Peugeot e-Legend Concept – #UnboringTheFuture

- Advertisement -

Dosada, kažu, nije dio njihovog nasljeđa, samostalnost ne znači isto što i jednoličnost, a energetska tranzicija ne može izbrisati 120 godina automobilske povijesti. Stoga vam Peugeot donosi  e-Legend Concept.

Ova uzbudljiva vizija budućnosti užitka u vožnji pretočena je u lik omiljenog, kultnog vozila. Prihvaćanjem realističnih, potpuno modernih načela, ovaj iskorak u budućnost automobila naglašava nasljeđe i eleganciju marke Peugeot.

Peugeot e-Legend Concept predstavljen je na Pariškom salonu automobila 2018.

#UNBORING THE FUTURE

Svjestan svoje važne uloge u okviru svake tehnološke revolucije, Peugeot pristupa energetskoj tranziciji sa stavom da tehnologija uvijek mora služiti užitku u vožnji.

Uzbudljiva budućnost je ona koja nudi bogat izbor u pogledu izvedbe linija, pogonskog sklopa ili načina vožnje. Istraživanje novih područja, odgovaranje na nove izazove, pustolovina marke Peugeot se nastavlja! Sjediniti učinkovitost, stav i emocije u svim našim vozilima obećanje je kojeg se čvrsto držimo i koje uvijek iznova potvrđujemo.

Ostvarenje te vizije je e-Legend Concept! Riječ je o predmetu žudnje u pravom smislu riječi, koji naglašava slobodu kretanja i nudi beskonačan izbor užitaka: #UNBORING THE FUTURE.

Pronađite vrijeme

U modernom je vremenu zbog neprestane užurbanosti iznimno dragocjeno imati vremena za sebe. Autonomna vožnja omogućit će vam da ponovno pronađete to vrijeme i pružiti vam potpuno novi doživljaj vašeg vozila.

Putnici se mogu posvetiti svojim omiljenim aktivnostima: igranju integrirane videoigrice ili gledanju filma na zakrivljenom središnjem zaslonu automobila ili na zaslonu ugrađenom u sjenila za zaštitu od sunca.

Svijet povezanosti i zvuka

U suradnji s društvom SOUNDHOUND Inc.®, predvodnikom u području tehnologija umjetne inteligencije, Peugeot e-Legend Concept razvio je osobnog asistenta s glasovnim upravljanjem prilagođenog autonomnoj vožnji.

Peugeot i Focal zajedno razvijaju zvuk budućnosti, spajajući pritom kvalitetu i inovativnost kako bi vam pružili jedinstveno zvučno iskustvo.

Snažan i zavodljiv izgled

Kako bi predstavio svoju tehnološku viziju, Peugeot e-Legend Concept nadahnuće pronalazi u nasljeđu marke. Po uzoru na legendarni model 504 Coupé, prepoznatljive stilske značajke koje pridonose užitku u vožnji dobile su novi izraz:

  • diskretne, snažne, oštre i zavodljive linije,
  • kabina koja se spušta prema stražnjoj osovini te se odlikuje velikim staklenim površinama.

Sprijeda se vozilo ističe prepoznatljivim izgledom zahvaljujući vizualnom potpisu u obliku triju linija i dvaju dvostrukih modula. Tehničke komponente smještene su ispod svjetala i opremljene svim sustavima za pomoć u vožnji. Cijela je prednja maska uglavljena između prednjih blatobrana i razdijeljena je na dva dijela crnom aluminijskom prednjom gredom, koja je zamijenila odbojnike od kromiranog inoksa.

Straga se vozilo također odlikuje prepoznatljivim vizualnim potpisom game Peugeot u obliku triju linija te naprednom tehnologijom. Treće stop-svjetlo smješteno je iznad stražnjeg stakla te se u obliku isprekidanih linija proteže cijelom njegovom širinom.

Bočne strane obrađene su kao 3 zasebna područja, među ostalim uz produžetak tehničke platforme u donjem dijelu i široki dio sa staklenom površinom nadahnut odnosom čelika i stakla na modelu Peugeot 504 Coupé. Zahvaljujući tim velikim staklenim površinama, kabina automobila Peugeot e-Legend Concept preplavljena je svjetlošću.

