem izgledu automobila.

Sport Line, Urban Line i M Sport varijante BMW-ove serije 1 ostaju u skladu s standardnim modelom. A sada postoji i odabir posebnih modela. Prelazak s jednog modela na drugi vidljiv je u pet novih lako metalnih kotača koje se dodaju ponudi u formatima od 17 i 18 inča. Ukupno 16 različitih izvedbi kotača – u veličinama od 16 do 18 inča – pružaju dosta prostora za personalizaciju. Novi BMW serije 1 Sport Line Shadow dolazi s ekskluzivnim lako metalnim kotačima od 17 inča (725). Izdanje M Sport Shadow ima kotače od 18 inča u bilo Jet Black boji  ili dvobojnoj Jet Black boji (719 M) kako bi nadopunio svoj karakter poput sjene. Dodatni dizajn lako metalnih kotača od 18 inčanudi se za M140i/M140i xDrive Edition Shadow (436 M u Orbit sivoj).

Nadograđena unutrašnjost, redizajniran zaslon s instrumentima.

Pregledom unutrašnjosti novog BMW-a serije 1, gdje niz detalja dodaje kabini ekskluzivni, visokokvalitetni osjećaj. S jasnim i elegantnim dizajnom, zaslon s instrumentima potpuno je preoblikovan kako bi još veći naglasak stavio na fokus vozača. Također je rekonfiguriran zaslon s instrumentima u Black Panel tehnologiji. Kontrastni šavovi daju različitim varijantama modela sofisticiran izgled. Središnji dio, koji sadrži kontrolne zaslone za radio i sustav klimatizacije, ima crnu površinu visokog sjaja. Na središnjoj konzoli nalazi se poklopac za držače za šalice, čime nova unutrašnjost dobiva čisti izgled. A tipke za prozor u vratima sada imaju kromiranu oplatu. Zahvaljujući gotovo neprimjetnim prazninama, pretinac za rukavice nesmetano se uklapa u cjelokupni ambijent. Otvori za prozračivanje klimatizacije su prepravljeni i doprinose i velikodušnom dojmu prostora koji je stvorila unutrašnjost novog BMW-a serije 1.

Klijenti također mogu odrediti dodatnu novu oblogu sjedala u konjak Dakota koži, a ukrasne letvice unutrašnjosti sada su dostupne s biserasto kromiranim detaljima. Urban Line nudi ekskluzivne nove kombinacije bijelog ili crnog akrilnog stakla s kromiranim detaljima. Standardni model, Sport Line i M Sport inačice mogu se naručiti s novim kombinacijama sjajno crne, aluminijske ili Fineline kromirane drvene obloge. Kada je riječ o oblogama sjedala, kupci BMW-ove serije 1 mogu birati između sedam varijanti tkanine, od kojih neki uključuju kožu ili Alcantara tkaninu.

Koristeći iDrive, zaslon osjetljiv na dodir ili glasovno upravljanje za upravljanje različitih funkcija.

Novi BMW serije 1 opremljen je najnovijom generacijom iDrive operativnog sustava kao standardom. Korištenje iDrive Touch Controllera omogućuje vozaču lagan pristup i aktivaciju raznih funkcija vozila, navigacije i zabave s jednom rukom. Zahvaljujući dodirnoj ploči integriranoj u kontroler, lako je unijeti odredišta za navigacijski sustav u stilu rukopisa. Ako je opremljen opcijskim sustavom navigacije Professional, središnji zaslon od 8,8 inča velike razlučivosti sada dolazi u obliku zaslona na dodir. Inteligentna glasovna kontrola treći je način rada tih funkcija.

Savršeno povezani od starta.

