AutomotoBusinessLife news

Toyota zadržala vodeću poziciju u autoindustriji i povećala vodstvo nad VW-om

0
Toyota zadržala vodeću poziciju u autoindustriji i povećala vodstvo nad VW-om, Life.ba

Toyota je objavila u petak da je njena prodaja vozila porasla za 10,1 posto prošle godine, što je čini najvećim proizvođačem automobila na svijetu drugu godinu zaredom i još više udaljava od najbližeg rivala Volkswagena.

Japanski proizvođač automobila je precizirao da je prodaja iznosila 10,5 miliona vozila u 2021., uključujući i one povezanih kompanija Daihatsu Motors i Hino Motors.

Volkswagen je u istom periodu isporučio 8,9 miliona vozila, što je pet posto manje nego 2020. i najniži prodajni rezultat u posljednjih 10 godina.

Proizvođači automobila bili su primorani da smanje proizvodnju jer je nedostatak čipova tokom pandemije koronavirusa poremetio lance nabavke, pojačavajući konkurenciju za ključnu komponentu među proizvođačima potrošačke elektronike.

LIFE:  Amir Spahić novi trener FK Sloboda

Međutim, japanska kompanija je prebrodila pandemiju bolje od većine drugih proizvođača automobila jer je njeno domaće tržište, Japan i dijelovi Azije, manje pogođeno od Evrope.

Toyota, koja će objaviti zaradu za treći kvartal 9. februara, navela je da će ona vjerovatno biti manja od ciljane proizvodnje od devet miliona vozila u poslovnoj godini koja se završava 31. marta, zbog poremećaja povezanih s COVID-19, javlja Reuters.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like