Otišao je brilijantni italijanski um Claudio Castiglioni, predsjednik MV Agusta motors S.p.A.

- Advertisement -

Otišao je čovjek koji je ulogama brilijantnog lidera i biznismena u MV Agusta, Cagiva, Ducati i brendu Husqvarna osobno podigao italijansku moto-industriju na mjesto gdje ona sada jeste.  Claudio Castiglioni (64) predsjednik MV Agusta SpA motorsa preminuo je u Vareseu, Italija, nakon borbe protiv teške bolesti.

Nakon iskustva u obiteljskom poslu specijaliziranom za obradu i proizvodnju metala, 1978. Castiglioni je osnovao tvrtku Cagiva koja je neprestalno razvijala nove i inovativne motocikle koji su direktno utjecali na smjer italijanskog i svjetskog moto-tržišta tokom 1980-tih do 1990-tih.

Intuitivan, uporan, pravi vizionar. To su osobine koje su mu omogućile kasniju kupovinu povijesnih marki kao što su Ducati, Husqvarna i MV Agusta.

Zajedno sa svojom vizijom, marljivosti, trudom i financijskim ulaganjima ove marke još jednom su postale protagonisti tržišta na dva kotača. Claudio Castiglioni nam je dao neke od najvažnijih motocikala ikada izgrađenih, personalizujući performanse, eleganciju i stil: Cagiva Elefant i Mito, Ducati 916 i Monster, kao MV Agusta F4 i Brutale.

Svojim vještinama stvorio je najnovije bisere u svakom detalju, koji svjedoče njegovom nezasitnom strašću za motociklima: MV Agusta F3 i Brutale 675.

Utrkivanje je uvijek bilo jedna od njegovih najvećih strasti, i njegov pohod na konkurenciju rezultirao je uspjehom na svakom nivou na utrkama svjetskih šampionata. Uz Cagiva je došao do naslova svjetskog motocross prvaka, kao i do trijumfa u najtrajnijim pustinjskim utrkama, Pariz-Dakar.

Također sa motorima Cagiva su brojni uspjesi u 500 GP klasi. Ducati, za vrijeme njegovog vodstva, dominiro je sezonama Superbike Prvenstva zahvaljujući modelima poput 851 i 916. Konačno, Husqvarna je osvojila brojna Svijetska Prvenstva u Enduro, motocross i supermoto utrkama.

U samom središtu njegove privatne i profesionalne prošlosti je MV Agusta, kojoj je posvetio više od 15 godina stvarajući motocikle koji se danas ikonom stila i ekskluzivnosti te savršenstvom zvanim Made in Italy. Uz MV Agusta motocikle, nikada ništa nije prepušteno slučaju, najmanji detalji su pregledani i revidirani stotine puta kako bi se stvorili motocikli koji su jednostavno unikatni, personalizujući savršenstvo. Iza svakog detalja, stoje ideje, srce i duša

Claudio Castiglioni je prošle godine ostavio vodstvo MV Agusta-e svom sinu Giovanniu, koji je bio rame uz rame s njim tokom mnogih bitki koje su formirale priču o proizvodnji u Vareseu. Giovanni, s istom strašću i žilavosti kao i njegov otac, od danas ide dalje i nastavlja stvarati ono što je Claudio Castiglioni opisao kao “najljepšim motociklima na svijetu”.

Sahrana će se održati u petak 19. augusta u 14:00 u crkvi Brunella u ulici Crispi, Varese
(Italija).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...