Zahvaljujući standardnoj ugrađenoj SIM kartici u BMW-u serije 1, ConnectedDrive osigurava optimalnu povezanost i pristup BMW uslugama bez potrebe za oslanjanjem na pametni telefon klijenta. To uključuje uslugu Concierge, gdje osobni asistenti odabiru destinacije poput restorana ili hotela za vozača na putu, rezerviraju i zatim šalju informacije izravno u navigacijski sustav vozila, zajedno sa svim kontaktnim detaljima. Umrežena zabava (Online Entertainment) daje putnicima BMW-a serije 1 izbor od milijun glazbenih zapisa i audio knjiga, dok Sustav prometnih informacija u stvarnom vremenu (Real Time Traffic Information – RTTI) pronalazi pametan put oko prometnih gužvi. RTTI sada također uključuje i pregled opasnosti temeljen na informacijama o voznom parku, što znači da osim situacije u prometu u stvarnom vremenu usluga također obavještava vozače o opasnim situacijama – kao što su nesreće ili jaka kiša – koje su otkrila druga BMW vozila. U tu svrhu koriste se anonimni podaci senzora. Izvještaji o opasnostima i kiša prikazani su na karti na zaslonu vozila, a na navigacijskoj mapi pojavljuju se upozorenje i poruka prilikom približavanja mjestu opasnosti.

Osim toga, u odabranim gradovima u Njemačkoj i SAD-u, usluge On-Street Parking Information koriste zaslon navigacijskog sustava Professional koji ukazuje na vjerojatnost pronalaženja raspoloživog parkirnog mjesta na cesti.

Sveobuhvatni digitalni koncept aplikacije BMW Connected neprimjetno integrira BMW serije 1 u digitalni život korisnika putem dodirnih točaka kao što su iPhone, Apple Watch, Android pametni telefon ili pametni sat. BMW Connected otkriva informacije vezane uz mobilnost, kao što su adrese sadržane u kalendaru obveza i automatski ih prenosi u vozilo. Korisnik zatim prima poruku na svom pametnom telefonu koja ih obavještava unaprijed o idealnom vremenu polaska na temelju informacija o stanju u prometu u realnom vremenu. Osim toga, mjesta na koja korisnik redovito vozi i osobni obrasci mobilnosti također se automatski pohranjuju. To znači da će ručni unos odredišnih adresa u navigacijski sustav uglavnom postati stvar prošlosti. Ako su navigacijske pojedinosti poput odredišne adrese i željenog vremena dolaska već postavljene izvan vozila na pametnom telefonu korisnika, veza između telefona i automobila omogućit će aplikaciji BMW Connected nesmetano prenošenje informacija i dostupnost BMW navigacijskog sustava.

BMW Connected i Remote Services omogućuju vozačima BMW-a serije 1 da ostanu u kontaktu sa svojim automobilom u svakom trenutku, bez obzira gdje se nalazili. Oni mogu kontrolirati grijanje i ventilaciju, zaključati i otključati vrata te brzo i jednostavno zatražiti informacije o vozilu koristeći svoj pametni telefon. A u slučaju da zaborave gdje su parkirali automobil, mogu provjeriti njegov položaj na karti putem aplikacije BMW Connected. Alternativno, truba vozila ili bljeskalica prednjih svjetala automobila mogu se aktivirati na daljinu kako bi ga se lociralo na velikom parkiralištu, na primjer. Pomoću Alexa i uređaja koji podržavaju Alexa-u, vozači BMW-a serije 1 u Njemačkoj i Velikoj Britaniji mogu čak i upravljati svojim dogovorima u programu mobilnosti BMW Connected i upravljati funkcijama vozila putem glasovnog upravljanja iz udobnosti svoga doma.

Po prvi put BMW nudi korisnicima sustava Microsoft Office 365 sigurnu vezu poslužitelja za razmjenu i uređivanje e-pošte, unosa kalendara i kontakt detalja u BMW-u serije 1 zahvaljujući ugrađenoj funkciji sustava Microsoft Exchange.

Dodatni WiFi hotspot u automobilu omogućava brzu mobilnu internetsku vezu za do deset uređaja. Apple CarPlay je također dostupan za BMW serije 1 putem BMW navigacijskog sustava. Integriranje pametnog telefona u okruženje sustava vozila omogućava upravljanje telefonom i odabranim aplikacijama pomoću iDrive kontrolera, glasovnih naredbi ili zaslona osjetljivog na dodir (ako je naveden navigacijski sustav Professional). Kompatibilni pametni telefoni također se mogu opremiti s bežičnim napajanjem pomoću dodatne induktivne ladice za punjenje.

Sustavi pomoći vozaču: dodatna pomoć vozaču.

