Oldtimer susreti u Sarajevu [video - foto]

- Advertisement -

Međunarodni oldtimer susreti automobila i motora, 16. po redu, danas su počeli u Sarajevu uz učešće oko 50 posada iz nekoliko evropskih zemalja.

Ulicama glavnog grada prodefiliralo je oko pedeset najstarijih i najinteresantnijih automobila. Među njima je i Mercedes iz 1937. godine, korišten i u popularnoj seriji “Otpisani”.

Vezani sadržaj: 

Sarajevo: Volvo iz 1959. najljepši na Međunarodnim oldtimer susretima

Predsjednik Oldtimer kluba Sarajevo Nedim Braco – Husić mišljenja je da će građani Sarajeva, a i gosti u ova dva dana imati šta da vide.

“Ovi četverotočkaši su došli iz BiH, zemalja okruženja, te Mađarske, Austrije i Njemačke. Oko 50 vozila i lijepo druženje, još da nas vrijeme posluži. Nažalost, mogu vam reći da su ovo najvjerovatnije i posljednji susreti, nakon 16 godina, koji se održavaju u Sarajevu jer nismo dobili podršku ni od Grada Sarajeva ni od Turističke zajednice Kantona Sarajevo”, naglasio je Husić.

PROČITAJTE JOŠ:  Važna vijest za vozače: Tokom noći se zatvara dionica autoputa A-1 kod Sarajeva

Kako je kazao, Oldtimer klub sam ne može da podnese troškove ovih susreta. Među oldtimerima koji se nalaze u Sarajevu najstariji je Buick iz 1929. godine.

“Imamo i divnu repliku Fedinandovog vozila. Tu je i jaguar iz Mađarske, zatom mercedes u kome je snimana serija ‘Otpisani’. Ima tu ljudi koji su dovezli stvarno fine automobile”, dodao je Husić.

Maja Žuržulović je dugogodišnji učesnik oldtimer susreta kako u Sarajevu tako i van granica BiH.

“Vozim Renault Caravelle iz 1966. godine. Specifična je po tome što ju je svojevremeno vozila Brigitte Bardot. Jako interesantna i plijeni pažnju gdje god da se pojavi. Iako je francusko vozilo, specifična je i po tome što ju je radio Italijan. Rađena je za američko tržište, ali zbog jako dugog roka isporuke prebačena je za evropsko”, pojasnila je  Žuržulović.

Među danas okupljenim je i 86-godišnji Ante Čuturić iz Kiseljaka, vlasnik Mercedesa iz 1937. godine, koji je korišten u kultnoj seriji “Otpisani”, javlja Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija koja je potresla javnost: Tužilaštvo čeka nalaz obdukcije tijela majke i djeteta izvučenih iz rijeke Miljacke

“Imam 86 godina, a autu mi je 81. Kupio sam ga 1982. i već više od 20 godina ga sređujem. Kupio sam ga preko jednog prijatelja. Imao sam papir iz muzeja u Beogradu o muzejskoj vrijednosti. Koristio se u seriji ‘Otpisani’. Registrovan je trajno. Traži mnogo vremena i posla. Imam dobre ponude za njega, daju dobre pare, blizu 300.000 eura. Samo u Americi ima još jedan ovakav”, izjavio je Čuturić. 

Oldtimer Club Sarajevo je osnovan 17. marta 2004. godine i od tada uspješno okuplja limene četverotočkaše u glavnom gradu BiH. Susreti u Sarajevu postali su tradicija za mnoge posade i goste koji se uvijek rado vraćaju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...