„Šarabant“ iz Sarajeva postao novosadska atrakcija

- Advertisement -

Novosađanin Aleksandar Šaraba ne spada u poznavaoce automobila, ali za onaj koji vozi više od dve decenije posebno je vezan. Njegovo neuobičajeno vozilo izaziva posebnu pažnju učesnika u saobraćaju, kako onih koji su za volanom, tako i prolaznika. Jer ljubičasti trabant kabriolet bez vrata je, verovatno, jedini takav primerak u Srbiji.

Za njega to nije automobil, već pre svega deo „porodične srebrnine“ koji ima mnogo veću vrednost od puke ispomoći da se sa jedne tačke preveze na drugu. Svaki parking gde Šaraba parkira svoje vozilo pretvara sa u izložbeni prostor, jer mnogi iskoriste priliku ne samo da se fotografišu uz kola, već i da sednu u automobil, pošto nema vrata, pa je potpuno pristupačan znatiželjnicima. Zbog toga poznanici vlasnika ovog primerka koji podseća na neka davna vremena, kada je mnogo toga bilo drugačije, zovu „Šarabant“.

Ovaj programer po struci rodom je iz Sarajeva gde je i započela priča od ljubičastom trabant kabrioletu. Tamo je njegov otac 1991. godine kupio ovaj primerak.

„Svi trabanti su imali tako lude, drečave boje. Uvezao ih je ‘Kompas’ za more, da se u letnjem periodu mogu iznajmljivati za vožnju. Koliko sam upoznat, oni su uvezli 15 komada. Nešto kratko izdavali te automobile na moru i onda ih, iz ko zna kakvih razloga, rasprodali. A jedan od njih, ovaj ljubičasti je kupio moj otac. Bukvalno mu je u kafiću prišao čovek i pitao ga ‘o’š kupit’ kola?’ I otac je kupio. Za hiljadu maraka“, pričao je za Anadolu Agency (AA) Šaraba.

Rat u Bosni i Hercegovini odrazio se i na životni put ljubičastog trabanta. Bio je izvesno vreme u Vlasenici kod očevog prijatelja koji ga je onda dovezao u Srbiju, odnosno Novi Sad gde se nastanila porodica Šaraba. Aleksandar je u Novi Sad došao 1994. godine da studira elektrotehniku i tu ostao. A sa njim i ljubičasti trabant.

Kako objašnjava, ovi kabrioleti nisu istog dizajna kao regularni trabanti. Automobil izgled kao mini džip. Četvorosed. Dva sedišta napred, klupa pozadi. Točak mu je nazad, pravi mali terenac iz Istočne Nemačke. Ovaj primerak proizveden je 1987. godine. A, uprkos zubu vremena, nijansa ljubičaste nije se menjala jer se Aleksandar trudi da izgleda isto onako kao kad je prvi put kupljen.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija koja je potresla javnost: Tužilaštvo čeka nalaz obdukcije tijela majke i djeteta izvučenih iz rijeke Miljacke

„Vozim ga od 1997, 1998. godine. Kad vreme dozvoljava. A preko zime ga upakujem, i otkrivam čim se vreme namesti za ponovnu vožnju“, ističe Aleksandar.

Kako navodi i dalje ga iznenađuje činjenica da je trabant tolika atrakcija. Bilo je ideja da vozi mladence na svadbu, čak i poziva da automobil bude rekvizit u spotu, ali se od tih ideja nije daleko odmaklo. Napominje da je posle očeve smrti ljubičasti trabant postao još važnija uspomena kako na neka druga vremena, tako i na oca koji ga je kupio i da ne postoji novac za koga bi ga prodao.

„Takvih trabanata ima najviše po Nemačkoj. Cene nekih primeraka idu i do 10.000 evra. Ali, ovaj moj ima sentimentalnu vrednost i za mene nemerljivu cenu. Kad god bi se neko interesovao za cenu rekao bih – nije na prodaju“, kategoričan je Aleksandar.

