Automoto

Opel u Ženevi: jedna premijera, jedna vizija i puno ecoFLEXibilnosti

1

Idemo dalje s novom Merivom, konceptnim automobilom i dokazom Opelove predanosti čišćem okolišu

Opel u Ženevi: jedna premijera, jedna vizija i puno ecoFLEXibilnosti, Life.baOpel će 4. marta oduševiti posjetitelje Ženevskog sajma automobila kada im predstavi svoju Merivu – svježu, inovativnu i fleksibilnu prvakinju segmenta jednovolumena. Također će prvi put biti prikazan futuristički koncept kojime se Opel želi pozicionirati kao lider u području ekološki prihvatljivih automobila, te Ampera, električno vozilo s produljenim dosegom, a debitirat će i nova Corsa, šampion u ekonomičnosti koji donosi do 13 posto uštede u potrošnji goriva.

Opel je vodeći u Europi u inovacijama i ekološki prihvatljivim pogonskim sustavima, i to pakira u moderan i izražajan dizajn. Sve će se to moći vidjeti u Ženevi“, rekao je Alain Visser, potpredsjednik odjela prodaje i marketinga u Opelu/Vauxhallu.

Prvakinja fleksibilnosti

Inovativna, svestrana i elegantna: Opel Meriva druge generacije, koja će biti prvi put predstavljena 4. ožujka, postavit će nove standarde u automobilskoj svestranosti cijelim nizom novih inovativnih značajki stvorenih kako bi se optimiziralo fleksibilno korištenje prostora, u ovom slučaju upakirano u prepoznatljiv i suvremen dizajn.

Druga generacija Merive nudi pametnu i pristupačnu fleksibilnost. Njen sustav FlexSpace dodatno je unaprijeđen kako bi postao još lakši i intuitivniji za korištenje. Tu su također i FlexDoors, inovativna stražnja bočna vrata koja se otvaraju prema unatrag i olakšavaju ulazak u kabinu te se prvi put mogu vidjeti na automobilu namijenjenom masovnoj proizvodnji. Osim toga, Meriva nudi puno prostora za smještaj prtljage u stražnjem dijelu koji je dodatno povećan revolucionarnim konceptom fleksibilne središnje konzole, kao i sustav FlexFix ekskluzivan za Opel – integrirane stražnje nosače bicikla koji se mogu spremiti poput ladice ispod prtljažnika.

Merivina glavna karakteristika – fleksibilnost – dodatno je naglašena izražajnim izgledom eksterijera i unutrašnjosti automobila u kojima se odražava Opelova nagrađivana nova dizajnerska filozofija koju smo već vidjeli kod Insignije i nove Astre. Meriva s njima dijeli istu „Opelovu DNK“, no posjeduje i osobnost: njen obris, tipičan za jednovolumene, elegantan je i dinamičan. Izgled stražnjih prozora prati valovitu liniju i naglašava vrata FlexDoors s otvaranjem prema unatrag uz istovremeno poboljšavanje preglednosti putnicima na stražnjoj klupi, posebno djeci.

U velikom izboru motora  nalaze se i modeli s turbopunjačem za dodatne performanse. U ponudi su motori snage od 75 do 140 KS među kojima će se nalaziti i osobito ekonomična verzija ecoFLEX. Naravno, oni će dolaziti s petero ili šesterostupanjskim ručnim prijenosom ili šesterostupanjskim automatskim mjenjačem.

Težnja boljoj budućnosti

Opel će prvi put predstaviti svoj konceptni automobil koji utjelovljuje cijeli niz kvaliteta koje kompanija nastoji promovirati u svojem djelovanju: spoj izražajnog, lijepog dizajna s njemačkim inženjerstvom kako bi se najbolje odgovorilo na ekološke izazove budućnosti.

LIFE:  Renault se povlači iz Rusije

Spajajući dizajn, zelene inovacije i alternativne pogonske sustave, ovaj je vizionarski model dokaz da veličina i udobnost ne moraju biti žrtvovane da bi se napravilo ekološki prihvatljivo vozilo.

Jedan od velikih ženevskih izložaka

Opel u Ženevi: jedna premijera, jedna vizija i puno ecoFLEXibilnosti, Life.baJoš jedan hit ženevskog sajma: električno vozilo s produljenim dosegom, Opel Ampera. Ovaj peterosjed s pet vrata trebao bi se početi proizvoditi krajem 2011. godine. Dijeli prepoznatljivu Opelovu dizajnersku DNK s Astrom i Insignijom, nositeljicom titule europskog automobila godine 2009., no koristi revolucionarnu tehnologiju pogona na električnu energiju nazvanu Voltec.

Za razliku od uobičajenih električnih pogona, Voltec koristi struju kao svoj glavni izvor za pokretanje vozila, a tek kasnije benzin kao sredstvo za generiranje električne energije. Ovo eliminira kod Ampere veliku boljku čisto električnih vozila – ograničen doseg.

Opel Ampera je samo jedan dio Opelove misije da bude europski lider u alternativnim načinima pokretanja, koristeći vlastitu stručnost i inovativne tehnologije te ih čineći dostupnima svima.

Štediša goriva

Značajan dio Opelovog nastojanja da učini svijet čišćim je i nova Corsa te inženjerske promjene učinjene na njoj s ciljem smanjenja potrošnje goriva – Corsa sada troši do 13 posto manje goriva bez kompromisa u snazi ili užitku vožnje. Živahna Corsa nije samo ljepotica: ona također nudi vrhunsku kvalitetu. Najnovija izvješća vodeće europske organizacije stručnjaka za tehnologiju, DEKRA, stavljaju Opel Corsu među najbolje po kvaliteti općenito. U DEKRA-inom izvješću za 2010. godinu Corsa se navodi kao vozilo s najmanje kvarova od svih testiranih!

Opel u Ženevi: jedna premijera, jedna vizija i puno ecoFLEXibilnosti, Life.baNova Corsa dolazi s velikim izborom benzinskih i dizelskih motora niskih razina emisija, uključujući 1.3 CDTI motor sa samo 98 g ugljičnog dioksida kod Corse ecoFLEX. Ponuda motora sastoji se od velikog broja benzinskih motora, od početnog 1-litarskog trocilindričnog (48 kW/65 KS) do 1.6-litarskog s turbopunjačem (141 kW/192 KS) kod Corse OPC. Na dizelskoj strani razne verzije 1.3 i 1.7-litarskog CDTI motora nude snagu od 55 kW/75 KS do 96 kW/130 KS, a svi troše manje od 5 litara goriva na 100 km.


1 Comment

  1. Ampera izgleda super

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like