Automoto

Pametni semafori – Sistem razlikuje one koji čekaju od onih koji stvarno žele preći ulicu

0

Ukupno 1.300 semafora reguliše saobraćaj u glavnom gradu Austrije. Pametnim semaforima Grad Beč ne želi regulisati saobraćaj samo za automobile, već i za pješake.

Umrežavanjem semafora i postavljanjem kamera za prepoznavanje pješaka saobraćaj bi se trebao odvijati efikasnije. Uz to bi semafori bili opremljeni i senzorima za okoliš i vrijeme.

Pametni semafori se testiraju već od maja 2017. godine na jednoj raskrsnici u bečkom 10. okrugu.

Kako bi se osigurala vjerodostojnost istraživanja i smanjio mogući uticaj na ponašanje pješaka, kamere su na semaforima postavljene tajno.

Ukoliko rezultati testiranja budu pozitivni, pametni semafori bi trebali zamijeniti one standardne. Cijena im je jednaka – 5.000 eura.

Novi pametni sistem za semafore, razvijen od Tehničkog univerziteta u Grazu i Magistratskog odjela za javnu rasvjetu, prepoznaje želju pješaka za prelaskom ulice i u skladu s tim reaguje.

Sistem uspijeva razlikovati između ljudi koji stoje na raskrsnici i čekaju i onih koji stvarno žele preći ulicu.

LIFE:  Beč: Gasi se najveća europska dobrotvorna priredba - Life Ball

Uz poboljšanje protoka saobraćaja za pješake, novim sistemom se žele semafori u gradu umrežiti.

Cilj je učiniti ih pametnijima i fleksibilnijima. Semafori bi mogli komunicirati jedan s drugim i time bolje regulisati saobraćaj i smanjiti gužve, kao npr. kod saobraćajnih nesreća.

Sakupljene informacije o saobraćaju bi se slale i na pametne telefone i navigacijske sisteme u vozilima.

– Modernoj milionskoj metropoli poput Beča je ovakav sistem potreban. Smatram da je to dobra investicija u našu budućnost – rekla je gradska vijećnica za saobraćaj Maria Vassilakou.

Bečke semafore će opremiti i senzorima za okoliš i vrijeme. Centralni zavod za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) planira postaviti oko 10.000 senzora širom grada koji bi pridonijeli praćenju temperature, kvalitete i vlažnosti zraka, emisije štetnih tvari, buke i drugih parametara. ZAMG-u će podaci odmah biti dostupni, te će pomoći u daljnjem unapređenju kvalitete života u Beču.

Facebook komentari

Zaposlenici dm-a srcem za zajednicu

Prethodni članak

Nastavljeni letovi na londonskom aerodromu Gatwick

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Automoto