Robert Kubica više nikada neće nastupati u Formuli 1

- Advertisement -

Iako je sve do sada tvrdio da će se vratiti u Formulu 1, Robert Kubica je objavio da su sada male šanse za to, ne samo zbog toga što je pogubio kontakte u Formula 1 timovima, nego zbog toga što fizički nije moguće da upravlja Formula 1 bolidima.

Kubica je zamalo izgubio život u nesreći na rally utrci. Posljedica nesreće je i teška povreda šake na ruci, a upravo ova povreda ima za posljedicu nepotpunu funkciju šake. U modernoj Formuli 1, sa toliko opcija koje se moraju svaki čas mijenjati na volanu, nefunkcionalna šaka je veliki hendikep. Manji je  hendikep voziti bez nogu, uz pomoć proteza, nego nemate sve funkcije šake i moći brzo mijenjati postavke bolida na volanu tokom trke.

Čini se da se i Kubica sada pomirio sa tim: “Sada je nemoguće da se vratim u Formulu 1, iako bih volio da nastupam na najvišem nivou. To sada jednostavno nije moguće, postoje fizička ograničenja koja me sprečavaju da vozim jednosjede, poput bolida Formule 1. Nastaviti ću se takmičiti u rally utrkama i u utrkama sa zatvorenim kokpitom, međutim, barem sada, nije moguće za mene da vozim Formula 1 bolid. Uz sve to, mnogo vremena je prošlo i sada imam jako malo kontakata u F1 timovima, tako da bi bilo teško i da dobijem bilo kakvu priliku za povratak.”

Kubica je nastavio i sa nastupima u rally utrkama. Jučer je ostvario i pobjedu kada je sa Citroenom C4 došao do svoje prve pobjede u Italiji, u WRC šampionatu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...