[video] Čudesni Francuz: Peterhanselu rekordna 14. titula na Reliju Dakar

- Advertisement -

Pobjedom u kategoriji automobila na ovogodišnjem Dakarskom reliju, legendarni francuski vozač Stéphane Peterhansel je došao do nevjerovatne 14. titule u najpoznatijoj svjetskoj reli utrci – i to tačno 30 godina nakon što je osvojio prvu.

Peterhansel (55) je do prve pobjede stigao 1991. godine u konkurenciji dvotočkaša, da bi u sljedećih sedam godina pobijedio još pet puta i postao najuspješniji motociklist u historiji ovog relija.

Zatim je 1999. godine prešao u konkurenciju automobila. Prvu titulu s Mitsubishijem je ostvario 2004. godine, a potom još dvije s istim proizvođačem. Četvrta i peta titula su došle 2012. i 2013. godine za volanom Minija, a 2016. i 2017. godine još dvije s Peugeotom.

Popularni „Mister Dakar“ je ovog vikenda u Saudijskoj Arabiji, gdje se reli preselio prošle godine, proslavio svoju osmu titulu u kategoriji automobila (treću s Minijem).

Vozeći s kopilotom Edouardom Boulangerom, pobijedio je prvenstveno zahvaljujući konstantnosti: bio je najbrži na samo jednoj etapi, dok je njegov najveći rival Nasser Al-Attiyah u Toyoti pobijedio na njih šest. No, Al-Attiyah je napravio i puno više grešaka koje su ga na kraju koštale vremena. Treće mjesto pripalo je Carlosu Sainzu.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

„Ovogodišnji reli je bio zaista težak, a kad si vodeći tako dugo pritisak je uvijek još veći. Imali smo puno toga za izgubiti, ali odradili smo preciznu utrku, skoro savršenu. U kokpitu stvari funkcionišu zaista odlično, dobar je osjećaj što Edouard [Boulanger] sjedi pored mene. Bio mu je ovo prvi nastup na Dakaru u vrhunskom automobilu i odradio je stvarno sjajan posao,“ izjavio je Peterhansel.

Francuz je sa svojih 55 godina još jednom ispisao historiju. Sa 14 titula (šest na motociklu i osam u automobilu), daleko je najuspješniji učesnik Dakarskog relija. Ukupno gledano, ima dvostruko više pobjeda od Vladimira Čagina, Rusa koji je s Kamaz kamionom trijumfovao sedam puta. To ga ujedno čini najuspješnijim takmičarem u pojedinačnoj kategoriji. I u konkurenciji automobila, s osam naslova je dvostruko uspješniji od prvog pratitelja Arija Vatanena, koji je uspio sakupiti četiri titule.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Uz sve to, Peterhansel je prvi takmičar koji je do titula na Reliju Dakar stigao na četiri različita kontinenta: Evropi, Africi, Južnoj Americi i Aziji.

Od ostalih ovogodišnjih pobjednika vrijedi izdvojiti vozače ruskog Kamaza, koji su ponovo pokazali da su apsolutni nedodirljivi u kategoriji kamiona, osvojivši prva tri mjesta. Svoju prvu titulu je osvojio Dmitry Sotnikov, kojem su na postolju društvo pravili zemljaci Anton Shibalov i Ayrat Mardeev.

Čileanac Francisco ‘Chaleco’ Lopez je došao do druge titule u kategoriji SSV/UTV vozila, nakon što je 2010. i 2013. godine osvajao treća mjesta na motociklu.

Španjolka Laia Sanz je nastavila niz odličnih nastupa i 11. put uzastopno bila najbolje plasirana motociklistkinja na Dakaru.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...