Sustavi pomoći na opcijskoj listi za novi BMW serije 1 uključuju Aktivnu regulaciju brzine s funkcijom Stop & Go koja omogućuje da se vozilo automatski pomiče uz protok prometa do maksimalne brzine. Sustav upozorava vozača i primjenjuje kočnice ako otkrije prepreku. Pomoć u vožnji također je dostupna kao opcija i sadrži sustav upozorenja pri napuštanju voznog traka i funkcija ublažavanja gradskih sudara (City Collision Mitigation), koji automatski sprječava kočenje pri brzinama do 60 km/h (37 mph) kao odgovor na neposredan sudar s automobilom, motociklom ili pješakom, na primjer. Pomoćnik za parkiranje, u međuvremenu, manevrira automobil u parkirna mjesta koja su paralelna ili okomita na cestu. Njegovi ultrazvučni senzori pomažu u potrazi za odgovarajućim prostorima tijekom putovanja do 35 km/h (22 mph).

Visoko učinkovite tri, četiri i šest-cilindarske jedinice snage.

Novi BMW serije 1 dolazi s velikim izborom benzinskih i dizelskih motora, koji uključuju varijante s tri, četiri i šest cilindara. Svi dolaze iz najsuvremenije BMW EfficientDynamics obitelji motora i imaju BMW TwinPower Turbo tehnologiju. S izuzetkom modela BMW 116i, 116d EfficientDynamics Edition i 118d xDrive, svi modeli mogu se opremiti s mjenjačem Steptronic s osam stupnjeva prijenosa ili Steptronic Sport s osam stupnjeva prijenosa kao alternativa ručnom mjenjaču sa šest stupnjeva prijenosa. M140i xDrive se može naručiti samo s mjenjačem Steptronic s osam stupnjeva prijenosa.

Na benzinskoj strani, postava kreće od modela BMW 116i – čija trocilindarska jedinica s turbopunjačem proizvodi 80 kW/109 KS (kombinirana potrošnja goriva: 5,4 – 5,0 l/100 km [52,3 – 56,5 mpg imp], kombinirana emisija CO2: 126 – 116 g/km)* – na modelu BMW M140i M Performance, koji proizvodi 250 kW/340 KS iz svojeg šesterocilindarskog motora (kombinirana potrošnja goriva: 7,8 – 7,1 l/100 km [36,2 – 39,8 Mpg imp], kombinirana emisija CO2: 179 – 163 g/km)*.

Dizel modeli također proizvode snagu iz najsuvremenije tehnologije motora. Uz osnovni koncept koji je inherentno učinkovitiji, sve tri i četverocilindarske jedinice imaju novu tehnologiju turbopunjača i poboljšane sustave izravnog ubrizgavanja goriva zajedničkim vodom (common-rail). Na donjem kraju spektra snage nalazi se BMW 116d, isporučujući 85 kW/116 KS i maksimalni okretni moment od 270 Newton metara (199 lb-ft). U tom procesu model troši 4.1 do 3.6 litara goriva na 100 km (68,9 do 78,5 mpg), što odgovara emisiji CO2 od 107 do 96 g/km*. U iznimno učinkovitoj izvedbi BMW 116d EfficientDynamics Edition, potrošnja goriva je štedljivih 3,8 – 3,4 l/100 km (74,3 do 83,1 mpg), što rezultira emisijom CO2 od 101 do 89 g/km *. Najsnažniji četverocilindarski dizelski motor u liniji može se naći u novom BMW-u 125d. Tehnologija turbopunjača s više stupnjeva, uključujući varijabilnu geometriju turbine za visokotlačni turbopunjač, rezultirala je iznimno brzim odzivom, izlazne snage od 165 kW/224 KS i najvišeg okretnog momenta od 450 Newton metara (332 lb-ft). Kombinirana potrošnja goriva je 4,6-4,3 l/100 km [61,4 – 65,7 mpg imp] i kombinirane emisije CO2 su 120 – 114 g/km*.

Inteligentni pogon na sve kotače za optimalni prijenos snage.

Modeli BMW M140i, BMW 118d i BMW 120d mogu se opremiti s BMW xDrive inteligentnim pogonom na sve kotače kao alternativom klasičnom pogonu na stražnje kotače. Osim specifičnih prednosti pogona na sve kotače – kao što je optimalan prijenos snage na cestu, vrhunska sigurnost u vožnji i maksimalna vučna snaga u zimskim uvjetima, primjerice, BMW xDrive smanjuje podupravljanje i preupravljanje prilikom skretanja. Rezultat je oštrije rukovanje u situacijama kao što je skretanje u zavojima.

