[video] Mat Rebeaud, švicarska zvijezda moto sporta u Sarajevu: Iznenađen sam ljepotom BiH

- Advertisement -

Red Bull X – Fighters je takmičenje u motokros motociklizmu u slobodnom stilu, koje je Red Bull organizovao od 2001. do 2017. godine. To je bio najpopularniji freestyle motocross događaj na svijetu koji se održavao više od 15 godina i sa više od 50 održanih takmičenja na šest kontinenata. Jedan od vozača koji je ostavio dubok trag u ovom sportu je Švicarac Mat Rebeaud koji je svojevremeno briljirao izvodeći trikove u vazduhu. Danas istražuje lokacije za moto sport projekte. Ovih dana boravi u glavnom gradu BiH.

Na početku je istakao kako je oduševljen onim što je vidio u našoj zemlji.

”Zahvaljujem se na izrazima dobrodošlice. Ovdje je izuzetno lijepo, čak sam iznenađen kako je lijepo. Nažalost, ova dva dana vrijeme nije baš najbolje, ali sam upoznao neke fine ljude”, istakao je Rebeaud.

BiH ima veliki potencijal za razvoj moto sporta

Na istoj liniji zadovoljstva koračao je kada smo ga pitali da li BiH ima lokacije za promociju moto sporta.

”Da, baš je super, lokacije su nevjerovatne. Vidio sam mjesta koja nisam nigdje ranije imao priliku da vidim. Prije toga sam bio u prilici da sve pogledam samo na slikama. Ovo je za mene veliko zadovoljstvo”, rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Dini Merlinu pozlilo na Baščaršiji: Odvezla ga Hitna pomoć

Poznati Švicarac nastavio je porodičnu tradiciju. Smatra kako je zbog toga koračao stazama uspjeha.

”Ovo je porodičan sport. Moj otac je bio moto kros vozač, kao i moj djed. Odrastao sam na moto kros utrkama. Čak i prije nego sam počeo voziti gledao sam utrke. Moj otac je bio uz mene sve vrijeme u toku moje karijere. S obzirom na to da me dobro poznaje, pružio mi je ogromnu podršku. Uvijek je na mojoj strani i to je veliki plus za mene”, kazao je Mat.

”Kada ste u vazduhu, osjećaj je nevjerovatan”

Tokom karijere iz Švicarske je preselio u Sjedinjene Američke Države, tačnije u Kaliforniju. Naglašava da je to bio pametan potez.

”Kalifornija je mjesto gdje se puno toga dešava u ovom sportu. Tu su sponzori, svi treniraju. Izuzetna stvar je to što su povoljni vremenski uslovi. U Švicarskoj se može trenirati tokom ljeta, a zimi je prehladno. Velika je stvar što sam došao u SAD. Upoznao sam nove ljude, možete imati vožnju svaki dan”, priča on.

PROČITAJTE JOŠ:  Poznati identiteti žene i trogodišnjeg djeteta, koji su izvučeni iz Miljacke

Za njegovu karijeru najznačajnija je bila 2008. godina.

”Ta godina je bila najbolja za mene. Pobijedio sam u Red Bull X-Fighters takmičenju. Osvojio sam tri medalje. Izuzetno sam ponasan na to iskustvo, bilo je to veliko postignuće za mene”, smatra Rebeaud.

Na pitanje je li zadovoljan postignutim rezultatima u karijeri, odgovara.

”Da, itekako sam zadovoljan. Ne mogu da vjerujem šta sam postigao. Nisam ovo očekivao. Ali nije završeno, nastavljam dalje. Veoma sam fokusiran na takmičenja, pokušavam da radim što niko ranije nije. Na primjer kada sam vozio na snijegu na švicarskim Alpama. Ponasan sam na to iskustvo”, kazao je on.

Na kraju je opisao kakav je osjećaj kada se u vazduhu izvode trikovi.

”Teško je to opisati. Osjećate se slobodnim, u potpunosti ste koncentrisani. Osjećate i određenu dozu straha. U freestyle takmičenju kada padnete, plaćate cijenu. Definitivno, trebate ostati maksimalno koncentrisani”, zaključio je Rebeaud.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...