Novi BMW serije 6 Gran Turismo [foto]

- Advertisement -

 

BMW predstavlja detaljno ažuriranog nasljednika jednog od najkonkretnijih koncepata vozila posljednjih godina. Novi BMW serije 6 Gran Turismo kombinira udobnost dalekih putovanja luksuzne limuzine s privlačnim stilom kupea. Impresivna funkcionalnost ovog oblika karoserije i visoki standardi udobnosti vožnje i prostranosti koji pružaju idealno okruženje za opuštajuće putovanje su značajke koje su odredile karakter prethodnika novog automobila – utemeljitelja ovog žanra vozila.

Te su prednosti dodatno poboljšane u novom BMW-u serije 6 Gran Turismo, čija je sustavna evolucija iz BMW-a serije 5 Gran Turismo posebno vidljiva u sportskoj eleganciji novog modela, visoko naprednim značajkama opreme, inovativnim sustavima kontrole i pomoći i velikim pomacima u dinamici i učinkovitosti.

“BMW serije 6 Gran Turismo nudi jedinstvenu kombinaciju luksuzne udobnosti unutrašnjosti i fleksibilne praktičnosti, zapakirane u istinski elegantan dizajn. Zajedno sa sportskim, dinamičnim karakteristikama vožnje u kojima naši klijenti uživaju, ovaj je automobil izvanredno vozilo koje dodatno poboljšava gornji dio ponude BMW modela”, kaže dr. Ian Robertson, član Upravnog odbora tvrtke BMW AG, odgovoran za Prodaju i marku BMW.

Novi BMW serije 6 Gran Turismo debitirat će u Frankfurtu na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u rujnu 2017. godine. Lansiranje na tržište započet će u studenom 2017., gdje će za početak biti mogućnost  izbor tri motora iz najnovije generacije jedinica snage BMW Grupe. BMW xDrive inteligentni sustav pogona na sve kotače također će biti dostupan za dvije varijante modela od lansiranja.

Lakši, više sportski, udobniji i učinkovitiji.

Kombinacijom inteligentnog laganog inženjeringa i povećane upotrebe aluminijskih i snažnih čeličnih razreda za dijelove karoserije i šasije skinulo se prosječno oko 150 kilograma s težine novog BMW-a serije 6 Gran Turismo u usporedbi s modelom u odlasku. Zajedno s značajnim poboljšanjem aerodinamičnih svojstava automobila, povećanjem snage i vrhunskom učinkovitošću novih motora, time se automobilu omogućuje još veće sportske performanse istodobno s optimiziranjem potrošnje goriva. Ovisno o varijanti motora, ubrzanje od 0 do 100 km/h (62 mph) je brže za 0,7 sekundi (BMW 630i Gran Turismo) nego u ekvivalentnom modelu prethodnika, a potrošnja goriva i emisije u NEDC testnom ciklusu su čak 15 posto manje (BMW 640i Gran Turismo, BMW 630d Gran Turismo). Dinamika upravljanja i udobnost vožnje u novom BMW-u serije 6 Gran Turismo uživaju u prednostima opsežnih poboljšanja tehnologije šasije. Samo-podesivi zračni ovjes dolazi kao standard na stražnjoj osovini, a udobnost vožnje osobito se dodatno poboljšava odabirom Prilagodljivim ovjesom (uključuje prednji i stražnji ovjesom plus dinamičko upravljanje amortizera (Dynamic Damper Control)). Opcija Executive Drive, koja se nudi u kombinaciji sa sustavom integralnog aktivnog upravljanja (Integral Active Steering) uključuje poprečnu torzijsku oprugu s koračnim elektromotorom za balansiranje, čime daje vozilu još veću sportsku notu. Dvije osovine zračnih ovjesa omogućuju ručno podešavanje visine vožnje vozila, što znači da se na dodir tipke visina vozila povećava za 20 milimetara, na primjer, za savladavanje prljavih staza ili strmih rampi. Vozilo se također može spustiti za 10 milimetara – ručno pritiskom na tipku ili automatski kada se SPORT režim rada uključi preko prekidača kontrole vožnje ili kada brzina automobila pređe 120 km/h (75 mph). Svi opcijski ovjesi sada su dostupni zajedno sa sustavom BMW xDrive.

