AutomotoLife news

[video] Motosport kakav još niste vidjeli: spoj driftinga i plesa

0
[video] Motosport kakav još niste vidjeli: spoj driftinga i plesa, Life.ba

U Johannesburgu je održano Red Bull Shay’ iMoto 2021 takmičenje u spinningu, motosportu koji sve brže osvaja Afriku, a pobjedu je odnio Samkeliso „Sam Sam“ Thubane. Radi se o spoju driftinga i akrobacija koje takmičari izvode na automobilima u pokretu.

Spinning je nastao u Sowetu (Južna Afrika), kao ritual kojim se u eri Apartheida odavala počast ubijenim gangsterima. Dvije decenije kasnije, najpopularniji je motosport Afrike.

Ovaj sport je divlja mješavina driftinga i kreativnog izraza kroz pokret. Vozači automobile voze slično kao u driftingu, izvodeći trikove i okrećući se ukrug, dok se njihovi suvozači penju van iz automobila i izvode vratolomije na karoseriji, ili čak vise naopačke sa prozora dok su im glave milimetre iznad tla.

Glavni cilj je zabaviti publiku „visokooktanskim predstavama“, za što nisu neophodni skupi hipermoderni automobili: klasični BMW 325i još uvijek je prvi izbor ozbiljnih takmičara.

„Najjednostavnije, spinning je umijeće kontrolisanja haosa dok zabavljate ljude, baš kao pozorište. To liči na putujući cirkus s kojim mi, kao plaćeni izvođači, putujemo od grada do gada i zabavljamo mase. Drifting je, s druge strane, motosport s jasnim pravilima i formatom.“, kaže Vic Pardal, Sportski direktor takmičenja Red Bull Shay’ iMoto.

U Johannesburgu je nedavno održano takmičenje Red Bull Shay’ iMoto 2021, a titulu pobjednika odnijeo je Samkeliso „Sam Sam“ Thubane. Najnovija zvijezda spinninga u finalu je pobijedila Boksieja.

LIFE:  The Road to Dakar

Iako ovaj sport tradicionalno nije takmičarski, Sam Samova pobjeda trebala bi pomoći da stekne širu popularnost u svijetu, idući koracima globalne drifting zajednice.

Spinning je duboko ukorijenjen u južnoafričkoj kulturi. Uprkos konkurenciji, među vozačima postoji snažan duh drugarstva, jer za njih to nije samo sport već kultura koja ih spaja.

„To je kultura, pokret i jedini motosport koji uključuje sve ljude i rase. Tradicionalno se koristio za slavljenje života pokojnika na sahranama, te za druge proslave i u svrhe s onu stranu zakona. Otkako u Južnoj Africi postoje automobili sa zadnjim pogonom, ljudi se bave spinningom. Ipak, danas se jako razlikuje od onoga što su nečiji otac ili djed radili na parkingu rekreativnog centra“, pojašnjava Pardel.

Uz škripu guma, riku motora i vrtoglave okrete, spinning izlazi iz „motosport undergrounda“ i postaje sve popularniji.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like