Automoto

Lamborghini Gallardo: Brutalan i bljuje vatru

0

Lamborghini Gallardo: Brutalan i bljuje vatru, Life.baSenzualan, provokativan i brz, Takav je oduvijek bio Lamborghini. Međutim, neki njegovi vlasnici bez obzira na sve neprestano razmišljaju kako da ga učine još brutalnijim. Niko nije posve siguran kakve modifikacije su urađene na ovom Gallardu LP560-4. Jedno je sigurno, fabrički sigurno ne izbacuje plamen kroz ispušne cijevi!

A ovako je sve počelo…

Sve je počelo nakon kvara na kvačilu Ferrarija 250 GT kojeg je vozio Ferruccio Lamborghini. Naime, on je u tvornicu Ferrarija otišao požaliti se Enzo Ferrariju zbog problema kojeg je imao na svom automobilu. Ferrari ga je otjerao kazavši mu da ubuduće vozi traktore, jer ne zna voziti automobile.

Lamborghini se vratio u svoju uspješnu tvornicu traktora Lamborghini Trattori S.p.A. kako bi sam rastavio kvačilo. Uslijedilo je iznenađenje. Lamborghini je vidio da je isti proizvođač pravio kvačila za njegove traktore, kao i za Ferrari. U svom skladištu pronašao je rezervni dio koji je smatrao prikladnim i nakon ugradnje, problem je bio riješen. Ferruccio je odlučio napraviti automobil sa V12 motorom. Zaposlio je talentiranog mehaničara Giotta Bizzarrinija koji je ranije radio na motoru V12 kakav se ugrađivao u Ferrari. Novi motor razvijao je iznenađujućih 350 KS, a automobil je dizajnirao Franco Scaglione. Lamborghini 350GTV prototip javno je predstavljen 1963. godine na Sajmu automobila u Torinu. Prodaja, ali kao model 350 GT, počela je već naredne godine i to sa velikim uspjehom. Prodano je više od 130 primjeraka. Rođen pod horoskopskim znakom bika, Ferruccio Lamborghini odlučio se za bika kao oznaku za marku svog novog automobila. Nakon modela 350GT uslijedio je 400GT. Odlični prodajni rezultati osigurali su kompaniji dovoljno novca za dizajniranje prvog superautomobila, legendarne Miure.

LIFE:  Zeleno svjetlo UN-ova panela za brzine do 130 km/sat za samovozeće automobile

http://www.youtube.com/watch?v=LtMVys5zyKU

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like