Dizajn: dinamičke proporcije i elegantne, fluidne linije.

Duljina vanjštine od 5.091 milimetara (povećanje za 87 milimetara od svog prethodnika), nepromijenjena širina od 1.902 milimetara i smanjenje u visini od 21 milimetar daju novom BMW-u serije 6 Gran Turismo dinamički rastegnute proporcije. Prednji kraj ima prepoznatljiv, moćan izgled, s lećama standardnih LED prednjih svjetala koje se protežu sve do velike maske BMW-a. BMW-ova prepoznatljiva sportska elegancija osobito se ističe kada se automobil promatra u profilu, zahvaljujući poznatim značajkama kao što su dugi poklopac motora, pozadinsko pozicioniranje kabine, razmak kotača od 3.070 milimetara, vrata s prozorima bez okvira i izduženi okvir prozora koji se proteže duboko u stražnji kraj. Krovna linija se spušta prema dolje, u stilu kupea, kako bi se spojila u dio repa koji je sada 64 milimetara niži u visini. Trodimenzionalno stilizirana stražnja svjetla stvaraju dojam koji privlači poglede.

Niska silueta također ima blagotvoran učinak na aerodinamična svojstva automobila, u kombinaciji s aktivnom regulacijom zračnog zaklopca i drugim mjerama, uključujući zračne zavjese, otvore za zrak i stražnji spojler na automatsko izvlačenje kako bi se smanjio koeficijent otpora (Cd) od prethodnika u iznosu od 0,29 sve do 0,25.

Idealan spoj zadovoljstva u vožnji, udobnosti i funkcionalnosti dalekih putovanja.

Unutrašnjost je dizajnirana tako da je kokpit usmjeren na vozača, a putnički prostor izuzetno prostran. Podignuta pozicija sjedala optimizira cjeloviti pogled vozača i, zajedno s besprijekorno ergonomskim rasporedom kontrola, pomaže stvoriti zapovjednički osjećaj zadovoljstva u vožnji. Linije, materijali i precizna izrada kabine stapaju je s vrlo sofisticiranim, premium osjećajem. Stražnji odjeljak novog BMW-a serije 6 Gran Turismo sastoji se od tri sjedala pune veličine s maksimalnim prostorom za noge. Izvrsna optimizacija pakiranja kabine osigurava da se  dulja linija krova novog modela i dalje spaja u dodatni prostor za glavu, dok ga ugrađena stražnja sjedala i poboljšana zvučna izolacija čine udobnijim za vožnju. Električno podesiva sjedala opcijski dostupna za stražnju stranu omogućuju mijenjanje kućišta naslona koje se mijenja pritiskom gumba.

BMW serije 6 Gran Turismo ima jednodijelni prtljažnik koji se električno otvara i zatvara kao standard. Kapacitet prtljažnika od 610 litara je za 110 litara veći od prethodnog modela. Prag prtljažnika spušten je za više od pet centimetara i sada je poravnat s podnim dnom. Podijeljeni naslon za leđa u omjeru 40:20:40 može se otpuštati daljinski i električno presavijati pomoću tipke u prtljažniku. Sve to znači da se maksimalni prostor za teret povećao na 1.800 litara – povećanje od 100 litara u usporedbi s prijašnjim modelom. Dvodijelni dio za prtljagu ima krutu strukturu i može se ostaviti u odjeljku ispod poda prtljažnika.

Nova generacija motora, Steptronic prijenos s osam brzina kao standard, BMW xDrive kao opcija.

Komplet raspoloživih motora za novi BMW serije 6 Gran Turismo ima vrhunsku TwinPower Turbo tehnologiju i udružuje se sa Steptronic prijenosom s osam brzina kao standardom. 2,0-litreni četverocilindarski benzinski motor u novom modelu BMW 630i Gran Turismo pruža maksimalnu snagu od 190 kW/258 KS i maksimalni okretni moment od 400 Nm (295 lb-ft). Vozilo ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,3 sekunde i ima postotak potrošnje goriva od 6,6 – 6,2 litara na 100 kilometara (42,8-45,6 mpg imp)* i emisija CO2 od 152 do 142 grama po kilometru*.

