Popularni fićo niže uspjehe na auto relijima

- Advertisement -

Goraždanski  Auto-moto klub (AMK)  jedan je od najstarijih ali trenutno i najmalobrojnijih klubova u gradu na Drini. Sa radom je počeo 1974. godine, prekinut je za vrijeme rata i ponovo je nastavio djelovati od 1999. godine.

piše: Elma Geca

Klub trenutno broji tek četiri člana. Muaz i Emrah Šošo, Amer Popović i Nedim Pinjo ne dozvoljavaju da ovaj sport padne u zaborav  u Goraždu.

Iza ovog malog sportskog kolektiva brojni su pehari i medalje. Sa svojim prepoznatljivim fićom koja je posebna atrakcija, Muaz Šošo član je ovog kluba od 1999. godine. Ponosno ističe da je čuva „kao oči u glavi“  i da je popularni fićo, kao član porodice.

– Uskoro će fićo proslaviti petu deceniju života ali nikad nas nije iznevjerio ili ostavio na putu. U današnje vrijeme ga je malo teško održavati jer se dijelovi već dugo ne proizvode i vrlo je teško doći do njih, ali snalazimo se preko prijatelja – kaže Muaz.

Dodaje da je fićo izdržljiv automobil, što se pokazalo i učešćem na raznim utrkama

– Zadnjih pet godina redovno učestvujem na auto – reliju Sutjeska gdje stvarno postižemo zapažene rezultate. Tako sam 2016. godine  bio drugi u klasi turist, moj prijatelj Amer je bio četvrti u toj klasi, a zajedno smo osvojili treće mjesto ekipno u konkurenciji 15 do 16 ekipa. Prošle godine smo bili četvrti od 20 ekipa,  tako da uvijek napravimo neki rezultat i nikad se ne vratimo bez nekog pehara, medalje – ističe Šošo koji je ljubav prema ovom sportu prenio i na sina Emraha.

Dodaje da uprkos modernim i luksuznijim automobilima, fićo predstavlja atrakciju gdje god se pojavi.

– Veliki je uspjeh na auto-relijima ostvariti dobar rezultat među profesionalcima, a fićo nekako uvijek privuče pažnju. Svi se žele slikati jer mnogo ljudi za ovaj automobil vežu lijepe uspomene jer je popularna Zastava 750 nekada bila jedna od najprisutnijih na cestama bivše Jugoslavije – dodaje Šošo.

Amer Popović  priključio se Auto-moto klubu Goražde 2004. godine a ponajbolji rezultati bavljenja auto utrkama došli su ove godine na auto reliju Sutjeska gdje je Amer u klasi „turist“ osvojio prvo mjesto, dok je Emrah Šošo u klasi „sprint“ sa fićom bio treći.

– Reli se vozio dva dana i tu morate polagati testove i do samog Tjentišta vožnjom prilagoditi brzinu da ne prelazite  60 kmh  a onda slijedi poligon. Ipak, ako ne položite testove vožnja ne znači ništa – pojašnjava Popović.

U AMK Goražde nadaju se da će im se pridružiti i ostali ljubitelji ovog sporta kako bi zajedno nastavili nizati uspjehe.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...