Automoto

Povratak legende – Sébastien Loeb se vraća na Dakar

0
Povratak legende – Sébastien Loeb se vraća na Dakar, Life.ba

Najbolji reli vozač svih vremena, Francuz Sébastien Loeb, otkrio je da će u januaru 2019 ponovo učestvovati u Dakar reliju, i to kao nezavisni takmičar.

Loeb je, nakon povlačenja iz Svjetskog reli prvenstva prije šest godina, tri puta vozio najtežu svjetsku reli utrku – Dakar reli, a najbolji rezultat ostvario je 2017. godine sa drugim mjestom za Peugeot Total, iza timskog kolege Stéphana Peterhansela.

Nakon što se prošle godine povukao sa Dakara zbog nezgode na pješčanim dinama u Peruu i povrede suvozača Daniela Elene, činilo se da legenda motosporta nikad više neće nastupiti u ovoj utrci. Međutim, nakon što je prošle sedmice kao gostujući vozač pobijedio u utrci Svjetskog reli prvenstva u Španiji, odlučio je da pokuša još jednom.

„Odluku da idem na Dakar donio sam u posljednji čas, ali i dalje sam gladan pobjede. U poređenju s ostalima, vjerovatno nam nedostaje pripreme. Ali, isto tako, nisam zaboravio sve ono što sam naučio u prošle tri godine. To je avantura, i radujem se što ću je ponovo doživjeti“, izjavio je Loeb.

Za razliku od prethodne tri godine, kada je nastupao u fabričkim automobilima, ovog puta na Dakar ide kao nezavisni vozač i pokušaće da postane prvi „privatnik“ koji je pobijedio još od Jean-Louisa Schlessera 2000. godine. Automobil koji će voziti, uz Elenu kao navigatora, biće Peugeot 3008DKR, sličan onom u kojem je 2017. godine bio drugi.

U svom poduhvatu imaće podršku Red Bulla, a brigu o njegovom vozilu vodiće nezavisni francuski tim PH Sport.

Ovo, 41. po redu izdanje Dakar relija, po prvi put će u potpunosti biti održano u jednoj zemlji, od 6 do 17. januara 2019. godine. Najbolje svjetske reli vozače čeka oko 5.000 kilometara utrke u 10 etapa, a Loeb ima malo vremena za testiranje.

LIFE:  Off road u Parku prirode Blidinje

„Cijelu karijeru uvijek su me smatrali favoritom. Iako me, naravno, pobjeđivanje motiviše, važno je i zabavljati se. Zato će učešće u Dakaru 2019 sa Danielom, kao privatni autsajderi, biti fantastičan izazov. Spreman sam da pokušam: biće to pomalo kao moja tri nastupa u Svjetskom reli prvenstvu ove godine, gdje je uspjeh bio daleko od zagarantovanog“, rekao je 44-godišnji vozač.

Povratak legende – Sébastien Loeb se vraća na Dakar, Life.ba

On će svoje vozilo testirati privatno u decembru, prije starta relija u Limi, gdje će ponovo sresti svoje stare suparnike, kao što su Peterhansel, Carlos Sainz, Cyril Despres i Nasser Al-Attiyah.

Loeb se iz Svjetskog reli prvenstva (WRC) povukao prije šest godina, nakon devet uzastopnih titula. Nakon toga se takmičio u GT utrkama i rallycrossu, a povremeno je kao gostujući vozač nastupao i u WRC-u. Ove sezone je imao tri gostujuća nastupa za tim Citroën Racinga, a prošle sedmice u Španiji je na reliju Katalonija zabilježio svoju 79. pobjedu, prvu nakon pet godina.

Povratak legende – Sébastien Loeb se vraća na Dakar, Life.ba

Loeb se iz Svjetskog reli prvenstva (WRC) povukao prije šest godina, nakon devet uzastopnih titula. Nakon toga se takmičio u GT utrkama i rallycrossu, a povremeno je kao gostujući vozač nastupao i u WRC-u. Ove sezone je imao tri gostujuća nastupa za tim Citroën Racinga, za koji je prošle sedmice u Španiji pobijedio na reliju Katalonija.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Comments are closed.