Slovenija za kupovinu automobila na električni pogon daje podsticaj od pet hiljada eura

- Advertisement -

a1

U organizaciji nevladinog udruženja “Elektromobilnost” u Skoplju je na Mašinskom fakultwtu prvi put održana Međunarodna konferencija o vozilima na električni pogon. Konferenciji je prisustvovalo 15 predstavnika kompanija koje se bave ovom oblašću. U okviru konferencije priređen je i mini sajam gdje su se pojavili motocikl na električni pogon iz Makedonije te automobil iz Slovenije također na električni pogon.

Predsjednik udruženja “Elektromobilnost” Kiril Minanov kazao je kako se ova konferencija ne odnosi samo na automobile na električni pogon već i na mašinstvo, elektroinžinjering i informacijske tehnologije.

a2

Simon Čvetrik je, prešavši put od 1.000 kilometara, električnim automobilom “nissan lift” doputovao iz Slovenije. On je kazao kako pomenuti tip automobila u Sloveniji košta 29 hiljada eura. Također je napomenuo da ovisno o primjeni programa očuvanja okoliša, od države do države, cijena može varirati. Simon je kazao kako Slovenija za kupovinu automobila na električni pogon daje podsticaj od pet hiljada eura.

Učesnik konferencije Martin Zimov iz Bugarske kazao je kako u Bugarskoj ima 50 do 60 automobila na električni pogon. On je dodao kako očekuje da će taj broj ove godine narasti na 150.

Anadolija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...