Urbani autostop preživio vrijeme pandemije u BiH

- Advertisement -

Vrijeme pandemije COVID-19 i mjera socijalne distance, samo je kratkoročno usporio rast i razvoj novih praksi u prijevozu putnika u zemlji i svijetu jer se tržište prilagodilo, a pružaoci usluga su ubrzo prihvatili visoke higijenske standarde, kojim štite i sebe, ali i putnike.

Adela Kadirić iz domaće platforme za povezivanje i dijeljenje prijevoza “Kudćeš.ba” smatra da je to autostop savremenog doba.

– Potreba dijeljenja vozila na različitim putnim relacijama, bila to gradska vožnja, stalna putovanja u drugi grad radi posla ili putovanja u inozemstvo, sveprisutna je u našoj zemlji. Mnogi su pribjegavali različitim grupama na društvenim medijima, ali smo mi htjeli kreirati platformu s jasnim fokusom, a sve s ciljem smanjenja troškova prijevoza – pojasnila je Kadirić.

Platforme te vrste širom svijeta nude efikasnu pretragu i rezervaciju vožnje, fleksibilno vrijeme polaska, te minimalne troškove putovanja.

– Verifikacija vozača se vrši putem administracije čime garantujemo sigurnost korisnika. Također, moguće je putem te platforme utvrditi i plaćanje troškova prijevoza. Otvorili smo i mogućnost da vozač i putnici budu samo osobe ženskog spola, kao dodatnu mjeru koja je rezultat upita koje smo dobili – dodala je Kadirić.

Iz “Kudćeš.ba” poručuju da prate svjetske standarde kada je u pitanju zaštita od COVID-19.

– Svi korisnici moraju provjeriti temperaturu prije putovanja. Također, postoje pravila o pranju ruku s dezinficijensom koji ima najmanje 60 posto alkohola. Svi putnici sa sobom imaju maramice, te pridržavaju se pravila vezanih za nošenje zaštitne maske u prijevozu. I najvažnije, svi korisnici vode posebno računa o pranju i čišćenju vozila prije kontakta i prijevoza – napominje Kadirić.

Strah postoji, ali ekipa “Kudćeš.ba” smatra da korisnici postepeno grade jednu odgovornu zajednicu, u kojoj svi vode računa jedni o drugima. Kroz programe tehničke podrške USAID Projekta “Diaspora Invest” razvili su i nove načine pristupa potencijalnim korisnicima.

– Svi smo svjesni izazova. Idemo na posao svaki dan, izlažemo se riziku. Iste opasnosti nosi i vožnja taksi prevozom ili gradskim saobraćajem. Ovdje se upoznajemo, uvažavamo higijenske standarde, te odgovornim pristupom želimo smanjiti rizike. Mi ćemo nastaviti sa razvojem novih mehanizama kako bismo približili ovakvu vrstu prevoza našim sugrađanima. Jednostavno, dijeljenje vozila i prevoza je ideja čije je vrijeme već došlo širom svijeta. Drago nam je da smo, na neki način, mi pioniri takve prakse u BiH – dodaje Kadirić, saopćeno je iz Projekta “Diaspora Invest”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...