Velika Britanija: Dozvola za samovozeće automobile moguća do kraja godine

- Advertisement -

Samovozeći automobili mogli bi biti dozvoljeni u Velikoj Britaniji do kraja ove godine, saopštila je Vlada.

Ministarstvo za saobraćaj saopštilo je da će automatizovani sistem za održavanje vozila u traci (ALKS) biti prvi “samovozeći tip” koji će biti legalizovan.

Tehnologija ALKS kontroliše položaj i brzinu automobila u jednoj traci, i djeluje samo do brzine od 60 kilometara na sat.

“Ovo je važan korak za sigurnu upotrebu samovozećih vozila u Velikoj Britaniji, što će učiniti buduća putovanja zelenijim, lakšim i pouzdanijim. Ali, moramo osigurati da se ova uzbudljiva nova tehnologija koristi sigurno, zbog čega se savjetujemo o tome kako bi trebala izgledati pravila koja to omogućavaju”, rekla je ministrica saobraćaja Rachel Maclean, prenosi “BBC“.

PROČITAJTE JOŠ:  1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Vlada je potvrdila da neće biti potrebno da vozači nadgledaju cestu ili drže ruke na volanu kada vozilo vozi samo. Međutim, vozač će morati biti oprezan i moći će preuzeti sistem na njegov zahtjev u roku od deset sekundi. Ukoliko vozač ne reaguje, vozilo će automatski upaliti upozoravajuća svjetla da upozori vozila u blizini, usporiti i na kraju se zaustaviti, prenosi Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Jedna osoba poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Doboja

Nakon prošlogodišnjih konsultacija, Vlada je saopštila da se vozila s ALKS tehnologijom mogu pravno definisati kao samovozeća. No, osiguravajuće kompanije upozorile su da je vladina definicija ALKS-a obmanjujuća.

Društvo proizvođača i trgovaca motorima (SMMT), saopštilo je da bi tehnologija mogla povećati sigurnost na cesti smanjujući ljudske greške.

“Automatizovani sistemi vožnje mogli bi spriječiti 47.000 ozbiljnih nesreća i spasiti 3.900 života tokom naredne decenije zahvaljujući sposobnosti da smanje najveći uzrok saobraćajnih nesreća – ljudske greške”, rekao je izvršni direktor SMMT-a Mike Hawes.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...