Dva nova elita sportaša iz BMW M GmbH: M140i i M140i xDrive.

Najsportskiji član BMW-a serije 1 također ima novi izgled. Za obilježavanje godine novog modela, model BMW M140i M Performance također je dostupan s M140i Edition Shadow ukrasnim letvicama. Crni umetci se dodaju standardnim LED prednjim svjetlima, a okvir maske je obojan crnom bojom. Zamračeni stražnji svjetlosni sklopovi dodatno utječu na sportsku auru automobila, kao i standardni lakometalni kotači od 18 inča, koji su sada dostupni po prvi put u Style 436 M Orbit sivoj i Style 719 M Jet Black ili dvobojnoj Jet Black boji, kako bi išli s prethodno dostupnom željezno sivom bojom (Style 436 M). Najjsportskiji BMW serije 1 napušta tvornicu sa gumama različitih dimenzija velikih performansi, s dimenzijama 225/40 za prednje gume i 245/35 za stražnje gume.

BMW M140i opremljen je trolitrenim rednim šeserocilindarskim motorom s izravnim ubrizgavanjem, M Performance TwinPower Turbo tehnologijom s twin-scroll turbopunjenjem, posve prilagodljivim sustavom otvaranja ventila Valvetronic te dvostrukim sustavom VANOS (prilagodljivi nadzor rada bregastog vratila). Sve to kombinirano daje BMW-u M140i izlaznu snagu od 250 kW/340 KS i maksimalni okretni moment od 500 Newton metara, koji se ostvaruje na nižim okretima od 1.520 okretaja u minuti i ostaje na maksimumu pri 4.500 okretaja u minuti. Time se modelu BMW M140i daju sve prave vjerodajnice za isporuku izvanrednih performansi: s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, ovaj kompaktni trkaći automobil ubrzava od 0 do 100 km/h (62 mph) u 4.8 sekundi, dok je najveća brzina elektronski ograničena na 250 km/h (155 mph). Kada je opremi opcijski Steptronic Sportom prijenos s osam stupnjeva, model BMW M140i postiže 100 km/h (62 mph) od stajanja čak i brže od 4,6 sekundi (kombinirana potrošnja goriva: 7,1 l/100 km [39,8 mpg imp]; kombinirana emisija CO2: 163 g/km)*. Izvedba je još dojmljivija u verzijama modela BMW M140i xDrive zahvaljujući prisutnosti inteligentnog pogona na sve kotače. Opremljen sa Steptronic Sport prijenosom sa osam stupnjeva kao standardom, model M140i xDrive prelijeće od 0 do 100 km/h (62 mph) u roku od 4,4 sekunde, dok je kombinirana potrošnja goriva od 7,4 l/100 km (38,2 mpg imp) i emisije CO2 od 169 g/km*.

Prilagodljivo sportsko upravljanje daje dojam izuzetne agilnosti za volanom modela BMW M140i. Dolazi s elektromehaničkim servo upravljanjem i prilagođava kut upravljanja prednjih kotača na prevladavajuću voznu situaciju. To omogućava munjevito brze manevre izbjegavanja, ali također stvara osjećaj odlične ravne i pravocrtne stabilnosti u vožnji autocestom. M Sport ovjes, M Sport sustav kočenja i kraća poluga ručnog mjenjača sa šest stupnjeva prijenosa savršeno su prilagođeni snazi rednog šesterocilindarskog motora, kao i gume visokih performansi koje su dizajnirane kako bi se osiguralo da se sile ubrzanja i kočenje prenose na cestu do optimalnog učinka. Prekidač kontrole doživljaja vožnje u modelu BMW M140i ima iste načine uključene u sve modele u rasponu, kao što su Comfort, Sport i ECO PRO, ali također dodaje ultra dinamičan način rada Sport+. U ovoj postavci, konfiguracija sustava Dinamičke kontrole stabilnosti omogućuje vozaču izvedbu kontroliranih kočenja.

* Vrijednosti potrošnje goriva utvrđene su na osnovu EU ciklusa ispitivanje te mogu odstupati ovisno o specificiranom formatu guma

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...