Generirajući izlaznu snagu od 250 kW/340 KS i maksimalni zakretni moment od 450 Nm, 3,0-litreni šesterocilindarski redni benzinski motor omogućuje novom modelu BMW 640i Gran Turismo da ubrzava do 100 km/h (62 mph), dok je novi model BMW 640i xDrive Gran Turismo brži za 5,3 sekunde. Kombinirana potrošnja goriva dvaju modela iznosi 7,4 – 7,0 litara na 100 kilometara (38,2-40,4 mpg imp) i 8,2 – 7,7 litara na 100 kilometara (34,5-36,7 mpg imp)*, što odgovara CO2 brojkama između 169/159 grama i 187/177 grama po kilometru*.

Dizelski 3,0-litreni šesterocilindarski redni dizelski motor koji proizvodi 195 kW/265 KS i maksimalni zakretni moment od 620 Nm (457 lb-ft) može se kombinirati s pogonom na sve kotače kao opcijom.

* Podaci o potrošnji goriva temelje se na EU testnom ciklusu, mogu varirati ovisno o specificiranom formatu guma.

Novi model BMW 630d Gran Turismo i novi model BMW 630d xDrive Gran Turismo ubrzavaju od 0 do 100 km/h (62 mph) u 6,1 sekundi i 6,0 sekundi svaki. Kombinirana potrošnja goriva i podaci o emisijama su 5,3 – 4,9 litara na 100 kilometara (53,3- 57,7 mpg imp)* i 139 – 129 grama po kilometru* za model BMW 630d Gran Turismo i 5,9 – 5,5 litara na 100 kilometara (47,9 – 51,4 mpg Imp)* i 154 – 144 grama po kilometru* za model BMW 630d xDrive Gran Turismo.

Jedinstveni svestrani upravljački sustav.

Novi BMW serije 6 Gran Turismo opremljen je sustavom za prikaz i kontrolu koji nudi nenadmašnu svestranost za upravljanje vozilom te navigacijskim, komunikacijskim i infotainment funkcijama. U središtu svega je iDrive sustav, zajedno s Touch kontrolerom na središnjoj konzoli i kontrolnom zaslonu, sada u obliku slobodnog zaslona osjetljivog na dodir. Zaslon visoke razlučivosti ima dijagonalu zaslona od 10,25 inča, a raspored izbornika u obliku pločica s animiranom grafikom u stvarnom vremenu rada olakšava intuitivan rad. Novi BMW serije 6 Gran Turismo također nudi udobnost i poboljšane kontrole glasa i BMW kontrolu gestama. Klijenti također mogu odrediti i novu generaciju BMW head-up zaslona, čije područje projiciranja je 70 posto veće nego prijašnje.

Sustavi pomoći koji olakšavaju put do automatizirane vožnje.

Sustavi za pomoć vozaču koji su ugrađeni u novi BMW serije 6 Gran Turismo koriste standardnu stereo kameru kao i opcijske radarske i ultrazvučne senzori za praćenje okoline vozila. Upozorenje o sudarima i pješacima s funkcijom gradskog kočenja dolazi kao standard, a popis opcija uključuje novu, poboljšanu verziju aktivnog tempomata s funkcijom Stop & Go koja radi pri brzinama od 0 do 210 km/h (130 mph). Asistent za upravljanje i kontrolu trake (aktivan u istom rasponu brzine) predstavlja još jedan korak na putu ka automatskoj vožnji. Koristi oznake na cesti i vozila koja voze ispred vas za usmjeravanje i pomažu vozaču da zadrži vozilo u detektiranoj traci. Sustavi za upozoravanje o napuštanju i promjeni trake, upozorenja na bočni sudar i pomoć pro izbjegavanju također povećavaju pogodnost i sigurnost pomoći vozaču s korekcijskim upravljačkim djelovanjima. Sustavi upozorenja o prometnom prijelazu, prioritetno upozorenje, upozorenje na križanje i upozorenje na pogrešan smjer slično djeluju kako bi se izbjegle potencijalno opasne situacije. I BMW serije 6 Gran Turismo može se naručiti i sa značajkom parkiranja preko daljinskog upravljača. 