Koliko mu je ovaj trabant važan svedoči podatak da nema drugog automobila u svojoj garaži. Čak nije ni pokretao proceduru da ga registruje kao oldtajmer, iako za to ima sve preduslove. Za njega je to automobil koji je u voznom stanju i, na neki način, deo porodice. Ali je za veliki broj ljudi to javno dobro, upravo zbog odsustva vrata, pa neretko Šaraba zatekne ljude kako sede za volanom automobila dok ih drugi fotografišu. Zbog toga je morao da automobilu da izvede nekoliko intervencija.

„Morao sam da ugradim skriveno dugme da mogu da ugasim struju. Jer se dešavalo da parkiram automobil, odem negde, dođu neki klinci da se igraju, upale svetla i isprazne mi akumulator. Sada sam ugradio prekidač, pa mogu da pritiskaju šta hoće“, kroz osmeh priča naš sagovornik.

Aleksandar je, inače, poznat među Novosađanima i po organizovanju zanimljivih multimedijalnih pab kvizova koje je nazvao „Šarabenica”. Ti kvizovi su prepoznatljivi po duhovitim pitanjima iz raznih oblasti, a prate ih muzika i video-prilozi.

Kao nekadašnji aktivni učesnik pab kvizova, sa prijateljima koje je upravo upoznao na tim kvizovima osnovali su neformalnu grupu „Kvizni štab“. Prvo su nastupali na pab kvizovima, a pre nekoliko godina počeli su i sami da ih organizuju.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

„Ima nas desetak. Svi imamo svoje poslove i obaveze, ali smo dogovorili da svako od nas periodično pripremi jedan kviz, kako bi se ti kvizovi održavali jednom sedmično. I to nas ne opterećuje. Jer tako ispadne da na svakih mesec-mesec i po jedan od nas organizuje jedan kviz“.

Važan segment ovih kvizova jeste da sav finansijski prihod od učešća ekipa ide u humanitarne svrhe, dok su pabovi u kojima se organizuju kvizove zaduženi da obezbede nagrade najboljim ekipama“, ističe Šaraba.

Uvek biraju da pomognu onima koji imaju zdravstveni ili neki drugi problem a nepoznati su javnosti, odnosno za njih se ne organizuju javne kampanje za prikupljanje pomoći. Do sada su po tom osnovu uplatili više hiljada evra. Ipak, ovo udruženje koje se pojavilo mnogo ranije od „Kriznog štaba“ i koronavirusa, moralo je da ustukne pred restriktivnim merama koje su uvedene. Ali, potreba za „gimnastikom mozga“ uticala je i da se tokom karantina organizuju i onlajn kvizovi. Ali, još nisu obnovi svoj rad, pogotovo što se situacija s koronom pogoršava, pa su i šanse manje da će biti uskoro pab kvizova u organizaciji „Kviznog štaba“. Ipak, Šaraba i dalje skuplja materijal za neke nove prilike i kvizove.

„Meni je zanimljivo šta sam i neke filmove i serije počeo gledati, pa i neke bendove počeo slušati zbog kviza. Jer na kvizu čuješ za to i onda dođeš kući i pretražiš po internetu o tim pojmovima. Zanimljivo kod pravljenja pitanja jeste što nismo svesni ko šta sve zna. Desi se da dam neko pitanje za koje očekujem da je prelako, a ispadne da nije, a, opet, desi se da nešto što je meni teško na kvizu svi znaju. Ima tu i generacijski jaz pa se neki za našu generaciju podrazumevani pojmovi za njih ne podrazumevaju pogotovo u oblasti muzike i filma. Ali ono što je veoma važno, jeste da je na tim kvizovima zagarantovano dobro druženje i da možemo pomoći nekome. Na žalost, sada je naš ’Kvizni štab’ pasiviziran, ali se nadam da će vreme kriznih štabova proći i da će naš štab ponovo biti aktuelan“, kaže Aleksandar Šaraba.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...