Automoto

Prvi u svijetu: Električni kamion bez vozača dostavlja robu u Švedskoj

0

Električni kamion bez vozača u švedskom gradu Jönköpingu proveo je prvu probnu vožnju, javlja Anadolu Agency (AA).

Električni kamion bez vozača je transportovao robu koju je preuzeo iz industrijske zone Ljungarum.

Robert Falck, direktor kompanije Einride koja je proizvela kamion, nakon testne vožnje je izjavio da je ovo prvi put u svijetu da električni kamion bez vozača dostavlja robu, što je nazvao revolucijom.

Istakao je da je kamion kojeg su nazvali T-Pod testiran na otvorenom putu te dodao da električni kamion bez vozača kontroliše operater upotrebom tehnologije 5G.

LIFE:  Obilazak Beča u električnom fijakeru

Naglasio je da kompanija već vodi partnerske razgovore s velikim dobavljačima kako bi pomogla u proizvodnji i isporuci narudžbi, a kompanija nije isključila ni moguće povezivanje s velikim proizvođačima kamiona.

Jonkoping, Švedska – 16. maj 2019: Električni kamion bez vozača u švedskom gradu Jönköpingu proveo je prvu probnu vožnju. Električni kamion bez vozača je transportovao robu koju je preuzeo iz industrijske zone Ljungarum. ( Einride – Anadolu Agency )

Kamion T-Pod je težak 26 tona kada je pun i nema kabinu za vozača. Procjenjuje se da smanjuje operativne troškove cestovnog prijevoza za oko 60 posto u odnosu na dizelski kamion s vozačem.

Facebook komentari

Boom bap ili Trap? Kratki vodič kroz hip hop stilove [video]

Previous article

Hrvatska nije ušla u finale Eurovizije

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Automoto