Svodovi kotača su oblikovani u negativu, a prednji se odlikuju i dodatnim otvorima za strujanje zraka. Poseban je detalj metalni pojas koji krasi bočne prozore i naglašava površinu stražnjeg stakla. Zaslon na kojem se prikazuje personalizirana poruka dobrodošlice kao i informacija o razini napunjenosti baterije, koja je korisniku bitna prije polaska, vidljivi su već izvana, preko stražnjeg trokutastog stakla. Osim toga, osobe izvan vozila se na taj način upozorava da se automobil kreće u autonomnom načinu rada. Dodirna komanda za otvaranje vrata vješto je skrivena u trokutastom staklu.

Siva karoserija suptilno je ukrašena detaljima u boji šampanjca koji su posebno izraženi. Ovisno o vanjskom osvjetljenju nijansa vozila se mijenja od kromirane, u kojoj se reflektira čitava okolina, do sjajne brončane nijanse. Pri obradi je korišten postupak sličan postupku izrade najpoznatijih bočica parfema.

Peugeot e-Legend Concept sljedećih je dimenzija (izraženo u mm):

  • duljina: 4650,
  • širina: 1930,
  • visina: 1370,
  • međuosovinski razmak: 2690.

Kotači imaju 19-inčne naplatke s gumama Michelin® u dimenzijama široke potrošnje. Realističnost i vjerodostojnost.

Prožimajuće i tople emocije

Jedini cilj: osjećati se dobro i ugodno u svojem vozilu bez obzira na način vožnje. Suptilan spoj elemenata visoke tehnologije i plemenitih materijala.

Digitalne tehnologije (odnosno digitalna interpretacija stvarnih materijala) raspoređene su po cijeloj kabini i podijeljene u dvije velike tematske skupine: brončanu i drvenu. Raspoređena je na 16 zaslona različitih veličina kao na primjer: 49-inčni zakrivljeni zaslon smješten nasuprot putnicima, 29-inčni zasloni u vratima ili 12- inčni zasloni ugrađeni u svako od sjenila za zaštitu od sunca. Digitalni materijali pažljivo su osmišljeni kako bi se savršeno uklopili u prostor kabine. Središnja konzola omogućuje pristup glavnim komandama za vožnju s pomoću rotirajućeg gumba i 6-inčnog dodirnog zaslona. Lijevo od upravljača smještena je traka s digitalnim prekidačima i kontekstualnim izbornicima koji se mogu podesiti u skladu s načinom vožnje.

Dizajn sjedala u obliku slova H i vertikalne podstavljene obloge nadahnuti su modelom Peugeot 504 Coupé: smanjene su mase zahvaljujući kompaktnim dimenzijama. Odlikuje ih i tzv. „comfort fit”, odnosno spoj udobnosti i ergonomije koji se postiže korištenjem memorijske pjene (poput odijela šivanog po mjeri). Nasloni za glavu su izduljeni, podesivi i sklopivi tako da se mogu u potpunosti stopiti sa sjedalom.

PEUGEOT Responsive i-Cockpit® naglašava sve prednosti koje pruža Peugeot i-Cockpit®, obilježje modela naše marke. Sastoji se od, među ostalim, instrumentne ploče u visini očiju s tri brojčanika i kompaktnog upravljača.

U potpunosti električan pogonski sklop

Peugeot e-Legend Concept, kojeg pokreće potpuno električni pogonski sklop, savršeno se uklapa u realističnu viziju o energetskoj tranziciji marke. S pomoću baterija od 100 kWh, motor razvija okretni moment od 800 Nm i snagu od 340 kW s pogonom na 4 kotača. Ta razina performansi omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h u manje od 4 sekunde i postizanje maksimalne brzine od 220 km/h. Domet iznosi 600 km prema protokolu WLTP pri čemu se baterija do kapaciteta dovoljnog za 500 km puni za samo 25 minuta zahvaljujući brzom punjenju baterije. Peugeot e-Legend Concept odlikuje se tehnološki naprednim slobodnim duhom tako što nudi indukcijsko punjenje.

Izvor: Peugeot

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...