Automoto

Otišao je brilijantni italijanski um Claudio Castiglioni, predsjednik MV Agusta motors S.p.A.

0
Otišao je brilijantni italijanski um Claudio Castiglioni, predsjednik MV Agusta motors S.p.A., Life.ba

Otišao je brilijantni italijanski um Claudio Castiglioni, predsjednik MV Agusta motors S.p.A., Life.ba

Otišao je čovjek koji je ulogama brilijantnog lidera i biznismena u MV Agusta, Cagiva, Ducati i brendu Husqvarna osobno podigao italijansku moto-industriju na mjesto gdje ona sada jeste.  Claudio Castiglioni (64) predsjednik MV Agusta SpA motorsa preminuo je u Vareseu, Italija, nakon borbe protiv teške bolesti.

Nakon iskustva u obiteljskom poslu specijaliziranom za obradu i proizvodnju metala, 1978. Castiglioni je osnovao tvrtku Cagiva koja je neprestalno razvijala nove i inovativne motocikle koji su direktno utjecali na smjer italijanskog i svjetskog moto-tržišta tokom 1980-tih do 1990-tih.

Intuitivan, uporan, pravi vizionar. To su osobine koje su mu omogućile kasniju kupovinu povijesnih marki kao što su Ducati, Husqvarna i MV Agusta.

Otišao je brilijantni italijanski um Claudio Castiglioni, predsjednik MV Agusta motors S.p.A., Life.ba

Zajedno sa svojom vizijom, marljivosti, trudom i financijskim ulaganjima ove marke još jednom su postale protagonisti tržišta na dva kotača. Claudio Castiglioni nam je dao neke od najvažnijih motocikala ikada izgrađenih, personalizujući performanse, eleganciju i stil: Cagiva Elefant i Mito, Ducati 916 i Monster, kao MV Agusta F4 i Brutale.

Svojim vještinama stvorio je najnovije bisere u svakom detalju, koji svjedoče njegovom nezasitnom strašću za motociklima: MV Agusta F3 i Brutale 675.

Utrkivanje je uvijek bilo jedna od njegovih najvećih strasti, i njegov pohod na konkurenciju rezultirao je uspjehom na svakom nivou na utrkama svjetskih šampionata. Uz Cagiva je došao do naslova svjetskog motocross prvaka, kao i do trijumfa u najtrajnijim pustinjskim utrkama, Pariz-Dakar.

LIFE:  TRAGEDIJA NA GROBNIKU: Poginuo sudija nakon izlijetanja automobila

Otišao je brilijantni italijanski um Claudio Castiglioni, predsjednik MV Agusta motors S.p.A., Life.ba

Također sa motorima Cagiva su brojni uspjesi u 500 GP klasi. Ducati, za vrijeme njegovog vodstva, dominiro je sezonama Superbike Prvenstva zahvaljujući modelima poput 851 i 916. Konačno, Husqvarna je osvojila brojna Svijetska Prvenstva u Enduro, motocross i supermoto utrkama.

U samom središtu njegove privatne i profesionalne prošlosti je MV Agusta, kojoj je posvetio više od 15 godina stvarajući motocikle koji se danas ikonom stila i ekskluzivnosti te savršenstvom zvanim Made in Italy. Uz MV Agusta motocikle, nikada ništa nije prepušteno slučaju, najmanji detalji su pregledani i revidirani stotine puta kako bi se stvorili motocikli koji su jednostavno unikatni, personalizujući savršenstvo. Iza svakog detalja, stoje ideje, srce i duša

Claudio Castiglioni je prošle godine ostavio vodstvo MV Agusta-e svom sinu Giovanniu, koji je bio rame uz rame s njim tokom mnogih bitki koje su formirale priču o proizvodnji u Vareseu. Giovanni, s istom strašću i žilavosti kao i njegov otac, od danas ide dalje i nastavlja stvarati ono što je Claudio Castiglioni opisao kao “najljepšim motociklima na svijetu”.

Sahrana će se održati u petak 19. augusta u 14:00 u crkvi Brunella u ulici Crispi, Varese
(Italija).


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like