BMW Connected: asistent osobne mobilnosti, nove usluge.

Vlasnici BMW-a serije 6 Gran Turismo također mogu uživati u prednostima usluge BMW Connected, inteligentne povezanosti u kojima ovaj pomoćnik digitalne osobne mobilnosti pomaže vozačima da lako dođu do svoje destinacije i uz minimalan stres – a ne samo kad su u svom automobilu. U tu svrhu, kalendarski zapisi s pametnog telefona mogu se koristiti za planiranje rute, na primjer idealno vrijeme polaska može se izračunati na temelju podataka o prometu u realnom vremenu i navigacijsko odredište može se prenijeti na vlasnikov automobil. Nakon što se u autu, upravljački programi mogu upravljati kalendarom, elektroničkom poštom i kontaktnim podacima putem Microsoft Exchange funkcije. Njihov pametni telefon je bežično integriran putem opcije Bluetooth i induktivno punjenje je također moguće.

Podaci o stanju u prometu u stvarnom vremenu ukazuju na prisutnost gužvi i usporavanju prometa, aplikacija On-Street Parking Information pomaže pri pronalaženju dostupnih parkirnih mjesta na cesti, a funkcija Remote 3D View omogućuje vozačima da vide uživo slike svojih automobila i njihovih neposrednih blizina na svojim pametnim telefonima.

* Podaci o potrošnji goriva temelje se na EU testnom ciklusu, mogu varirati ovisno o specificiranom formatu guma.

Varijante modela od lansiranja:

BMW 630i Gran Turismo: Četverocilindarski benzinski motor, Steptronic prijenos s osam brzina. Kapacitet: 1,998cc, izlazna snaga: 190 kW/258 KS pri 5,000 – 6,500 o/min, maks. okretni moment: 400 Nm (295 lb-ft) na 1,550 do 4,400 o/min. Ubrzanje [0 – 100 km / h]: 6,3 sekunde, najveća brzina: 250 km/h (155 mph). Potrošnja goriva, kombinirana*: 6,6 – 6,2 l/100 km (42,8 do 45,6 mpg imp), emisija CO2, kombinirana*: 152 – 142 g/km.

BMW 640i Gran Turismo / BMW 640i xDrive Gran Turismo:

Šesterocilindarski redni benzinski motor, Steptronic prijenos s osam brzina. Kapacitet: 2,998cc, izlazna snaga: 250 kW/340 KS na 5.500 – 6.500 o/min, maks. okretni moment: 450 Nm (332 lb-ft) pri 1,380 do 5,200 o/min. Ubrzanje [0 – 100 km / h]: 5,4 sekundi / 5,3 sekundi, najveća brzina: 250 km/h (155 mph) / 250 km/h (155 mph). Potrošnja goriva, kombinirana*: 7,4 – 7,0 l/100 km (38,2 – 40,4 mpg imp) / 8,2 – 7,7 l/100 km (34,5 – 36,7 mpg imp), emisije CO2, kombinirane*: 169 – 159 g/km / 187 – 177 g/km.

BMW 630d Gran Turismo / BMW 630d xDrive Gran Turismo:

Šesterocilindarski redni dizelski motor, Steptronic prijenos s osam brzina. Kapacitet: 2,993cc, izlazna snaga: 195 kW/265 KS pri 4000 okretaja u minuti, maks. okretni moment: 620 Nm (2.000 – 2.500 o/min). Ubrzanje [0 – 100 km / h]: 6,1 sekundi / 6,0 sekundi, najveća brzina: 250 km/h (155 mph) / 250 km / h (155 mph). Potrošnja goriva, kombinirana*: 5,3 – 4,9 l/100 km (53,3 – 57,7 mpg imp) / 5,9 – 5,5 l/100 km (47,9 – 51,4 mpg imp), emisije CO2, kombinirane*: 139 – 129 g/km / 154 – 144 g/km.

* Podaci o potrošnji goriva temelje se na EU testnom ciklusu, mogu varirati ovisno o specificiranom formatu guma. Svi podaci o performansama, potrošnja goriva i emisijama su privremeni.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...