Šareni minibusevi, turistička atrakcija i simbol Dakara

- Advertisement -

Minibusevi su jedno od najčešćih prevoznih sredstava u senegalskoj prijestolnici Dakaru, a zbog šarenog dekora su postali i jedan od simbola najzapadnijeg kontinentalnog grada u Africi, piše Anadolu Agency (AA).
Zbog njihove brzine kretanja kroz gradske gužve minibuseve u Dakaru zovu “car rapid”, a njihov najzanimljiviji dio su ukrašena stakla na prozorima.

Motivi na minibusevima su najčešće religijskih sadržaja, a natpisi na njima nerijetko otkrivaju društveni i politički milje iz kojeg dolazi vlasnik tog prijevoznog sredstva.

Autobusi javnog prijevoza koje osigurava grad su nedostatni da zadovolje potrebe domaćeg stanovništva i turista, zato se na svakom kraju grada mogu vidjeti privatni “car rapidi”. Ovi minibusevi nemaju zvaničnih stanica, već se kroz grad kreću sa otvorenim stražnjim vratima na koja putnici mogu “uskočiti” gdje god ga sretnu.

Jeftine cijene karata i činjenica da idu u sve dijelove grada ih čini kičmom gradskog života.

Unutrašnjost ovih minibuseva je zanimljiva kao i njihova vanjština. Različiti natpisi, posteri poznatih fudbalera, muzičara i drugih, kao i različite vrste privjesaka su standardni ukrasi ovog prijevoznog sredstva u Dakaru.

Klima i konfor prilikom vožnje su nešto što ovi minibusevi ne nude. Njihova glavna odlika je jefin i brz prijevoz, a putnici se tokom ljetnih 45 stepeni Celsiusa rashlađuju vjetrom kroz otvorena vrata i prozore.

Iako se uglavnom radi o starim i izrabljenim modelima vozila, “car rapidi” su jedan od najatraktivnijih prijevoza i za lokalno stanovništvo, ali i za turiste.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...